«Η σημασία της προσφοράς της φιλοξενίας είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν υποτιμούμε καμιά προσφορά από κανένα κλάδο και η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη να ανθίσουν όλοι οι κλάδοι. Όμως βλέπουμε ειδικά αυτές τις μέρες που κρατάμε την ανάσα μας με το γεωλογικό φαινόμενο της Σαντορίνης, το ειδικό βάρος που έχει η φιλοξενία. Ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά και να επιστρέψει το νησί γρήγορα στην κανονικότητα για τους κατοίκους του. Η Σαντορίνη είναι ένα εμβληματικό τοπόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και ευχόμαστε να μην υπάρξουν συνέπειες για τη σεζόν που έχουμε μπροστά μας».
Τάδε έφη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός το περασμένο Σάββατο από το βήμα του συνεδρίου του ΞΕΕ «Δημιουργώντας ευκαιρίες, ανάπτυξη και συνοχή» στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης HORECA, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα 10 Φεβρουαρίου.
O Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος της ΕΝΠΕ
Από το βήμα του συνεδρίου, σε σχέση με το νησί, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος έκανε λόγο για ένα αισιόδοξο μήνυμα από τους εκπροσώπους του κλάδου: «Περίμενα να ακούσω για το περίφημο κύμα ακυρώσεων, ωστόσο πληροφορήθηκα ότι ακυρώσεις δεν υπάρχουν κάτι που είναι αισιόδοξο», ανέφερε ο ίδιος. Ο κ. Χατζημάρκος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συντονισμένη «αντεπίθεση» για την στήριξη του νησιού -το οποίο ως γνωστόν αποτελεί μία από τις μεγάλες ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού- όπως αντίστοιχα συνέβη και για τη Ρόδο με τις πυρκαγιές εν μέσω της θερινής σεζόν του 2023 όταν χρειάστηκε «να ενώσουμε δυνάμεις και να δουλέψουμε με σχέδιο και ωριμότητα επιτυγχάνοντας τελικά το κλείσιμο της σεζόν ότι απλά με περιορισμό των απωλειών αλλά και με θετικό πρόσημο κατά +3%».
Επισημαίνεται εδώ ότι σε αυτή τη φάση οι τουριστικοί φορείς του νησιού δηλώνουν ότι εξακολουθούν να μην έχουν ακυρώσεις για τη θερινή σεζόν κι ότι η εικόνα των κρατήσεων για το καλοκαίρι είναι η ίδια που υπήρχε και προ της εμφάνισης της σεισμικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την τοπική Ενωση Ξενοδόχων και τον πρόεδρο κ. Αντώνη Παγώνη, το μόνο που καταγράφεται είναι αλλαγές σε ημερομηνίες για τις ούτως ή άλλως ελάχιστες κρατήσεις αυτής της περιόδου Φεβρουαρίου- Μαρτίου, με τους φορείς του νησιού να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους ειδικούς, απαντώντας παράλληλα και στα όποια ερωτήματα μπορεί να δέχονται από το εξωτερικό.
«Μείωση στις κρατήσεις βλέπουμε μόνο για αυτές τις μέρες όπου είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο» δήλωσε αντίστοιχα χθές στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου για το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Για το Πάσχα δεν βλέπουμε ακυρώσεις- ο κόσμος αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Για το καλοκαίρι δεν το συζητάμε, δεν υπάρχουν ακυρώσεις- ίσα ίσα που υπάρχουν και πολλές κρατήσεις».
Και πάλι από το βήμα του συνεδρίου του ΞΕΕ, αναφορά στο νησί έκανε και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τραπέζης Πειραιώς Θεόδωρος Τζούρος, ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Chief Corporate & Investment Banking: «Εχουμε στηρίξει σειρά επενδύσεων και θα είμαστε δίπλα για όσο απαιτηθεί» τόνισε ο ίδιος. Οσον αφορά τη σημασία που δίνει η τράπεζα στον κλάδο με συνολική συνεισφορά άνω του 20% για το 2024 στην ελληνική οικονομία και 19% στη συνολική απασχόληση επεσήμανε ότι «έχουμε 1.500 επιχειρήσεις, με 2,5 δισ. ξενοδοχειακών δανείων, ένα νούμερο που αντιπροσωπεύει το 15% του συνολικού χαρτοφυλακίου μας». Από την άλλη οι αδυναμίες διατηρούνται, σύμφωνα με τον ίδιο, για τον τομέα με σημαντικότερες την εποχικότητα και τη συγκέντρωση του μεγάλου όγκου επισκεπτών και εισπράξεων σε 4 Περιφέρειες, τα ζητήματα προσωπικού και υποδομών, των αδειοδοτικών διαδικασιών.
