Τοπικές Ειδήσεις

2.000 και πλέον εργαζόμενοι προτίμησαν το επίδομα ανεργίας μεσούσης της τουριστικής περιόδου

• Τον Αύγουστο του 2024 στο peak της σεζόν που έσπασε κάθε ρεκόρ σε αφίξεις, περισσότερα από 2.000 άτομα που θα μπορούσαν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας στο νησί, ελάμβαναν επίδομα ανεργίας • Το πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για το νέο επίδομα ανεργίας το οποίο θα είναι κλιμακούμενο και αφορά σε πρώτη φάση 15.000 εργαζόμενους, δεν αφορά στη δική μας περιοχή, ούτε σε αυτή τη φάση, αλλά ούτε και στην πλήρη εφαρμογή του

Την ώρα που στη Ρόδο οι επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως προσωπικό για την τουριστική περίοδο και η λύση θα δοθεί και πάλι μέσω της διακρατικής συμφωνίας με τρίτες χώρες, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως με βάση τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), τον Αύγουστο του 2024 στο peak της σεζόν που έσπασε κάθε ρεκόρ σε αφίξεις, περισσότερα από 2.000 άτομα που θα μπορούσαν να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας στο νησί, ελάμβαναν επίδομα ανεργίας.
Στο σύνολο των περίπου 6.000 και πλέον δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εργαστούν, οι 2.000 δικαιούχοι που είναι ικανοί για εργασία προτίμησαν να πάρουν το επίδομα των 509 ευρώ και να μείνουν εκτός αγοράς.
Τα απαιτητικά ωράρια εργασίας, οι εξαντλητικές υπερωρίες, τα ρεπό που έχουν περιοριστεί έως εξαφανιστεί και η εργασία επτά ημέρες την εβδομάδα, λειτουργούν αποτρεπτικά για έναν μεγάλο -όπως αποδεικνύεται- αριθμό εργαζομένων που προτιμούν να μείνουν εκτός αγοράς εργασίας, γεγονός που προβληματίζει τόσο τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.
Η έλλειψη εργατικών χεριών στον τουρισμό, σε μία περιοχή που καταρρίπτει το ένα ρεκόρ αφίξεων μετά το άλλο, και στον χώρο του επισιτισμού που γιγαντώθηκε μετά από την περίοδο του κορωνοϊού, είναι μία σπαζοκεφαλιά που ταλαιπωρεί όχι μόνο σε τοπικό και πανελλαδικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο τον κλάδο, ωστόσο στη Ρόδο παραμένει οξυμένο και επιτείνεται κάθε χρόνο.
Οι 2.000 εργαζόμενοι που ελάμβαναν επίδομα ανεργίας μέσα στη σεζόν, αν είχαν κίνητρο να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό θα ήταν μία σημαντική ενίσχυση καθώς κάθε χρόνο οι ελλείψεις στο νησί εκτιμώνται από 2.000 έως 3.000 άτομα.
Το πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για το νέο επίδομα ανεργίας το οποίο θα είναι κλιμακούμενο και θα ανέρχεται έως τα 1.298 ευρώ τον μήνα και αφορά σε πρώτη φάση 15.000 εργαζόμενους, δεν αφορά στη δική μας περιοχή ούτε σε αυτή τη φάση αλλά ούτε και στην πλήρη εφαρμογή του και ως εκ τούτου δεν είναι λύση αφού αποτελεί κίνητρο για τους εποχιακά εργαζόμενους αλλά ούτε και για τις επιχειρήσεις της Ρόδου και γενικότερα της Δωδεκανήσου.
Το μέτρο αυτό αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν και στη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που δεν αφορά στη δική μας περιοχή όπου το χαρακτηριστικό της εποχικότητας απαιτεί άλλη διαχείριση και οπωσδήποτε όχι οριζόντια μέτρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, το νέο πιλοτικό μέτρο επικεντρώνεται στην επιδότηση των επιχειρήσεων για να απορροφήσουν προσωπικό που αφενός δεν αφορά στη δική μας περιοχή και αφετέρου δεν παρέχει κανένα κίνητρο στους εργαζόμενους. «Η μοναδική λύση για τη δική μας περιοχή αλλά και για όλες τις τουριστικές περιοχές, είναι η επέκταση του επιδόματος ανεργίας και όχι η επιδότηση των επιχειρήσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Εγγλέζος επισημαίνοντας ότι το περιβόητο μέτρο δεν έχει κανένα αντίκρισμα στη Ρόδο αλλά και σε καμία τουριστική περιοχή. «Ποια εποχική επιχείρηση στη Ρόδο ή στα μικρότερα νησιά μπορεί να παραμείνει ανοικτή τον χειμώνα και να απορροφήσει 100 ή 200 εργαζόμενους; Πρέπει να αναζητούμε μέτρα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων κάθε περιοχής και όχι να ανακοινώνουμε πυροτεχνήματα, χωρίς μάλιστα να λαμβάνουμε υπ΄όψιν τα Εργατικά Κέντρα που μεταφέρουν τη φωνή των εργαζομένων. Αυτό το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας που λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Η δική μας περιοχή απαιτεί άλλη προσέγγιση», λέει ο κ. Π. Εγγλέζος.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου, κληθείς από τη «δημοκρατική», σχολίασε πως η δυναμική των 2.000 και πλέον εργαζομένων που μέσα στη σεζόν προτίμησαν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, θα αποτελούσαν σημαντική βοήθεια στις επιχειρήσεις που «αγκομαχούν» στη διάρκεια του καλοκαιριού για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες σημειώνοντας πως με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος.
Σημειώνεται ότι 15.000 άνεργοι που θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα του νέου επιδόματος ανεργίας θα επιλεγούν τυχαία, με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο που αναπτύσσει η ΔΥΠΑ και δεν αφορά εργαζόμενους στα Δωδεκάνησα, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα.
Η καθολική εφαρμογή του νέου επιδόματος θα εφαρμοστεί από το 2026, αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα του πιλοτικού προγράμματος. Το νέο επίδομα ξεκινά από τα 650 ευρώ για το πρώτο 3μηνο της ανεργίας και στη συνέχεια θα φθίνει, όσο περνούν τα τρίμηνα. Σήμερα είναι 509 ευρώ για το διάστημα της επιδότησης.
Το επίδομα χωρίζεται σε τρία μέρη:
Το σταθερό ποσό, που θα καταβάλλεται στον άνεργο ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και μισθού
Το μεταβλητό ποσό Α, που θα υπολογίζεται σύμφωνα με την προϋπηρεσία του ανέργου
Το μεταβλητό ποσό Β, που θα υπολογίζεται σύμφωνα με τον μέσο όρο των αποδοχών που είχε ο άνεργος όταν δούλευε.
Το επίδομα θα είναι εμπροσθοβαρές και η μέγιστη διάρκειά του θα είναι έως 24 μήνες, δηλαδή για 2 χρόνια, ενώ θα μειώνεται σταδιακά ανά τρίμηνο.
Τους πρώτους 12 μήνες θα χορηγούνται τρία ποσά, το σταθερό επίδομα, και δυο μεταβλητά σύμφωνα με τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές.
Το διάστημα αυτό στο επίδομα θα ενσωματώνεται και το μπόνους προϋπηρεσίας και μισθού το οποίο όμως δεν θα υπερβαίνει το διπλάσιο ποσό του σταθερού επιδόματος για το πρώτο τρίμηνο. Για να λάβει κάποιος το μπόνους θα πρέπει να έχει εργαστεί τουλάχιστον 4 χρόνια.
Στους υπόλοιπους 12 μήνες θα δίνεται μόνο το σταθερό ποσό του επιδόματος.
Για να χορηγηθεί το νέο επίδομα ανεργίας σε κάποιον θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
-Να έχει ενταχθεί στην τακτική επιδότηση,
-Να έχει πραγματοποιήσει 900 ημέρες ασφάλισης κατ’ ελάχιστο κατά τους 50 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών
-Να έχει αποδοχές ίσες ή μεγαλύτερες από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.
Επιπλέον προϋπόθεση για την ένταξη στην πιλοτική επιδότηση ανεργίας και τη χορήγηση του σταθερού μέρους αυτής αποτελεί η πραγματοποίηση τουλάχιστον 175 ημερών ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. κατά τους 14 μήνες πριν την ένταξη στην επιδότηση, εξαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών.

-Σημειώνεται δε πως για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη για το επίδομα η ιδιότητα του μονογονέα (η οποία ενισχύεται με επιπλέον ποσό).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου