Ειδήσεις

Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας: προβλέπεται το κλείσιμο άλλων 300.000 επιχειρήσεων

Δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει η υποχρεωτική εγγραφή στα επιμελητήρια, διότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, σε αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας από τους Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο και Γιάννη Ρεκλείτη, γενικό γραμματέα, που τον επισκέφθηκαν σήμερα και του έθεσαν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του επιμελητηριακού θεσμού.

Στην παρατήρηση της αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου, ότι προβλέπεται το κλείσιμο άλλων 300.000 επιχειρήσεων, πέρα από τις 200.000 που ήδη έκλεισαν, ο κ. Δένδιας είπε, όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, ότι για μεγάλο αριθμό μικρών επιχειρήσεων, που είναι θύματα της κρίσης και κινδυνεύουν να κλείσουν, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για να παραμείνουν βιώσιμες και να διατηρήσουν και τις επιχειρήσεις και την όποια απασχόληση έχουν.

Σε ότι αφορά στην κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Επιμελητηρίου ο υπουργός είπε: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την άρση της υποχρεωτικότητας, δεν μπορούμε να το αναβάλουμε, επίσης. Αυτά να τα θεωρήσετε επίσημη τοποθέτηση…. Και παρακαλώ μην ενθαρρύνετε προσδοκίες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν».

Ωστόσο, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσσεις για να βρεθεί τρόπος αντικατάστασης των εσόδων των επιμελητηρίων, με ανταποδοτικούς πόρους, όπως πχ από υπηρεσίες του ΓΕΜΗ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.

Η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλα σχεδόν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως στα «κόκκινα» δάνεια, στις δόσεις των καθυστερούμενων εισφορών, στην αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου και στη «Δεύτερη Ευκαιρία», στο έργο των επιμελητηρίων και στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν, στα αναπτυξιακά και κοινοτικά προγράμματα που σχεδόν αποκλείονται οι μικρομεσαίοι κλπ.

Όπως ανέφερε το Επιμελητήριο, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι για τις δόσεις και τα «κόκκινα» δάνεια το θέμα είναι κυρίως διαδικαστικό από πλευρά τρόικας, η οποία καθυστερεί την τελική λύση μέσα από συνεχείς απαιτήσεις γραφειοκρατικής τεκμηρίωσης κάθε σημείου και πρότασης. Ωστόσο, τόνισε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, τελικά θα γίνουν οι νέες ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί. Για τα οφειλόμενα ως καθυστερημένους φόρους, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, εξέφρασε την άποψη ότι, όποια ρύθμιση και αν γίνει, πολλοί από αυτούς τους φόρους, δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν γιατί δεν υπάρχουν πλέον οι υπόχρεες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ρεκλείτης έθεσε το θέμα των προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε ο επιμελητηριακός θεσμός να δημιουργήσει έναν ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης προγραμμάτων, δεδομένου ότι τώρα σχεδόν αποκλείονται οι μικρομεσαίοι από αυτά, τα οποία διαχειρίζονται άλλοι φορείς. Στο θέμα αυτό ο κ. Δένδιας ήταν θετικός και επικρότησε την ιδέα.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου