Ειδήσεις

Σαντορίνη: Συνεχείς σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Οι σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ εξακολουθούν να πλήττουν τη Σαντορίνη, με τους κατοίκους, τους επιστήμονες αλλά και τον κρατικό μηχανισμό να παραμένουν σε ετοιμότητα.

Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 το πρωί της Παρασκευής στις Κυκλάδες. Το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν 12 χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης στις 04:10 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το επίκεντρο ήταν 20 χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος στα 13,2 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου. Είχε προηγηθεί μπαράζ δονήσεων από 3R έως και 3,7R.

Ακολούθησαν και άλλοι μικρότερου μεγέθους σεισμοί.

Σημειώνεται ότι από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).

Στη Σαντορίνη Μητσοτάκης – Κικίλιας
Στη Σαντορίνη αναμένεται να μεταβούν εκτάκτως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Κικίλιας.

Νωρίτερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας, εν μέσω του μπαράζ σεισμών που πλήττει τις Κυκλάδες. Ειδικότερα, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν.

Λέκκας: Τα 5,2 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος σεισμός
Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό και εξετάζουν τρία σενάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε στo Mega ότι το πρώτο σενάριο και το πιο πιθανό είναι να συνεχιστούν οι σεισμοί με την ίδια ένταση για μερικές εβδομάδες και στη συνέχεια να αποσβεσθεί σταδιακά. Ενδέχεται να υπάρξουν και σεισμοί με υψηλότερα μεγέθη πχ 4,8 ή 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Για τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως “δεν θα τον ονομάζαμε κύριο σεισμό γιατί είναι περίπου ίδιος με τους άλλους σεισμούς και δεν ξεχωρίζει αισθητά από τους άλλους. Κύριο σεισμό θα ονομάσουμε ένα σεισμό της τάξεως 5.5, 5.6, 5.7 βαθμών και σε αυτή την εκδοχή, το δεύτερο δηλαδή σενάριο, δεν θα έχουμε σημαντικές βλάβες στη Σαντορίνη. Στην Αμοργό δεν θα έχουμε καθόλου βλάβες”.

Όπως είπε, σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες ζημιές σε παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια και κάποιες κατολισθήσεις, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης τσουνάμι. “Θα υπάρξουν κάποιες μικρές επιπτώσεις τις οποίες μπορούμε να διαχειριστούμε άνετα”, τόνισε.

Σημείωσε πως υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο για σεισμό πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλο το νησί. “Επιπτώσεις σε καταρρεύσεις κτιρίων, παλιών, εγκαταλελειμμένων ή κτιρίων που δεν έχουν υποστεί συντήρηση, θα υπάρξουν κατολισθήσεις”, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε αυτό το σενάριο “ακραίο” και επισήμανε πως πάνω σε αυτό στηρίζονται και έγινε η επιχειρησιακή κινητοποίηση.

Πρόσθεσε πως θα υπάρξουν αυξομειώσεις στη σεισμική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν ακόμα τη γενική εικόνα και γι’ αυτό οι δύο αρμόδιες επιτροπές συνεδριάζουν από κοινού.

“Η κάθε περιοχή έχει τους δικούς της νόμους, τις δικές της διαδικασίες και τα δικά της χαρακτηριστικά. Δεν μπορούμε να αποτυπώσουμε πλήρως την εξέλιξη του φαινομένου”, τόνισε χαρακτηριστικά και όπως υποστήριξε πως αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να “τροφοδοτήσουμε τους υπεύθυνους φορείς με την απαραίτητη πληροφόρηση έτσι ώστε να διαχειριστούμε και το τουριστικό ρεύμα”.

Συνολάκης: Ίσως δούμε τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου

Στη Σαντορίνη ο Κώστας Συνολάκης ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εντεινόμενη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες.

Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων πολύ σημαντικό να δει “πού θα βάλουμε παλιρροιογράφους, γιατί είναι ένα πράγμα το οποίο καταλάβαμε ότι έλειπε από την περιοχή, δεν υπήρχε ο παλιρροιογράφος. Είναι ένα επιστημονικό όργανο που μετράει τη στάθμη της θάλασσας”.

Σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 τέτοια όργανα σε όλο το Αιγαίο, “αλλά θέλουμε τέσσερις στην περιοχή για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις αλλαγές της στάθμης σε περίπτωση που γίνει ένα τσουνάμι”.

Σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη περιοχή, ο κ. Συνολάκης πιστεύει ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών, τα οποία ανεβαίνουν σιγά-σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. “Αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο τη γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, το Κολούμπο, μερικούς άλλους κρατήρες”, τόνισε.

H ανακοίνωση του Δήμου Θήρας – Τα προληπτικά μέτρα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμικών δονήσεων που εξακολουθούν να σημειώνονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.

Ο Δήμος Θήρας εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα.

“Υπενθυμίζουμε τα προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας που είναι σε ισχύ σήμερα:

Α. Αναστολή λειτουργίας όλων των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 07/2/2025.
Β. Ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
Γ. Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,
Δ. Ενημέρωση των πολιτών:
να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα, να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),
Ε. Άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),
ΣΤ. Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,
Ζ. Απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 7/2/2025.

Αναμένεται επικαιροποίηση της Απόφασης τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εξέλιξη του φαινομένου”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου