Τοπικές Ειδήσεις

Εύη Νομικού: Δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης

Δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Σαντορίνης, διαβεβαιώνει η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η κα Νομικού, μιλώντας στη «δ», για όλα τα τελευταία δεδομένα, για τη σεισμική δραστηριότητα στην Άνυδρο, τη μικρή νησίδα που παρομοίασε ως «τεκτονικό κέρας», εξηγώντας τι συμβαίνει στην περιοχή, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, προτρέποντας τους κατοίκους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.
«Εξακολουθούμε και αναλύουμε κυρίως τα γεωγραφικά δεδομένα που έχουμε συλλέξει, τον Δεκέμβριο του 2024 είχαμε συνδεθεί με τη μεγάλη ωκεανογραφική αποστολή που είχε γίνει εδώ, γιατί είναι τα μοναδικά δεδομένα που έχουμε για να μας δείξουν το τι γίνεται στο υπόστρωμα δηλαδή το πώς αυτά τα ρήγματα πλέον έχουν ενεργοποιηθεί δίπλα στην Άνυδρο, και δεν είναι μόνο το ρήγμα της Ανύδρου αλλά είναι μία ζώνη ρηγμάτων που σχετίζεται με την ηφαιστειότητα της περιοχής. Είναι ένας ευαίσθητος χώρος και για αυτό έχουμε από το 2001 και παλιότερα βέβαια ωκεανογραφικές αποστολές, οι οποίες μελετάνε και συλλέγουν δεδομένα στο να γίνει αντιληπτό τελικά το πώς ένα ηφαίστειο, ένας μαγματικός θάλαμος επηρεάζεται ή όχι από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει η ενεργοποίηση των ρηγμάτων», επισήμανε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας, που είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πρόσωπα των ημερών και πλαισίωνε τον πρωθυπουργό την Τετάρτη στην ενημέρωση μέσα από το Συντονιστικό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.


«Ο καθένας ο οποίος δεν έχει δεδομένα και υποστηρίζει ένα σενάριο, κι εγώ μπορώ να βγάλω επτά σενάρια αυτή τη στιγμή, χωρίς να έχει δεδομένα, διαβάζοντας διάφορες άλλες μελέτες που συμβαίνουν σε ηφαιστειακά περιβάλλοντα στον κόσμο και βγάζει και ένα δικό του σενάριο. Εγώ και η επιστημονική μας ομάδα του SANTORY, σε συνεργασία και με τους ξένους συνεργάτες μας, ιδιαίτερα τους Γερμανούς από την τελευταία μας ωκεανογραφική αποστολή, προσπαθούμε να συνθέσουμε όλα τα δεδομένα, που είναι πολύ πιο εμπεριστατωμένα, που στηρίζουν τις αναλύσεις. Αυτό που λέμε, το καινούργιο τώρα, είναι ότι πραγματικά με τα επίκεντρα τα οποία έχουν αναλυθεί με τον καλύτερο τρόπο δεν είναι μόνο η Άνυδρος, είναι όλο το σύστημα μικρών ρηγμάτων πάνω στο τεκτονικό κέρας, πάνω στην ανύψωση, όπου υπάρχει ένα βουνό στο τεκτονικό κέρας της Ανύδρου. υπάρχουν πολλά ρήγματα τα οποία δραστηριοποιούνται και για αυτό έχουμε συνεχείς σεισμικές δονήσεις. Η αιτία αυτής της δραστηριοποίησης, μέχρι στιγμής, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί. Όταν θα αρχίζουν να μπλέκονται γιατί έχουμε και μαγματικό θάλαμο κάτω από το Κολούμπο, αναλύοντας πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, θα βγουν και οι κατάλληλες ανακοινώσεις. Η κα Νομικού επισήμανε ότι από τα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες εκτιμάται ότι το μέγιστο που μπορεί να δώσει είναι ένας σεισμός 6 – 6,2 Ρίχτερ. “Βέβαια μην ξεχνάμε ότι οι σεισμοί είναι απρόβλεπτοι, οι σεισμολόγοι δεν είναι μάγοι, αλλά επειδή έχουμε χαρτογραφήσει την περιοχή, ξέρουμε το δυναμικό του ρήγματος. Βέβαια τώρα αρχίζει κι ενεργοποιείται ένα σύστημα ρηγμάτων, τα οποία όμως έχουν μικρό μήκος, δεν θα δώσουν παραπάνω, όπως το μεγάλο σεισμό της Αμοργού που ήταν το 7,5- 7,8 R», όπως διευκρίνισε η κα Νομικού.
Όπως επισήμανε η κα Νομικού οι κάτοικοι είναι πλέον σε κρίσεις πανικού και δεν μπορούν να διαχειριστούν το γεγονός ότι συνεχώς αισθάνονται σεισμικές δονήσεις, όταν ειδικά το μέγεθος φθάνει στο 4, ενώ ανέφερε ως… αστείο, το οποίο έχει διαδοθεί πλέον σε όλη τη Σαντορίνη, ότι “οι σεισμοί μας θυμούνται μόνο το βράδυ για να μας ξυπνάνε και κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχουμε πολλούς”. Μάλιστα κάλεσε τους συμπατριώτες της κατοίκους της Σαντορίνης να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εμπιστεύονται την επιστημονική ενημέρωση, λέγοντας ότι δεν έχει γίνει κάποιο μεγάλο γεγονός και αυτό με την εκτίμηση για 6 Ρίχτερ -που με την πρόγνωση των στατιστικών μοντέλων όταν έχεις ένα ρήγμα που είναι περίπου στα 20 χιλιόμετρα μπορεί να δώσει σεισμό και 6R- δεν θα φέρει καταστροφές στη Σαντορίνη, «γι’ αυτό προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο, καθώς δεν έχουν γίνει καταστροφές, εκτός από κάποιες λίγες κατολισθήσεις. Δεν υπάρχει καμία άλλη καταστροφή στο νησί, δεν υπάρχουν ρωγμές σε σπίτια, δεν έχουν πέσει τοίχοι, δεν υπάρχει αυτό που βλέπουμε σε άλλους σεισμούς σε άλλες περιοχές. Αυτό που έχει κουράσει στην ψυχολογία είναι η συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα και βέβαια η τρομολαγνία».

Πού βρίσκεται η Άνυδρος
Η νησίδα Άνυδρος ή Αμοργοπούλα είναι μικρή ακατοίκητη νησίδα των νοτιοανατολικών Κυκλάδων. Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του θαλάσσιου χώρου που περικλύεται από τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργός, Ίος, Ανάφη και Αστυπάλαια. Απέχει 10 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και περίπου 15 από τη Σαντορίνη. Διοικητικά, ανήκει στην κοινότητα Αρκεσίνης του δήμου Αμοργού ενώ πριν το 2011 ανήκε στο τοπικό διαμέρισμα Θήρας του Δήμου Θήρας. Η Αμοργοπούλα είναι ιδιόκτητο νησί από το 1860. Η έκτασή της είναι περίπου 1200 στρέμματα.
Σήμερα νέα συνεδρίαση των επιτροπών σεισμικού και  ηφαιστειακού κινδύνου
«Nα παίρνουν όλες τις προφυλάξεις» κάλεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τους κατοίκους των νησιών στις Κυκλάδες που δοκιμάζονται από τη σεισμική δραστηριότητα κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανήκουστα πράγματα που ακούγονται αυτές τις ημέρες στο διαδίκτυο».
«Θα πρέπει να ξέρουν τους χώρους συγκέντρωσης του Δήμου όπου κατοικούν» δήλωσε στην ΕΡΤ εκτιμώντας ότι όλα θα πάνε καλά. Παράλληλα θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι «οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις».
Όσον αφορά στα σχολεία δήλωσε ότι το τι θα γίνει με το άνοιγμά τους θα αποφασιστεί μετά την σημερινή σύσκεψη. Σχολιάζοντας τις καταπονήσεις που δέχονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια απάντησε ότι δεν είναι μεγάλες. «Όταν σε ένα κτήριο παρατηρούμε ρωγμές τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε μία μεγάλη τρωτότητα», επισήμανε.
«Από την πρώτη στιγμή τα κρίσιμα κτήρια ελέγχονται από μηχανικούς» πρόσθεσε ο καθηγητής λέγοντας μέσα σε έξι μήνες έχουν ελεγχθεί 12.500 κτήρια σε όλη την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή δίνουμε προτεραιότητα στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά», σημείωσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου