Ολοκληρώθηκε και εστάλη προς το αρμόδιο υπουργείο Απασχόλησης, η περίφημη ΅Μαύρη Λίστα’ με τα ξενοδοχεία της Ρόδου, τα οποία δεν τηρούν τα όσα ο νόμος επιβάλλει, σχετικά με τις επαναπροσλήψεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων είτε τους απολύουν πολύ νωρίτερα από το νόμιμο χρόνο.
Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του κλιμακίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο, ο κ. Λεωνίδας Kαραθανάσης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Eργατών Eπισιτισμού και Yπαλλήλων Tουριστικών Eπαγγελμάτων, τόνισε με δηλώσεις του προς την ΅δ’ ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται στα ξενοδοχεία του νησιού αν και τα πράγματα βελτιώθηκαν αρκετά:
«Η καταγραφή έγινε και η ΅Μαύρη Λίστα’ στην οποία είχαμε αναφερθεί, εστάλη στο υπουργείο Απασχόλησης και στον ΟΑΕΔ. Είχαμε δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος Μαίου στους ξενοδόχους να ολοκληρώσουν τις
επαναπροσλήψεις ειδάλλως θα τους περιλαμβάναμε στην λίστα. Οι περισσότεροι φαίνεται ότι… συνετίστηκαν. Το σίγουρο είναι ότι κανένας από τους ξενοδόχους που περιλαμβάνονται στη λίστα, δεν πρόκειται να μπει φέτος στο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραθανάσης πάντως, εμφανίσθηκε πιο αισιόδοξος για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο αναμενόταν.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου Θανάσης Σταμούλης επισήμανε προς την ΅δ’ πως τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων παραμένουν στην περιοχή μας και μάλιστα συσσωρεύονται με τρόπο ανησυχητικό. «Η διαδικασία των επαναπροσλήψεων έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι που παραμένουν απλήρωτοι από πέρσι. Δυστυχώς, οι υποθέσεις τους έχουν πάει στα δικαστήρια, αλλά οι διαδικασίες είναι όπως είναι γνωστό, πολύ χρονοβόρες».
Την ίδια ώρα ΅αγκάθια’ παραμένουν τα άλλα προβλήματα του κλάδου όπως ο αριθμός των ανασφάλιστων ήταν σε πολύ υψηλά ποσοστά και οι ΅ενοικιαζόμενοι’ ξενοδοχοϋπάλληλοι των 300 ευρώ, έρχονται σωρηδόν και δημιουργούν πολλά προβλήματα στις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση, ο αριθμός των ‘ενοικιαζομένων’ απασχολούμενων στα ξενοδοχεία -αν και είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί με τα υπάρχοντα δεδομένα- μόνο πέρσι έφτασε τους…. 20.000!
«Εμείς παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και στην Ρόδο αλλά και στις άλλες τουριστικές περιοχές. Η κατάσταση φαίνεται ότι τείνει να εξομαλυνθεί αλλά στις περιπτώσεις που σημειώνονται παραβάσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων, εμείς θα παρεμβαίνουμε» κατέληξε ο κ. Καραθανάσης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/ipevale-sto-armodio-ipourgio-mavri-lista-xenodochion/