Συνεντεύξεις

Παναγιώτης Κατσιδώνης: «Η δημοτική αρχή Ρόδου, παίζει το τελευταίο της χαρτί για τη Νέα Αγορά»

Την επιφύλαξη των καταστηματαρχών απέναντι στον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος της αποκατάστασης της Νέας Αγοράς, εκφράζει σε συνέντευξή του στην ‘δ’ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Κατσιδώνης.
Παρά το γεγονός πως μετά το επικοινωνιακό… φιάσκο με την βόμβα που έσκασε εντελώς ξαφνικά και τα τετελεσμένα, για να κλείσουν οι επιχειρήσεις ακόμη και μέσα στη σεζόν, έγιναν συναντήσεις με στόχο να πέσουν οι τόνοι που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι είναι πλέον επιφυλακτικοί σε κάθε εξαγγελία της δημοτικής αρχής.
«Εμείς, είμαστε υπέρ του διαλόγου και το αποδείξαμε. Η δημοτική αρχή Ρόδου, παίζει το τελευταίο της χαρτί για την Νέα Αγορά» δηλώνει ο κ. Κατσιδώνης ξεκαθαρίζοντας πως είναι όλοι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για να δουν το μνημείο, ολοκληρωμένο, αποκαταστημένο και όπως του αξίζει.
• Κύριε Κατσιδώνη, να ξεκινήσουμε από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις.
• Μετά την «βόμβα» που έριξε, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, η δημοτική αρχή Ρόδου διά στόματος του αντιδημάρχου Κώστα Χαλκιά και τη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, πού καταλήξατε;
Πράγματι ήταν μία «βόμβα» που έσκασε εντελώς ξαφνικά και όπως ήταν λογικό, δημιουργήθηκαν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οι καταστηματάρχες, δεν αντέδρασαν στο ενδεχόμενο να γίνονται εργασίες με ανοιχτά καταστήματα, απλά είπαμε ότι η περίοδος κατά την οποία θα μείνουμε κλειστά, να είναι οι χειμερινοί μήνες και όχι η αρχή ή μεσούσης της καλοκαιρινής σεζόν.
Οι τελευταίες εξελίξεις εστίασαν στο να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, με συναντήσεις που έγιναν τόσο με τον δήμαρχο όσο και του προεδρείου του Συλλόγου μας, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Σε αυτές τις συναντήσεις, βρέθηκε η χρυσή τομή αφού κατάλαβαν αμφότεροι, ότι είναι κοινός ο σκοπός της περάτωσης των εργασιών για την αποκατάσταση του έργου.
Από εκεί και πέρα, συγκαλέσαμε γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε το χρονικό διάστημα που μπορούν οι καταστηματάρχες να κλείσουν, ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Καλέσαμε, βέβαια, τον δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη και τον αντιδήμαρχο Κώστα Χαλκιά, για να γίνει διάλογος και συζητήσαμε όλες τις απορίες.
Στο διά ταύτα, ξεκαθαρίστηκε ότι όλες οι πλευρές έχουν κοινό στόχο να ολοκληρωθεί το έργο. Κανένας δεν είναι αντίθετος σε αυτό με σημείο αιχμής, να προλάβουμε να μην απενταχθεί το έργο και να μην χαθεί η χρηματοδότηση. Από εκεί και πέρα, την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε την πρότασή μας στον αντιδήμαρχο και θα περιμένουμε για το χρονοδιάγραμμα που θα μπορέσουμε να παρακολουθούμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στο εγχείρημα. Να θυμίζω ότι η διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων θα είναι περί τους 6 με 7 μήνες.
Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει και οι καταστηματάρχες, να εφαρμόσουν –όπως γράφει το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει- το επιχειρηματικό πλάνο, να πάρουν την έγκριση της αρχαιολογίας και της αρμόδιας υπηρεσίας ότι έχουν κάνει σωστά όλα όσα προϋποθέτει η σχετική μελέτη, και από εκεί και πέρα, θα δούμε μια ομοιόμορφη εικόνα σε όλες τις επιχειρήσεις της Νέας Αγοράς, αφού θα έχουν καθαιρεθεί και τα 52 αυθαίρετα καταστήματα –τα οποία, σας θυμίζω, πως στα 32 από αυτά, σήμερα λειτουργούν 17 επιχειρήσεις. Κατόπιν, αναμένουμε το… κερασάκι στην τούρτα που θα είναι η δημοπράτηση των 40 κενών καταστημάτων, οπότε θα αλλάξει εντελώς η εικόνα στο μνημείο!
• Πάντως, οι εξαγγελίες του κ. Χαλκιά, σας αιφνιδίασαν –όπως και τους φορείς αλλά και την τοπική κοινή γνώμη. Κι εσείς, ενημερωθήκατε από τον Τύπο, όπως έχετε δηλώσει. Πώς το εξέλαβαν οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς;
Για όλους εμάς, ήταν κεραυνός εν αθρία, διότι αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει και υπήρχε μια συμφωνία που μας οδήγησε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Αυτό που μας ενόχλησε ήταν αφενός ότι δεν μας ειδοποίησαν γι αυτές τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, αφετέρου ότι μας ανέτρεψαν τον προγραμματισμό που έχουμε φτιάξει. Είμαστε 55 επιχειρήσεις και όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Νέα Αγορά, είναι τακτοποιημένοι ως προς όλες τις υποχρεώσεις μας.
Το να πεις ξαφνικά σε έναν επιχειρηματία ότι ενώ δεν έγινε τίποτε όλο το χειμώνα, και ξαφνικά θα σε κλείσω μέσα στη σεζόν, δεν μπορούσε να γίνει εύκολα αποδεκτό.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα τουριστικά καταστήματα, κάνουν τις αγορές και τις παραγγελίες τους, στις εκθέσεις από το Νοέμβρη και Γενάρη. Οπότε, κάποια εμπορεύματα είτε τα έχουν παραλάβει, είτε τα περιμένουν. Αυτά, πρέπει να πληρωθούν –παράλληλα με τις πάγιες υποχρεώσεις της κάθε επιχείρησης. Εάν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να γίνουν τέτοιες κινήσεις, θα κάναμε τον προγραμματισμό μας (και με τους υπαλλήλους κ.ο.κ.) Μιλάμε ότι θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή…
• Πώς κρίνετε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το ζήτημα, η δημοτική αρχή και μετά, προσπάθησε να ‘σβήσει τις φωτιές’ που έβαλε, υποχωρώντας στο θέμα του χρόνου που θα ξεκινήσουν να κλείνουν τα καταστήματα; Ήταν ένα επικοινωνιακό φιάσκο;
Εκτιμώ, ότι ήταν λάθος ο τρόπος προσέγγισης αλλά κυρίως ήταν λάθος ο τρόπος που ‘έσκασε’ η βόμβα, και μάλιστα τόσο ξαφνικά. Το σωστό θα ήταν, καταρχήν να μην το μάθουμε από τον Τύπο, κατά δεύτερον να είχαμε ειδοποιηθεί (εάν πράγματι υπήρχε τόση μεγάλη ανάγκη να κλείσουμε μέσα στη σεζόν) για τα νέα δεδομένα. Θα είχαμε κι εμείς άλλη αντιμετώπιση. Και γι αυτό το λόγο, μπορώ να σας πω ότι οι αντιδράσεις όχι μόνον των καταστηματαρχών, αλλά και των πολιτών και άλλων φορέων της Ρόδου, ήταν άμεση και μάλιστα μας έλεγαν ότι θα ήταν στο πλευρό μας, σε κάθε περίπτωση.
• Υπήρχαν κάποιες συμφωνίες που είχαν γίνει. Όλα πήγαν… περίπατο τόσο ξαφνικά;
Όταν είχαμε κάνει τις συμφωνίες, με το χρονοδιάγραμμα και το κλείσιμο ανά πτέρυγα ήταν εφικτό και πραγματοποιήσιμο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κ.λπ. Σημειώθηκαν καθυστερήσεις και φτάσαμε στον Γενάρη, να έρθει ο εργολάβος για να ξεκινήσει τις εργασίες. Θα γίνουν κάποιες εργασίες στον πρώτο όροφο για να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της σεζόν και από εκεί και πέρα, τον προσεχή Νοέμβρη που θα κατέβει στο ισόγειο και θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων και στην επισκευή / αποκατάσταση του ισογείου, ελπίζω ότι μέσα στη σεζόν του 2026 θα επιστρέψουμε με ανακαινισμένες τις επιχειρήσεις μας και το μνημείο, στην τελική του μορφή.
• Είσαστε όμως, αισιόδοξοι ότι τελικά θα υλοποιηθεί το έργο;
Δεν σας κρύβω ότι λίγο – πολύ έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας. Όταν για πολλά χρόνια ακούγαμε ότι θα γίνει και φτάσαμε σε αυτό το σημείο, έχοντας αυτή την αντιμετώπιση… είμαστε επιφυλακτικοί. Θεωρώ, πως η δημοτική αρχή, παίζει το τελευταίο της χαρτί σχετικά με τη Νέα Αγορά. Τώρα πια, αν δεν ολοκληρωθεί το έργο, δεν υπάρχει κανένας για να του επιρρίψει ευθύνες. Επομένως, πρέπει να πάνε όλα καλά, διότι αν δεν γίνει τίποτε, δεν θα φταίει πια κανένας άλλος! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά, με συνεννόηση και συνεργασία. Οποιαδήποτε αντιπαράθεση να μείνει στο παρελθόν. Εμείς, είπαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου και το αποδείξαμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου