Τοπικές Ειδήσεις

Υπογράφτηκε στην Ρόδο η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Με την παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΕΤ, Γιώργου Χότζογλου · Ικανοποίηση και δεσμεύσεις για την ομαλή εφαρμογή και τις αυξήσεις που έγιναν δεκτές από την εργοδοσία

Υπογράφτηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό – Τουρισμό, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου με την παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ) Γιώργου Χότζογλου και του γραμματέα Φώτη Σκάλτσα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ήταν παρόντες ο πρόεδρος του ΕΚΡ, Παναγιώτης Εγγλέζος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θανάσης Σταμούλης και μέλη της διοίκηση του ΕΚΡ.

Μιλώντας ο κ. Χότζογλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη ενώ δεν άφησε ασχολίαστη την στάση της υπουργού κας Ν.Κεραμέως, που ήρθε στην Ρόδο προκειμένου να εξαγγείλει μέτρα για τους εργαζόμενους, αλλά… παρέλειψε να καλέσει στην συνέντευξη Τύπου, το ΕΚΡ.

«Νωρίτερα, υπογράψαμε και την Πανελλαδική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αθήνα, όμως η διαδικασία ολοκληρώνεται στην Ρόδο, καθώς ο γραμματέας της ΠΟΕΕΤ, ο Φ.Σκάλτσας είναι από το νησί. κόντρα στους καιρούς που κάποιοι επιμένουν στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων η ΠΟΕΕΤ, υπογράφει τις Συμβάσεις -ακόμη και την εποχή των σκληρών μνημονίων- κρατώντας ζωντανή την διαπραγμάτευση και δυνατό τον θεσμό. Αυτή η Σύμβαση, έχει διετή διάρκεια, προβλέπει αυξήσεις αναδρομικά από 1.1.2025 στα 5%, από 1.1.2026 στο 3% συν 2% που θα συνδράμουν οι εργοδότες για το νέο επαγγελματικό ταμείο που πρόκειται να συσταθεί. Δυστυχώς, είμαστε ο μοναδικός κλάδος που επλήγη ανεπανόρθωτα από το νόμο Κατρούγκαλου, αφού είχαμε πολλές απώλειες, ενώ, το εφάπαξ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, μετατράπηκε σε ένα ‘χαρτζιλίκι’ και αυτό, όχι στην εικοσαετία αλλά με την απονομή της κύριας συνταξιοδότησης. Επειδή, λοιπόν κρίνουμε ότι τα πράγματα, όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση, δεν πάνε καλά στην χώρα μας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη σύσταση του νέου ταμείου. Αν δεν λειτουργήσει μέχρι τις 31.5.2026, το 2%, μετακυλίεται στους μισθούς μέσω επιδόματος. Επίσης, εισάγονται τέσσερις νέες ειδικότητες στις μισθολογικές κατηγορίες της Σύμβασης, κάτι που θα βοηθήσει τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, να ανοίξουν κι άλλο την δεξαμενή μελών. Οι ειδικότητες είναι οι εξής: οι εργαζόμενες στην υποδοχή, οι εργαζόμενοι στα μίνι μάρκετ που λειτουργούν μέσα στα ξενοδοχεία, η κατηγορία των συντηρητών και της τεχνικής υπηρεσίας (πλην των ηλεκτρολόγων που έχουν δική τους σύμβαση με το δικό τους όργανο) και τέλος, οι λογιστές που εργάζονται μέσα στα ξενοδοχεία. Παράλληλα, καταφέραμε να κάνουμε βελτιώσεις στο άρθρο για τους εργολαβικά εργαζόμενους από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας αλλά και από τις παλιές εταιρείες προσωρινής απασχόλησης» -όπως είπε ο κ. Χότζογλου.

Ανέφερε ακόμη, ότι θα υπάρξει εξομοίωση στο επίδομα σπουδών για τους αποφοίτους ΤΕΙ στο 15% ενώ, με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα γίνει προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας χωρίς να κυριαρχούν ‘συνθήκες γαλέρας’ κ.λπ.

 

Για την υπουργό Εργασίας κα Κεραμέως, δεν παρέλειψε να καταδικάσει το γεγονός πως ενώ επισκέφθηκε τη Ρόδο και είχε συναντήσεις με όλους τους φορείς, ‘παρέλειψε’ να καλέσει το ΕΚΡ: «Τα ίδια έκανε και στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και στο Ρέθυμνο. Δεν μας ενδιαφέρει να βγάζουμε φωτογραφίες. Θέλουμε να δώσει λύσεις στα εργασιακά μας θέματα. Έχουμε στείλει από τις 16.1.2025 επιστολή στις κ.κ. Κεραμέως και Κεφαλογιάννη καθώς και σε όλους τους εργοδοτικούς φορείς του κλάδου, ζητώντας συνάντηση για τα αιτήματα μας και κυρίως για την έλλειψη του εργατικού δυναμικού ενόψει της σεζόν αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση» -όπως είπε.

 

«Η σύμβαση αυτή, είναι η αρχή. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε δυναμικά και δεν εφησυχάζουμε» -ανέφερε ο γραμματέας της ΠΟΕΕΤ, Φ.Σκάλτσας.

 

 

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, εξέφρασε πάντως, τον προβληματισμό του αλλά και τις αμφιβολίες του για την προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν, λέγοντας τα εξής: «Ο 12μηνος τουρισμός δεν απευθύνεται σε περιοχές όπως η Ρόδος. Πώς μπορεί να λειτουργήσει σε 12μηνη βάση ο τουρισμός εδώ, όταν μετά τις 15 Οκτωβρίου, μειώνονται οι αεροπορικές πτήσεις, μειώνονται οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις και κλείνουν οι επιχειρήσεις; Πώς θα έρχονται οι τουρίστες. Συνεπώς, η επέκταση της σεζόν σε 12μηνη βάση απαιτεί σοβαρές υποδομές και σοβαρό σχεδιασμό. Πρέπει, επιτέλους να επανακαθορίσουμε τι τουρισμό θέλουμε για τη χώρα μας».

 

Απαντώντας, τέλος σε ερωτήσεις σχετικά  με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ο κ. Χότζογλου τόνισε πως έχει ξεκινήσει πιλοτικά, αλλά δεν έχουν δοθεί ούτε στοιχεία, ούτε απαντήσεις για το αν λειτούργησε καλά. «Υπάρχει ένα αίτημα να εφαρμοστεί μετά την φετινή σεζόν. Ο δικός μας κλάδος, είναι ο τελευταίος στον οποίο εφαρμόστηκε το μέτρο. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβούνται σε τίποτα από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας καθώς αποτελεί προσωπικό δεδομένο και αποτυπώνει τις πραγματικές ώρες εργασίας».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου