Εντατικοποιεί το τελευταίο διάστημα τις επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του τόσο στις υποχρεωτικές όσο και στις εθελούσιες.
Παρότι οι επιστροφές αυτές προβάλλονται πλέον συχνότερα στη δημοσιότητα, από το υπουργείο επισημαίνουν ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τέτοιες πολιτικές εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, η παρούσα φάση χαρακτηρίζεται από την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής. Σύμφωνα, μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2024, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. σε αριθμό επιστροφών μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.
Περίπου 7.000 άτομα, αφού έλαβαν απορριπτική απόφαση και στον δεύτερο βαθμό, επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, καθώς δεν είχαν δικαίωμα παραμονής.
Δύο κατηγορίες επιστροφών
Μία πρόσφατη υποχρεωτική επιστροφή πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου με οργανωμένη πτήση επαναπατρισμού, την οποία συντόνισε η FRONTEX σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, 10 υπήκοοι Γεωργίας και 30 υπήκοοι Πακιστάν, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είχαν απορριφθεί τελεσίδικα, επέστρεψαν στις χώρες τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επιταχύνει την εξέταση τυχόν μεταγενέστερων αιτημάτων, ειδικά όσων κατατίθενται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Αμυγδαλέζας.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε εθελούσια επιστροφή πολιτών από τη Γεωργία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Μέτρων Επανένταξης». Το πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και έχει στόχο την επιστροφή 17.000 υπηκόων τρίτων χωρών έως το 2027.
Παράλληλα, 1.700 μετανάστες αναμένεται να λάβουν υποστήριξη για την επανένταξή τους.
Οικονομική ενίσχυση
Στο πλαίσιο του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών, οι δικαιούχοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ εάν διαμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και 500 ευρώ εάν βρίσκονται σε νησιά. Παράλληλα, προσφέρονται: βοήθεια για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, οργάνωση και κάλυψη των εξόδων επιστροφής και μετακινήσεων στη χώρα καταγωγής, υλική βοήθεια για την κάλυψη των πρώτων εξόδων και δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικά και επαγγελματικά
προγράμματα.
Το υπουργείο τονίζει ότι «όλες οι επιστροφές πραγματοποιούνται με
οργανωμένο τρόπο και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι μετανάστες δεν φέρουν χειροπέδες, οι μεταφορές δεν γίνονται με στρατιωτικά αεροσκάφη, και δεν ασκούνται πιέσεις στις χώρες προέλευσης για την αποδοχή των επαναπατρισθέντων. Παράλληλα, σε κάθε διαδικασία επιστροφής εξασφαλίζεται η παρουσία γιατρού και του Συνηγόρου του Πολίτη».
Ενδεικτικές χώρες καταγωγής οι οποίες εντάσσονται στη δράση είναι το Πακιστάν, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Γκάνα, το Ιράκ, το Ιράν, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, και η Ινδία.
Σε αυτή τη φάση, δεν υποστηρίζονται εθελοντικές επιστροφές στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, στο Αφγανιστάν και στην Ουκρανία.
Προγραμματισμένες επιστροφές τον Μάρτιο
Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στην «Καθημερινή», τον Μάρτιο
προγραμματίζεται η υποχρεωτική επιστροφή ακόμη 40 μεταναστών από τη Γεωργία και το Πακιστάν (10 από τη Γεωργία, 30 από το Πακιστάν). Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί πτήση τσάρτερ για την επιστροφή 100 υπηκόων Γεωργίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη FRONTEX, οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2025 σημείωσαν μείωση 21% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παπαγιωτόπουλος, δήλωσε στην «Κ» ότι «με έμφαση στη διαφάνεια και στην αποτελεσματικότητα, η ελληνική μεταναστευτική πολιτική διασφαλίζει ότι οι διαδικασίες επιστροφής γίνονται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πηγή: kathimerini.gr