Η χρονιά που πέρασε έφερε για τον ελληνικό τουρισμό ένα νέο, μεγάλο ρεκόρ εσόδων.
Όμως, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη δεν ακολούθησε την ίδια ανοδική πορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο.
Στο τουριστικό ταμείο το 2024 μπήκαν 21,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,1 δισ. παραπάνω σε σύγκριση με το 2023, όταν τα έσοδα ήταν 20,6 δισ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 33,3% τον Δεκέμβριο και κατά 5,4% το 2024. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 15,3% τον Δεκέμβριο και κατά 9,8% πέρσι, ενώ παράλληλα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 149 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο και 18,9 δισ. ευρώ το 2024.
Όμως, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη κατέγραψε πέρσι πτώση 5,1%, φτάνοντας στα 572 ευρώ, από 603 ευρώ το 2023 και 620 ευρώ το 2022. Ακόμη και η άνοδος της μέσης δαπάνης κατά 16% το Δεκέμβριο του 2024 δεν κατάφερε να αλλάξει την εικόνα.
Όπως σημειώνουν οι επιχειρηματίες της αγοράς, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδήγησαν στη μείωση της δαπάνης, που έγινε ακόμη πιο αισθητή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένας από αυτούς είναι πως έχουν αλλάξει οι ταξιδιωτικές συνήθειες των επισκεπτών, που μπορεί να κάνουν περισσότερα, αλλά πιο οικονομικά ταξίδια των εξωτερικό, με μικρότερη διάρκεια παραμονής.
Ταυτόχρονα, πολλοί από τους τουρίστες στη χώρα μας επιλέγουν για τη διαμονή τουςς τη βραχυχρόνια μίσθωση, περιορίζοντας τις δαπάνες για εστίαση, μεταφορές αλλά κα αγορές.
Ένας τρίτος λόγος, όπως εξηγούν, είναι πως τα ακριβότερα τουριστικά πακέτα έχουν οδηγήσει στην περικοπή άλλων δαπανών που δεν περιλαμβάνονται σε αυτά, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού, αλλά και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης στις βασικές αγορές της Ευρώπης.
Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει προβληματισμό τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που θα παρακολουθούν στενά την πορεία των δαπανών και τη φετινή χρονιά, για να διαπιστώσουν εάν οι παραπάνω καταναλωτικές τάσεις ήρθαν για να μείνουν.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων και με βάση και τις προκρατήσεις για φέτος, περιμένουν πως θα διατηρηθεί ο υψηλός αριθμός των αφίξεων.
Πέρσι, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 3,69 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,4% στα 1,26 δισ. Αυξημένες κατά 13,6% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,22 δισ. ευρώ. Μείωση κατά 3,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, στα 3,17 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 15,1% στα 1,58 δισ..
Πηγή: capital.gr