Ρεπορτάζ

Αυθαίρετα σε παραλίες: Νέες έγγραφες εξηγήσεις από τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

• Δίνουν εξηγήσεις για 5η συνεχή φορά

Συμπληρωματικές έγγραφες εξηγήσεις ξεκίνησαν από χθες να δίνουν ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου 11 μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ρόδου, ως ύποπτοι για παράβαση καθήκοντος και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αυθαίρετης δόμησης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε μετά από καταγγελία που υπογράφεται από άγνωστο πρόσωπο με το όνομα «Μιχάλης Παπαδόπουλος».
Όπως είχε αναφέρει η «δημοκρατική», η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η ευθύνη των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην ανέγερση και λειτουργία αυθαίρετων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ρόδου.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η Πταισματοδίκης έχει ήδη συλλέξει έγγραφα από αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και η Πολεοδομία Ρόδου.
Η έρευνα επικεντρώνεται σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα μόνο για τη σφράγιση καταστημάτων και όχι για τη νομιμότητα των κατασκευών.
Η εν λόγω έρευνα βασίζεται σε καταγγελία που, όπως προκύπτει, έγινε ανώνυμα από άγνωστο πρόσωπο, γεγονός που έχει εγείρει νομικές ενστάσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ανώνυμες καταγγελίες δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ποινικές διαδικασίες, εκτός εάν συντρέχουν συγκεκριμένοι και εξαιρετικοί λόγοι, οι οποίοι δεν φαίνεται να αιτιολογούνται στην παρούσα περίπτωση.
Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είναι αρμόδιες για την κατάθεση σχετικών εισηγήσεων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προτού αυτή αποφασίσει επί θεμάτων. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε κατατέθηκε τέτοια εισήγηση για τις συγκεκριμένες κατασκευές.
Εχουν ήδη σχηματιστεί τουλάχιστον πέντε δικογραφίες για το ίδιο θέμα (Α2022/3211, Α2022/3776, Α2022/4187, Γ2022/4756 και Γ2024/3710). Η επαναλαμβανόμενη κλήση σε εξηγήσεις για την ίδια υπόθεση δημιουργεί νομικό προηγούμενο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εκκρεμοδικία, δηλαδή την απαγόρευση της παράλληλης διερεύνησης της ίδιας αξιόποινης πράξης από διαφορετικές δικογραφίες.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Αναστασία Παπανικολάου και Μιχάλης Καραγιάννης υπογραμμίζουν ότι, βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αν μία ποινική δίωξη έχει ήδη ασκηθεί για συγκεκριμένη πράξη, τότε οποιαδήποτε νεότερη διαδικασία για την ίδια υπόθεση καθίσταται άκυρη και θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο.
Από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη δικογραφία, προκύπτει ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου δεν διαπίστωσε καμία παράβαση, ενώ για ορισμένα καταστήματα που εντοπίστηκαν παρατυπίες, οι φάκελοι ήταν ελλιπείς ή οι επιχειρήσεις είχαν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αρχών.
Επιπλέον, οι δικηγόροι των αιρετών υπογραμμίζουν ότι η Εισαγγελία δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένα ποια καθήκοντα παρέβησαν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ούτε πώς ακριβώς στοιχειοθετείται η κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Η έλλειψη σαφούς περιγραφής της αξιόποινης πράξης δυσχεραίνει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, καθιστώντας τη διαδικασία δικονομικά προβληματική.
Βάσει όλων των παραπάνω, οι νομικοί εκπρόσωποι των εμπλεκομένων ζητούν την άμεση αρχειοθέτηση της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη ένδειξη τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Παράλληλα, τονίζουν ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής λειτουργεί βάσει συγκεκριμένου κανονισμού και δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για τη νομιμότητα των κατασκευών, καθώς αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου