• Λαχτάρησαν στο νησί από τις φλόγες που έκαψαν πευκόφυτη έκταση στην περιοχή Βαθύ Γιαλός • Χρειάστηκε μία ώρα περπάτημα των ανδρών της ΕΜΟΔΕ για να φτάσουν στο σημείο της φωτιάς από τον όρμο όπου αποβιβάστηκαν με φουσκωτά του Λιμενικού Σώματος
Ενώπιον της εισαγγελίας προσήχθη χθες ένας 35χρονος παράτυπος μετανάστης, κατά δήλωσή του υπήκοος Κουβέιτ (γενν. 1990), ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια, για τη φωτιά που προκλήθηκε στη Σύμη, το μεσημέρι της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου.
Παραπέμφθηκε ενώπιον του Αυτοφώρου και ζήτησε προθεσμία για αύριο.
Ο ισχυρισμός του αλλοδαπού συλληφθέντα είναι ότι άναψε τη φωτιά για να ζεσταθεί λόγω της παγωνιάς που επικρατούσε στην περιοχή από τις χαμηλές θερμοκρασίες, και του ξέφυγαν οι φλόγες, αν και υπάρχει κατάθεση που φαίνεται ότι εντοπίσθηκαν στην περιοχή 10 διαφορετικές εστίες.
Μία πυρκαγιά που έκαψε πευκόφυτη έκταση, όπως δήλωσε στη «δ» ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας και λαχτάρησε τους κατοίκους του νησιού, αφού οι φλόγες πήραν γρήγορα διαστάσεις, ενώ η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη και απόκρυμνη. Εξ ου και η δυσκολία στο να φθάσουν στο σημείο που υπήρχε η φωτιά, οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης που έφθασαν από τη Ρόδο, σε μία επιχείρηση πρόσβασης.
Η φωτιά που άναψε σε δύσβατο σημείο και συγκεκριμένα στην περιοχή Βαθύ Γιαλός μεταξύ Μαραθούντας και Πανορμίτη, εκδηλώθηκε περίπου στις 3.30 το μεσημέρι και μάλιστα σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο πρώτος που είδε τον καπνό και ενημέρωσε ήταν ο λιμενάρχης. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Παπακαλοδούκα, υπήρχε φόβος πως αν άλλαζε η φορά του ανέμου, η φωτιά θα κατευθυνόταν προς τον Πανορμίτη.
Στην αρχή τη μάχη με τις φλόγες έδωσαν δυνάμεις εθελοντών, του Δήμου, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Από τη Ρόδο για την κατάσβεση της φωτιάς μετέβη πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής και 12 άτομα από την 11η ΕΜΟΔΕ με επικεφαλής τον Δ. Μενεμενλή και τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Χρήστος Ευστρατίου.
Μάλιστα, ο κ. Ευστρατίου μιλώντας στον RV και τη Ρένα Παυλάκη, αναφερόμενος στη δύσκολη επιχείρηση που στήθηκε την Κυριακή με τη μεταφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων από τη Ρόδο, και τη δυσκολία να φθάσουν στο σημείο, λόγω του εξαιρετικά δύσβατου της περιοχής, επισήμανε τα εξής: “Σε απόκρυμνη περιοχή επιχείρησαν να βάλουν φωτιά για να ζεσταθούν παράτυποι μετανάστες, όπως ενημερώθηκα από τη δημοτική αρχή. Στις 3.30 την Κυριακή το μεσημέρι με κάλεσε τηλεφωνικά ο δήμαρχος κ. Παπακαλοδούκας ενημερώνοντας με ότι κάποιοι έβλεπαν καπνό πίσω από τον Πανορμίτη, σε μία δύσκολη και δύσβατη περιοχή. Πράγματι στις 4.10 μ.μ. μου έστειλαν φωτογραφίες και βίντεο από την εθελοντική ομάδα της Σύμης, η οποία είναι και πιστοποιημένη. Αμέσως κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Με σκάφος του Λιμενικού θα μεταφερόταν η ομάδα της 11ης ΕΜΟΔΕ και με το πλοίο Blue Star τα πυροσβεστικά μέσα, όπου μάλιστα το πλοίο παρέκκλινε του προγραμματισμένου του δρομολογίου, αφού κανονικά δεν θα προσέγγιζε στο λιμάνι της Σύμης. ‘Ήταν πολύ δύσκολη η πρόσβαση στην περιοχή παρότι έφθασαν με φουσκωτά και χρειάσθηκε να βγουν από άλλο όρμο τελικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις και από κει να περπατήσουν απόσταση μίας ώρας για να φθάσουν στο σημείο.
150 άτομα εθελοντές που κάλεσε ο δήμαρχος συνέδραμαν την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς. Θέλω να τους ευχαριστήσω κι εγώ προσωπικά. Οι πυροσβέστες είναι εκεί στο πεδίο. Τώρα που θα δοθούν τα αυτοκίνητα στις εθελοντικές ομάδες, ένα θα δοθεί και στην εθελοντική ομάδα της Σύμης. Πρέπει να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε και τα μικρά νησιά μας”, όπως επισήμανε ο κ. Ευστρατίου.
Τελικά η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ. Την υπόθεση θα ερευνήσει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.
Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Σύμης απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτικής Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο όλο το χρόνο στο νησί και όχι μόνο την αντιπυρική περίοδο.
AΘΕΜΑ: «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΗ»
Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλούμε όπως εγκρίνετε την λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, όλο το χρόνο καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε τα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία του, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ανάγκες του Δήμου μας θέματα Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλο το έτος, λόγω του ιδιαίτερου γεωμορφολογικού ανάγλυφου της περιοχής μας, ενώ θα μπορούσε να συνδράμει και στο συντονισμό των κατοίκων εθελοντών του νησιού.
Στη Σύμη υπάρχει πυροσβεστικό κλιμάκιο μόνο για τη θερινή περίοδο, αλλά στόχος είναι η μόνιμη παρουσία πυροσβεστών στο νησί, καθώς, η συντριπτική πλειοψηφία των οικιών του παραδοσιακού οικισμού του νησιού διαθέτουν ξύλινες κεραμοσκεπές και ξύλινα μεσοπατώματα και κουφώματα, τα οποία τις καθιστούν ιδιαίτερα εύφλεκτες και επιρρεπείς σε συνθήκες εξάπλωσης πυρκαγιάς, δεδομένης και της εγγύτητας των κτισμάτων εντός του οικισμού και φυσικά για την προστασία των δασών μας, μιας και το δάσος της Σύμης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Δωδεκανήσου, αποτελεί δε μοναδικό πνεύμονα του κατά τα άλλα βραχώδους Δήμου μας, και απαιτείται η δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης.
Ολόκληρο το νησί αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, ο δε οικισμός μας έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέος (Π.Δ. 19-10-1978, ΦΕΚ594/Δ/13-11/1978).
Παρακαλούμε όπως ληφθεί υπόψη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η χθεσινή 09.02.2025 πυρκαγιά στη δασική περιοχή Φανερωμένης και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή πίσω από την Ιερά Μονή Πανορμίτη, καθώς οι αρχές συνέλαβαν ένα άτομο, ως υπαίτιο για την εκδήλωσή της και πρόκειται για μετανάστη.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΚΑΛΟΔΟΥΚΑΣ