Τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση με τους τσιγγάνους της Ρόδου

Την αρχειοθέτηση της μηνυτήριας αναφοράς που υποβλήθηκε από τρεις κάτοικους Ρόδου σε βάρος του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Χ. Κόκκινου και κατά παντός άλλου υπευθύνου αρμοδίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, των ΟΤΑ της νήσου Ρόδου και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για την μη εξεύρεση λύσης στο θέμα της στέγασης των αθίγγανων αποφάσισε με διάταξη που εξέδωσε ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ Αντ. Κασάπης.
Οι μηνυτές, καθώς και άλλα 32 άτομα απέστειλαν αρχικά προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, το Δήμο Καλλιθέας και τη Διεύθυνση Υγιεινής, με κοινοποίηση προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου και την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, εξώδικη διαμαρτυρία στην οποία επεσήμαναν ότι τον Αύγουστο του έτους 2004, με αυθαίρετη απόφαση εγκαταστάθηκαν στο Τσαϊρι τσιγγάνοι, οι οποίοι άρχισαν να δημιουργούν ποικίλα προβλήματα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Υποστήριξαν συγκεκριμένα ότι οι αθίγγανοι επάνω και γύρω από την αντλία ύδρευσης, άδειαζαν καθημερινά υγρά από μπαταρίες αυτοκινήτων, μολύνοντας το έδαφος και, ιδίως, το πόσιμο νερό του δικτύου ύδρευσης. Υποστήριξαν ακόμη ότι οι αθίγγανοι είχαν μετατρέψει όλη τη γύρω περιοχή σε χωματερή, με σκουπίδια και παλιοσίδερα που συγκέντρωναν καθημερινά, και που η Δημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας του Δήμου Καλλιθέας αρνείτο να καθαρίσει.
Λόγω έλλειψης αποχωρητηρίων, αφόδευαν παντού, εντός και εκτός του περιφραγμένου χώρου, μπροστά στα μάτια των κατοίκων, εργαζομένων και περαστικών, προκαλώντας δυσοσμία και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Από την παροχή ρεύματος της αντλίας ύδρευσης είχαν συνδέσει παράνομα καλώδια για την εξυπηρέτησή τους. Ισχυρίστηκαν ακόμη ότι πραγματοποιούντο κλοπές και διακίνηση ναρκωτικών σε καθημερινή βάση.
Ο Δήμος Καλλιθέας σε συνέχεια του ως άνω εξωδίκου απέστειλε όμοια διαμαρτυρία στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επισημαίνοντας ότι στα πλαίσια της δημιουργίας αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στη Νομαρχία έκταση του Δημοσίου στην κτηματική περιφέρεια Κοσκινού (περιοχή Αγ. Βαρβάρας-Τσαΐρι) επισημαίνοντας ότι δεν έχουν προχωρήσει τα προβλεπόμενα έργα και ότι η μόνη «εγκατάσταση» που πραγματοποιήθηκε είναι αυτή ενός καταυλισμού αθιγγάνων.
Στις αρχές Ιανουαρίου 2006, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με πρωτοβουλία του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, όπου παρουσία εκπροσώπων της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της νήσου Ρόδου, επιχειρήθηκε να εξευρεθεί λύση στο παραπάνω πρόβλημα των τσιγγάνων στην περιοχή «Τσαΐρι» και σε άλλες περιοχές της Ρόδου.
Παρά το γεγονός ότι οι συσκέψεις συνεχίστηκαν ακόμη δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες να προσφύγουν με μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα.
Ο Εισαγγελέας με τη διάταξη του επισημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε δεν προκύπτει αξιόποινη πράξη. Τονίζει μάλιστα ότι αναφορικά με την μετεγκατάσταση και την ενσωμάτωση των αθίγγανων στον κοινωνικό ιστό αυτό αποτελεί ζήτημα που άπτεται πολιτικής φύσεως αποφάσεων και διοικητικής μέριμνας. Επισημαίνει δε ότι είναι γνωστό ότι με την αποκατάσταση των ΡΟΜ ασχολείται η Ε.Ε. με οδηγίες και κανονισμούς και συνεπώς είναι απόφαση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και το πως και πότε θα εφαρμοστούν στη Ρόδο ανάλογα προγράμματα.