«Αλυσίδες» αξίας
Τις αλυσίδες αξίας που δημιουργεί η φιλοξενία σε όλους τους κλάδους και τον καθοριστικό ρόλο «για τη δημιουργία ευκαιριών, για την ευημερία των πολιτών και για τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών ακόμη και σε απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές, όπως συμβαίνει με πολλά από τα νησιά μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, με αφορμή και τα 90 χρόνια του ΞΕΕ– από το 1935 οπότε και ιδρύθηκε το Επιμελητήριο. «Αυτός ο ρόλος του αναπτυξιακού καταλύτη που έχει ο κλάδος της φιλοξενίας, ας μην ξεχνάμε πως επιβεβαιώθηκε ακόμη και μέσα στις πλέον αντίξοες συνθήκες», ανέφερε ο κ. Βασιλικός. «Είναι ο κλάδος στον οποίο ακούμπησε η ελληνική οικονομία για να βγούμε από τη δεκαετή οικονομική κρίση, όπως είναι και ο κλάδος που μετά την κρίση της πανδημίας έδωσε την αναγκαία ώθηση για τη γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Είναι λοιπόν αυτό το ειδικό βάρος για το σύνολο της οικονομίας που επιβεβαιώνει τη θέση μας πως το καλύτερο αύριο για την Ελλάδα περνάει μέσα από την επένδυση στη φιλοξενία. Γι’ αυτό και είναι καιρός να δούμε εφαρμοσμένες πολιτικές και όχι μόνο φορολογικές επιβαρύνεις που όσο πάνε κι αυξάνονται. Κρίσιμο ζήτημα για να δούμε αυτές τις εφαρμοσμένες πολιτικές που απαιτούνται είναι να λυθούν επιτέλους τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων και να δοθούν στο Υπουργείο Τουρισμού οι δυνατότητες και οι πόροι για να στηριχθεί ο κλάδος σε μια σειρά ζητημάτων έχουν κρίσιμη σημασία. Ζητούμενο δεν είναι μόνον η προβολή. Είναι και η τουριστική εκπαίδευση. Είναι και η καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης. Υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να σκύψουμε προσεκτικά από πάνω τους και να δώσουμε σύγχρονες και αποτελεσματικές απαντήσεις. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνον τον τουρισμό, θα βοηθήσει συνολικά στο να έχουμε μια καλύτερη Ελλάδα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Η υφυπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη, αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική αλλαγή που έχει καταγραφεί εσχάτως με την ενίσχυση των αφίξεων σε μήνες εκτός αιχμής (σ.σ. στα δύο άκρα της σεζόν νωρίς την άνοιξη και στο τέλος, το πρώτο διάστημα του Νοεμβρίου) αλλά και στη
συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου για την ανάδειξη της Ελλάδας διεθνώς μεταξύ των μεγαλύτερων τουριστικών προορισμών.
Αντίστοιχα στη συμβολή του τουρισμού και σε άλλους κλάδους- εκτός των ξενοδοχείων και των εργαζομένων- αναφέρθηκε στο συνέδριο ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), αναδεικνύοντας και την ανάγκη συνεργειών. Ο κ. Σταύρος Καφούνης πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) αναφέρθηκε στη διασύνδεση του τουρισμού με το εμπόριο με την πρωτοβουλία ‘’Shopping in Greece’’, με πολλαπλασιαστικά τα οφέλη εφόσον επιτυγχάνεται ο στόχος και αυξάνονται οι δαπάνες στο εμπόριο από τους τουρίστες.
Πηγή: newmoney.gr