Συνεντεύξεις

Νίκος Διακογεωργίου: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για τον ιατρικό και οδοντιατρικό τουρισμό

Για τις δράσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου που γίνονται σε συνεργασία με την ΠΝΑι και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μιλάει σήμερα στη “δ” ο πρόεδρος κ. Νίκος Διακογεωργίου. Επίσης αναφέρεται στις προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού και οδοντιατρικού τουρισμού, καθώς και σε μία σειρά από θέματα του κλάδου.
• Πρόσφατα είχατε μία κοινή συνέντευξη Τύπου με την ΑΜΚΕ Γαληνός, για τις δράσεις του Οδοντιατρικού Συλλόγου στα μικρά νησιά σε παιδιά του δημοτικού. Υπάρχει πράγματι πρόβλημα και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά στα οποία συμβάλλουν και τα μέλη του συλλόγου σας;
Η ΑΜΚΕ Γαληνός διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου, μέσω των συνεχών αποστολών της. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, συμμετέχουν πάντα και οδοντίατροι, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες των νησιωτών για τη στοματική τους υγεία. Από οδοντιατρική σκοπιά, η συμβολή αυτή είναι ανεκτίμητη, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει δημόσια οδοντιατρική δομή σε λειτουργία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου (ΟΣΔ) υποστηρίζει το έργο με την παροχή των αναγκαίων οδοντιατρικών υλικών, συμβάλλοντας στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων των κατοίκων.
Ωστόσο, στις απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν τέτοιες δομές, οι υπηρεσίες μας περιορίζονται μόνο σε προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και ενημερωτικές δράσεις. Για να ξεπεραστεί αυτή η αδυναμία, είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να αποκτήσει μία κινητή οδοντιατρική μονάδα.
Μία τέτοια υποδομή θα μας επέτρεπε να παρέχουμε ολοκληρωμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους των μικρών νησιών, που τόσο τις έχουν ανάγκη.
Πριν από λίγα χρόνια, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΚΕ Γαληνός είχε αποφασίσει την αγορά μικρών φορητών οδοντιατρικών μονάδων ως μία ενδιάμεση λύση. Δεν γνωρίζουμε γιατί η πρωτοβουλία αυτή δεν υλοποιήθηκε, όμως είναι μία πρόταση που θα μπορούσε να επανεξεταστεί.
Πέρα από τις αποστολές αυτές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η ΑΜΚΕ Γαληνός και ο ΟΣΔ, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου, υλοποιούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου και ενημέρωσης των μαθητών σχετικά με τη στοματική υγεία.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν 1.680 μαθητές, ενώ στο 70% εξ αυτών πραγματοποιήθηκε φθορίωση. Τα στατιστικά ευρήματα αποτυπώνουν την κατάσταση της στοματικής υγείας των παιδιών και φέτος, συνεχίζοντας το πρόγραμμα στους ίδιους μαθητές, θα έχουμε συγκριτικά δεδομένα που θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα και στοχευμένες δράσεις για το μέλλον.
Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον περιφερειάρχη μας για την πολύτιμη στήριξη, στον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΚΕ Γαληνός, στις υπαλλήλους που ανέλαβαν την οργάνωση αυτής της δράσης, στον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης, μα ιδιαίτερα στους συναδέλφους μου οδοντιάτρους, που με ανιδιοτέλεια και αίσθημα προσφοράς στηρίζουν αυτή την προσπάθεια αδιάλειπτα.

• Αναφερθήκατε στην πρωτοβουλία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, για την πρόληψη του οδοντικού τραύματος στους μαθητές. Πώς έχει η κατάσταση και ποια περιστατικά καλείστε να αντιμετωπίσετε;
Τα οδοντικά τραύματα είναι ιδιαίτερα συχνά στην παιδική ηλικία, αποτελώντας την πέμπτη πιο κοινή παθολογική κατάσταση παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στις αθλητικές δραστηριότητες, ο κίνδυνος τραυματισμού κυμαίνεται από 14% έως 47% ανάλογα με το άθλημα, ενώ τα παιδιά 8-11 ετών επηρεάζονται συχνότερα, με τα αγόρια να πλήττονται περισσότερο.
Οι κυριότερες μορφές τραυματισμού περιλαμβάνουν:
-Κάταγμα δοντιού,
-Μετακίνηση του δοντιού,
-Εκγόμφωση (πλήρης αποκόλληση του δοντιού).
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου διαθέτει στα σχολεία ειδικά δοχεία με συντηρητικό υγρό, επιτρέποντας τη διατήρηση σπασμένων δοντιών μέχρι την άμεση μετάβαση του μαθητή στον οδοντίατρο για αποκατάσταση. Επιπλέον, διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο για την άμεση ενημέρωση των εκπαιδευτικών για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Για την πρόληψη, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συστήνει εξατομικευμένους αθλητικούς νάρθηκες, κατασκευασμένους από οδοντίατρους, που προσφέρουν καλύτερη προστασία, άριστη εφαρμογή, αντοχή και άνεση, ακόμα και σε παιδιά με ορθοδοντικές συσκευές.
Δυστυχώς, παρατηρείται έλλειψη ευαισθητοποίησης από αθλητικούς φορείς, όπως έδειξε η χαμηλή συμμετοχή σε σχετική ημερίδα που διοργανώσαμε.
Ο Σύλλογός μας συνεχίζει τις δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης, με στόχο τη μείωση των οδοντικών τραυμάτων και των συνεπειών τους.
• Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την πρότασή σας σχετικά με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να περιλαμβάνονται και οι οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Τις τελευταίες δεκαετίες, αν εξαιρέσουμε την περίοδο Covid-19, o ιατρικός και οδοντιατρικός τουρισμός, εξελίσσονται ταχύτατα λόγω της παγκοσμιοποίησης, της ανάπτυξης της τεχνολογίας, της διάδοσης της πληροφορίας, της ανάπτυξης των μεταφορών, της πολιτικής σταθερότητας, του οικονομικού κλίματος, της διαφήμισης αλλά και των καινοτόμων θεραπειών, των θετικών αποτελεσμάτων των ιατρικών επεμβάσεων, της ασφάλειας, της διαθεσιμότητας, της εξοικείωσης.
Πλέον όπως αναφέρεται στις εργασίες των Connell, 2006 και Νίτσα, 2015, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό των ταξιδιών των διεθνών ασθενών και γενικά που υποστηρίζουν τις ανάγκες τους και επιλύουν κάθε πρόβλημά τους.
Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς για τον ιατρικό τουρισμό κυμαίνεται μεταξύ́ των 15-20 δισ. $, προερχόμενα από περίπου 5 εκατομμύρια ιατρικούς τουρίστες που μετακινούνται εκτός της περιοχής τους για να λάβουν ιατρική θεραπεία.
Η οδοντιατρική́ θεραπεία είναι μία από τις πιο συνήθεις ιατρικές υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ασθενείς στο εξωτερικό, επειδή́ συνήθως εκτελείται σε εξωτερικούς περιπατητικούς ασθενείς και η ανάρρωση είναι γρήγορη. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο βάσει στοιχείων (www.dent-artistry.com), το ποσοστό των τουριστών που μετακινούνται προκειμένου να πραγματοποιήσουν οδοντιατρικές επεμβάσεις ανέρχεται στο 33-40 % των ιατρικών τουριστών. Η περίοδος αποκατάστασης υπολογίζεται περίπου στις πέντε ημέρες και περιλαμβάνει υπηρεσίες αισθητικής οδοντιατρικής, προσθετικής, στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για τον ιατρικό και οδοντιατρικό τουρισμό, διότι διαθέτει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, πολλούς και καλά εκπαιδευμένους ιατρούς, αξιόλογες ιδιωτικές μονάδες υγείας, πλεονάζουσες δημόσιες υποδομές, ανταγωνιστικές τιμές, αναπτυγμένη ξενοδοχειακή υποδομή, εξαιρετικό κλίμα, διατροφή, φιλοξενία, κουλτούρα και πολιτισμό.
Επίσης είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καλή αεροπορική σύνδεση με τα άλλα κράτη.
Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι κεντρικοί μοχλοί ανάπτυξης του ιατρικού και οδοντιατρικού τουρισμού. Γι’ αυτό απαιτείται εξωστρέφεια και μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου