Τοπικές Ειδήσεις

Μπλόφα ή πραγματική απειλή; Ο δήμαρχος Ρόδου προαναγγέλλει κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης

• Γιατί ο Αλέξανδρος Κολιάδης ανεβάζει τους τόνους • Η κυβέρνηση σε θέση πίεσης

Η Ρόδος μετρά ακόμα τις πληγές της από την καταστροφική κακοκαιρία “Bora”, με ανυπολόγιστες ζημιές στις δημόσιες υποδομές, στο οδικό δίκτυο, στις γέφυρες και στις τουριστικές περιοχές.
Ωστόσο, η κρίση δεν περιορίζεται στις καταστροφές, αλλά επεκτείνεται και στο πολιτικό πεδίο.
O δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης οδηγείται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, εντείνοντας την ρητορική για ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων με εμπλοκή κοινωνικών φορέων, εάν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα χρηματοδότησης που υπέβαλε και η στάση του δεν φαίνεται να αποτελεί άλλη μια επικοινωνιακή μπλόφα.
Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο η Ρόδος να μην είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες, γεγονός που θα είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για την ελληνική τουριστική βιομηχανία συνολικά.
Παρότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις με άμεσα αντανακλαστικά κίνησε τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν και εξασφάλισε σημαντική χρηματοδότηση χωρίς να αναλωθεί σε επικοινωνία «κλάψας και μιζέριας», ο Δήμος Ρόδου, δια του δημάρχου, επιλέγει να κοινολογήσει στους πολίτες το ψευτοδίλλημα: «Είστε με την κυβέρνηση ή με την… Ρόδο;»!
Η κρατική ανταπόκριση έναντι του αιτήματος της δημοτικής αρχής μέχρι στιγμής δεν είναι αναμενόμενη.
Η κυβέρνηση φέρεται να ενέκρινε ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Δήμου Ρόδου, ποσό που θεωρείται ανεπαρκές, ωστόσο έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με ποσό άνω των 36 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα πρώτα 8 σημαντικά έργα ευθύνης της έχοντας κινήσει άμεσα τις διαδικασίες σε χρόνο ρεκόρ.
Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο μέτρο του δυνατού την παρούσα περίοδο, όπως δεδομένο είναι ότι παρατηρείται σημαντική έλλειψη πληροφόρησης από πλευράς της δημοτικής αρχής προς τους πολίτες, υφίσταται αδυναμία καθορισμού ενός ξεκάθαρου σχεδίου δράσης και χρονοδιαγράμματος για τα απαιτούμενα έργα υποδομών ενώ η τακτική του δημάρχου δείχνει, όπως ξανάγραψε η «δημοκρατική», πως το επίκεντρο δεν είναι τόσο η ουσιαστική συνεργασία με την κεντρική διοίκηση όσο η δημιουργία ενός προσωπικού αφηγήματος που θα ενισχύσει την πολιτική του εικόνα.
Η ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στο κράτος, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την υποχρέωση να δρα proactively και όχι να περιμένει παθητικά κρατική παρέμβαση.
Οι πρώτες ενέργειες του Δήμου
Στις 8 Ιανουαρίου 2025, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο, με τη συμμετοχή των υπηρεσιακών παραγόντων των Τεχνικών Υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Δόμησης, του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, καθώς και των αρμόδιων αντιδημάρχων. Στη συνάντηση τέθηκε ως βασικός στόχος η αποτύπωση της κατάστασης, η ιεράρχηση των ζημιών και η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.
Το σχέδιο αποκατάστασης του Δήμου περιελάμβανε:
-Εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο
-Επανακατασκευή κατεστραμμένων γεφυριών και δημιουργία ιρλανδικών διαβάσεων
-Παρεμβάσεις σε ιστορικά και φυσικά σημεία, όπως το πάρκο του Ροδινιού,
-Κάτω Πέτρες και το Μόντε Σμιθ
-Δράσεις για την πρόληψη μελλοντικών καταστροφών
Στην σύσκεψη ο δήμαρχος Ρόδου έδωσε διορία έως τις 17 Ιανουαρίου 2025 στις υπηρεσίες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλο το νησί, συμπεριλαμβανομένων του οδικού δικτύου, των γεφυρών, των παραλιών, των πάρκων, των σχολείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Παράλληλα, ξεκίνησε επαφές με τα αρμόδια υπουργεία για τη διεκδίκηση οικονομικών ενισχύσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης δράσης για την αποκατάσταση του νησιού.


Το αίτημα χρηματοδότησης
Ο Δήμος Ρόδου υπέβαλε αίτημα χρηματοδότησης (πίνακα κόστους άμεσων ζημιών) ύψους 91.950.728,16 ευρώ προς την κυβέρνηση την 24η Ιανουαρίου 2025, το οποίο περιελάμβανε:
• Δημόσια κτήρια: 510.816 ευρώ
• Υποδομές – εγκαταστάσεις: 13.979.605 ευρώ
• Οδικό Δίκτυο: 20.145.017 ευρώ
• Ύδρευση – αποχέτευση: 50.844.878 ευρώ
• Οικίες: 587.910 ευρώ
• Υποδομές εκπαίδευσης: 2.346.500 ευρώ
• Υποδομές πρόληψης: 2.873.972 ευρώ
• Προσωρινά μέτρα ανακούφισης- φιλοξενίας – στέγασης: 187.403,60 ευρώ
• Υπηρεσίες έκτακης ανάγκης – διάσωσης: 474.625,76 ευρώ
Το ως άνω ποσό αφορά στην αποκατάσταση 72 βλαβών σε υποδομές, 6 σε δημόσια κτήρια, 16 σε σχολεία, για 64,2 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και 182 οικίες.
Ωστόσο, στις 21 Φεβρουαρίου 2025, κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, δηλώνοντας ότι η μόνη επίσημη οικονομική στήριξη που έχει εγκριθεί ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ – ποσό το οποίο χαρακτήρισε ανεπαρκές για την κλίμακα των ζημιών ενώ «άδειασε» και τους κυβερνητικούς Βουλευτές και κυρίως τον κ. Γιάννη Παππά.


Οι δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου δεν περιορίστηκαν συγκεκριμένα, όπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική» μόνο στην αναφορά των οικονομικών προβλημάτων.
Ο κ. Κολιάδης άφησε σαφείς αιχμές κατά της κεντρικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την για αδιαφορία απέναντι στο νησί και για καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την τουριστική περίοδο.
Ερωτηθείς ο δήμαρχος ποιο είναι το πλάνο της δημοτικής αρχής σε περίπτωση που δεν έρθει η οικονομική βοήθεια στον Δήμο Ρόδου απάντησε:
«Κι εμείς θέλουμε να μας πουν ποιο είναι το πλάνο. Αν δεν υπάρχει βοήθεια και χρηματοδότηση θα υπάρξει αντίδραση και μάλιστα, από κοινού με όλους τους κοινωνικούς φορείς και εταίρους. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις δικές μας δυνάμεις. Βρισκόμαστε σε κοινή πορεία. Το νησί έχει τεράστιες ζημιές και θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα μπροστά μας: στο οδικό δίκτυο, στις παραλίες, στην υδροδότηση και στην προσβασιμότητα. Δεν κινδυνολογώ. Θα βρεθούμε μπροστά σε ξενοδοχεία με άδειες πισίνες (!) δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι αναγκαίο, να βρει τρόπους να χρηματοδοτήσει τη Ρόδο, που δίνει τόσα χρήματα στο κεντρικό κράτος. Θα σας πω τι μου είπε ο υπουργός: Δήμαρχε, να ξέρεις ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία! Τα λεφτά από τις ζημιές από το ταμείο για καταστροφές για το 2024 απορροφήθηκαν όλα… Μου έδειξε πάντως και τη λίστα όπου περιλαμβάνονταν οι χρηματοδοτήσεις για τις ζημιές από το 2019, το 2020 και το 2021. Ο Βόλος π.χ. διεκδικεί τώρα, ένα εκ. ευρώ για ζημιές που σημειώθηκαν το 2020 ενώ άλλοι, από το 2021. Αυτοί ίσως, είχαν αποθεματικό. Εμείς όμως;
Δεν μπορούμε να πούμε στους εργολάβους, ξεκινήστε και όταν έρθει η χρηματοδότηση θα σας πληρώσουμε. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους εργολάβους να βάλουν πλάτη, ούτε να κάνουμε συμφωνίες στο… μιλητό. Η πίεση είναι προς μια κατεύθυνση: ποιο είναι το πλάνο. Χρειαζόμαστε 94 εκ. και μας δίνουν, ένα…»
Τόνισε μάλιστα ότι «υπάρχει κοινή στάση με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς για δράση», και σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν θα ανοίξουμε το νησί, αν δεν είναι έτοιμο να δεχτεί τους τουρίστες».
Ακολούθησαν δηλώσεις του κ. Δημήτρη Ζανεττούλη δημοτικού συμβούλου με την παράταξη Γερονικόλα ο οποίος σχολίασε την «αποστροφή» του δημάρχου κ. Κολιάδη «ίσως να μην ανοίξει τουριστικά το νησί επειδή δεν θα είναι έτοιμο»… και δήλωσε για τον δήμαρχο ότι…
«Έχουν αποσταλεί όλα τα στοιχεία για τις ζημιές, και όπως είπε, δεν έχει έρθει ευρώ στο δήμο.
Αν τα υπουργεία δεν χρηματοδοτήσουν τα αναγκαία έργα, θα ανοίξει η τουριστική σαιζόν αλλά θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Μπορεί να θελήσει να κατεβάσει τον κόσμο στις πλατείες. Να κινητοποιήσει το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων και άλλους παραγωγικούς φορείς για να πιέσουν μαζί για τη χρηματοδότηση».
Ο κ. Ζανεττούλης ανέφερε ότι «δεν βλέπει να έρχονται χρήματα», και είπε στον δήμαρχο ότι ίσως του στέλνουν το μήνυμα για να “προσκυνήσει”:
«Εγώ προσωπικά του είπα να μην προσκυνήσει. Να συνεργαστεί και να απαιτήσει και να τους βάλει όλους στο παιχνίδι. Όλους μα όλους. Και τους πολίτες, και το ΕΒΕΔ, και την Ένωση Ξενοδόχων, και τους επιχειρηματίες».
Ο αντίκτυπος στην τουριστική περίοδο
Με την τουριστική περίοδο να ξεκινά στις 28 Μαρτίου 2025, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Γιάννης Παπαβασιλείου, εξέφρασε με την σειρά του την ανησυχία του για την κατάσταση των παραλιών και των βασικών υποδομών, προειδοποιώντας ότι εάν δεν επισπευσθούν τα έργα αποκατάστασης, η τουριστική εικόνα της Ρόδου θα υποστεί σοβαρό πλήγμα.
Οι ξενοδόχοι ζητούν την άμεση αποκατάσταση των παραλιών, επισημαίνοντας ότι η Ρόδος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και η δυσλειτουργία των υποδομών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το 2026.
Οι δηλώσεις του δημάρχου, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το νησί να μην είναι έτοιμο να υποδεχθεί τουρίστες, δημιουργούν ανησυχία όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στη διεθνή αγορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου