• Ο Αλέξανδρος Κολιάδης συνεχίζει να αποδίδει ευθύνες στην κεντρική διοίκηση για την έλλειψη χρηματοδότησης, ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής αμφισβήτησε και τη συμβολή των βουλευτών, αποδομώντας κυρίως τις ενέργειες του Γιάννη Παππά
Σε μία περίοδο που η Ρόδος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης επιμένει στην επικοινωνιακή τακτική αποποίησης ευθυνών.
Αντί να εστιάσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία “Bora”, επιδίδεται σε δημόσιες δηλώσεις που μεταθέτουν συνεχώς τις ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, αφήνοντας ασαφή τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων του νησιού.
Η τακτική της μετακύλισης ευθυνών
Ο κ. Κολιάδης εδώ και 14 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, εξακολουθεί να προβάλλει το αφήγημα της “καμένης γης”. Μετά τις καταστροφές επεκτείνει τις αιτιάσεις του προς την κεντρική κυβέρνηση και παρουσιάζει τις καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης ως αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβλήθηκαν από τον Δήμο Ρόδου στα τέλη Ιανουαρίου, σε μία περίοδο που οι κωδικοί από ανάλογες ζημιές στη χώρα έχουν «γονατίσει» τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλια και έχει δρομολογήσει έργα αποκατάστασης.
Επιπλέον, η έλλειψη σαφούς ενημέρωσης προς τους πολίτες δημιουργεί έντονη δυσαρέσκεια, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών. Μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα έγγραφα που έχει αποστείλει ο Δήμος Ρόδου στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι μελέτες, τα αιτήματα ως και η λίστα των έργων τα οποία αιτήθηκε ανά δημοτική ενότητα και κοινότητα που επλήγη.
Αναλυτικά στοιχεία για το αίτημα χρηματοδότησης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατικής» από τα έγγραφα που διαβίβασε ο Δήμος Ρόδου στο Υπουργείο Εσωτερικών, το συνολικό ποσό που αιτήθηκε για την αποκατάσταση των ζημιών ανέρχεται σε 91.950.728,16 ευρώ.
Το ποσό αυτό αφορά:
• Δημόσια κτήρια: 510.816 ευρώ
• Υποδομές – εγκαταστάσεις: 13.979.605 ευρώ
• Οδικό Δίκτυο: 20.145.017 ευρώ
• Υδρευση – αποχέτευση: 50.844.878 ευρώ
• Οικίες: 587.910 ευρώ
• Υποδομές εκπαίδευσης: 2.346.500 ευρώ
• Υποδομές πρόληψης: 2.873.972 ευρώ
• Προσωρινά μέτρα ανακούφισης- φιλοξενίας – στέγασης: 187.403,60 ευρώ
• Υπηρεσίες έκτακης ανάγκης – διάσωσης: 474.625,76 ευρώ
Ζητά το ως άνω ποσό για την αποκατάσταση 72 βλαβών σε υποδομές, 6 σε δημόσια κτήρια, 16 σε σχολεία, για 64,2 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και 182 οικίες.
Ο δήμαρχος Ρόδου, δήλωσε ότι το ποσό που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε ανεπαρκές για την αποκατάσταση των ζημιών και την προετοιμασία της Ρόδου ενόψει της τουριστικής περιόδου.
(Σημείωση: Στην έντυπη έκδοση τα ποσά δεν απεικονίστηκαν ορθώς ανά κατηγορία)
Το “άδειασμα” του Γιάννη Παππά από τον δήμαρχο
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η στάση του δημάρχου Ρόδου απέναντι στους τοπικούς βουλευτές, με επίκεντρο τον Γιάννη Παππά. Παρότι ο κ. Παππάς επισκέφθηκε το δημαρχείο και προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διεκδίκηση των χρημάτων, ο κ. Κολιάδης όχι μόνο υποβάθμισε τη συμβολή του, αλλά ουσιαστικά τον “άδειασε” στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.
“Οι βουλευτές μπορεί να βγάζουν ανακοινώσεις, αλλά κάποιοι άλλοι εργάστηκαν πραγματικά για να έρθουν οι πόροι. Εμείς δεν βιαστήκαμε να δώσουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα,” ανέφερε χαρακτηριστικά αφήνοντας και αιχμές για ανάλογες ανακοινώσεις των κ.κ. Μάνου Κόνσολα και Μίκας Ιατρίδη.
Ο δήμαρχος άφησε σαφείς αιχμές υπαινισσόμενος ότι η πολιτική τους δραστηριότητα είχε περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα, παρά ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Ρόδο.
Η στάση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες έγιναν από τους κυβερνητικούς βουλευτές του νησιού.
Οι δηλώσεις του δημάρχου στη Δημοτική Επιτροπή
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής, ο κ. Κολιάδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος από τη στάση της κυβέρνησης. Δήλωσε χαρακτηριστικά: “Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για χρηματική βοήθεια από την Πολιτεία. Εμείς δεν εκτεθήκαμε λέγοντας νούμερα, αν δεν έχουμε κάτι δεδομένο.” Παράλληλα, ανέφερε ότι το ποσό των 1,5-2 εκατομμυρίων ευρώ που αρχικά ειπώθηκε ως στήριξη από την κυβέρνηση ήταν “αστείο” σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της Ρόδου.
Ο κ. Κολιάδης αναφέρθηκε επίσης στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρόδος, ειδικά ενόψει της τουριστικής περιόδου. “Η τουριστική περίοδος ξεκινά σε ενάμιση μήνα, και η κατάσταση στο νησί είναι κρίσιμη. Οι ξενοδόχοι ανησυχούν, οι υποδομές είναι σε άσχημη κατάσταση και το κράτος δεν έχει δώσει ακόμα τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις”.
Η στάση του κ. Κολιάδη δείχνει ότι η προτεραιότητά του δεν είναι η άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αλλά η πολιτική διαχείριση της κρίσης.
Η διαρκής μετακύλιση ευθυνών και η αμφισβήτηση ακόμη και των προσπαθειών των τοπικών βουλευτών δημιουργούν ερωτήματα για τις πραγματικές του προθέσεις.
Με την τουριστική περίοδο να πλησιάζει και τα προβλήματα να διογκώνονται, η Ρόδος δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτικές αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Αυτό που απαιτείται είναι αποτελεσματικότητα, συνεργασία και, κυρίως, δράση πριν να είναι πολύ αργά.