Με αφορμή την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που ζήτησε, και τελικά έλαβε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, από την Βουλή οι βουλευτές Δωδεκανήσου κλήθηκαν από την ‘δημοκρατική’ να μιλήσουν σχετικώς και να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους και την στάση που τήρησαν.
Οι κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης και Μάνος Κόνσολας της Νέας Δημοκρατίας στήριξαν με την ψήφο τους την κυβέρνηση, ενώ ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, παρότι ψήφισε θετικά, τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ‘Ειδικού Σκοπού’, αιτιολογώντας την πρότασή του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης ψήφισε ‘ΟΧΙ’ ακολουθώντας την γραμμή του κόμματός του, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη με την αρνητική της ψήφο, ζήτησε αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση.
Αναλυτικά οι δηλώσεις των Δωδ/σίων βουλευτών:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
«Σε μία κρίσιμη καμπή για την χώρα και μέσα στα συνταγματικά πλαίσια η κυβέρνηση ζήτησε να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλογιζόμενος την μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά στη διετία αυτή και με τις θυσίες του ελληνικού λαού προκειμένου η χώρα να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία και τώρα που διαφαίνεται ότι τα δύσκολα τ’ αφήνουμε πίσω και σε στέρεες βάσεις μπορούμε να δώσουμε προοπτική για την Ελλάδα, παρείχα την ψήφο εμποστοσύνης. Τονίζοντας συνάμα ότι σε όσα έγιναν υπό πίεση και πρέπει να διορθωθούν, οφείλει η κυβέρνηση να τα λάβει σοβαρά υπόψη και να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις. Ζήτησα την μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ, να συμπεριληφθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, να υπάρξει στατηγική στα θέματα υγείας και συγκοινωνιών στα νησιά μας και τέλος να ελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της νησιωτικής περιφέρειεας για να μπορέσουν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Τέλος, η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσα προς την κυβέρνηση, ως εκπρόσωπος του Δωδεκανησιακού λαού, ήταν ένα ηχηρό ‘ΟΧΙ’ στα ανερμάτιστα και επικίνδυνα για τη χώρα παιχνίδια που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
«Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ήταν επιβεβλημένη. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, που οδηγεί σε έξοδο από το μνημόνιο και βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, δεν μπορεί να αιωρείται υποψία αστάθειας και πισωγυρίσματος.
Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είναι ένα μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, όμως, η συζήτηση στη Βουλή βοήθησε να αντιληφθούν οι Έλληνες πολίτες ότι οι επιλογές για τη χώρα είναι δύο.
Η μία είναι η επιλογή της σταθερότητας, της συντεταγμένης πορείας προς την έξοδο από την κρίση και της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η άλλη επιλογή είναι αυτή της παροχολογίας, με λεφτά που δεν υπάρχουν, των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Οι εκφραστές αυτών των επιλογών είναι γνωστοί και ευδιάκριτοι.
Θεωρώ ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία για τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ετέρους και δανειστές μας, συνιστά θεσμική εκτροπή, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν. Τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά έχει και η τακτική που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πιο κρίσιμη φάση για τη χώρα είναι ανεπίτρεπτο να απαξιώνονται οι θεσμοί και να μετατρέπονται σε πολιτικό παίγνιο. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, συνεννόηση και πολιτική συναίνεση».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
«Η άποψή μου σχετικά με την Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού (ή στόχου) βρήκε ανταπόκριση και από άλλους βουλευτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με το ίδιο πνεύμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Την άποψη αυτή είχα διατυπώσει το 2010 κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή και τότε είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Ο τότε πρωθυπουργός απόρρησε για ποιο λόγο έκανα αυτή τη δήλωση. Όμως έξι μήνες μετά ο ίδιος αναζητούσε λύση του προβλήματος σε συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., γεγονός που δεν επετεύχθη. Πολύς λόγος έγινε αργότερα, και τα κόμματα του Πασόκ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, αναγκάστηκαν να συγκυβερνήσουν με επικεφαλής έναν άλλο πρωθυπουργό, τον κ. Παπαδήμο. Σήμερα, τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα. Η ανάπτυξη που οι δανειστές μάς υποχρεώνουν να ακολουθήσουμε είναι τριτοκοσμική. Η αξία των ακινήτων θα πέφτει συνεχώς και η μεσαία τάξη θα συνεχίσει να στοχοποιείται. Τα κέρδη θα περιοριστούν στην ανωτέρα τάξη -η οποία χαρακτηρίζεται ως ‘πλουτοκρατία’. Τελικά, πολύ λίγοι θα ωφεληθούν από αυτή την ανάπτυξη. Είναι ξεκάθαρο ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να σταθεί σε μονοκομματική κυβέρνηση. Και φυσικά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να φτάσει στην αυτοδυναμία την οποία επιθυμεί. Συνεπώς απαιτείται κυβέρνηση Εθνικού Στόχου, άμεσα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ
«Άλλη μια κακόγουστη παράσταση έλαβε τέλος. Η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά ευτέλισε μια δημοκρατική διαδικασία όπως είναι αυτή της ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων. Μοναδικός της στόχος ήταν η αγορά πολιτικού χρόνου παραμονής στην εξουσία, μέσω της εκβίασης της βούλησης των βουλευτών των δυο κομμάτων, που την στηρίζουν.
Απουσίαζε παντελώς ο πολιτικός προγραμματικός λόγος.
Απουσίαζε παντελώς η στρατηγική της πολιτικής πρότασης.
Κυριάρχησε αντίθετα ο πολιτικός κουτσαβακισμός.
Η κυβέρνηση, και οι βουλευτές που την στηρίξουν, αδυνατούσαν να υπερασπίσουν την πολιτική της και να προυσιάσουν την πρόταση για την οποία ζητούσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Αντίθετα επιδόθηκαν στην άσκηση αντιπολίτευσης στην πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Απέδειξαν οτι ο ρόλος της αντιπολίτευσης τους πάει γάντι.
Απομονώθηκαν και εγκλωβίστηκαν σε «λαϊκοδεξιές» επικοινωνιακές ρητορικές προεκλογικών υποσχέσεων και παροχολογίας. Βαλτωμένη, όπως είναι η κυβέρνηση, στη μιζέρια των αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει, συνεχίζει απτόητη το καταστροφικό της έργο, φέρνοντας προς ψήφιση νομοσχέδια και τροπολογίες σε ρυθμό πολυβόλου, εκτελώντας κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών.
Η δική μας πρόταση, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο και τους αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ, μετέφερε την κοινοβουλευτική συζήτηση στο πραγματικό ερώτημα: Στην αναγκαιότητα της μετάβασης σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα, με σχέδιο για οικονομική ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, καταθέσαμε μια σύγχρονη πρόταση για ένα κράτος δικαίου και κοινωνικής ευθύνης, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει αυτήν την προοπτική ανάκαμψης και να οδηγήσει τη χώρα στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.
Με το βλέμμα στραμμένο προς την κοινωνία, μπορούμε και μετά την πρόσφατη διαδικασία να πούμε, ότι δεν εμπιστευόμαστε το κυβερνητικό δικομματικό «συγκρότημα» για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας.
Με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών νωπό, η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως, όπως είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει πλέον ο ίδιος ο λαός, και για την κυβέρνηση η λαϊκή ψήφος εμπιστοσύνης είναι αρνητική. Διέξοδο και λύση στο γόρδιο δεσμό της χώρας μπορούν να δώσουν μόνο οι εκλογές και η υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του..».
ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ
«Είπα ‘ΌΧΙ’ στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση γιατί πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη κερδίζεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Η σκληρή πραγματικότητα που ζούμε δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση για επικοινωνιακούς ελιγμούς και κινήσεις μικροκομματικής λογικής. Οι πολίτες ασφυκτιούν κάτω από μια αδυσώπητη και, πολλές φορές, τελείως παράλογη πολιτική και δεν αρκούνται σε ατάκες και αντιπαραθέσεις φτιαγμένες για τα δελτία ειδήσεων. Η κυβέρνηση παρά τις συνεχείς προσπάθειές της να πείσει ότι αλλάζει η πολιτική, επιφυλάσσει ακόμα σκληρότερα μέτρα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, μέτρα που είναι ήδη ψηφισμένα στο μημόνιο. Συνεπώς, οι απαραίτητες ανάσες πρέπει να δοθούν στην καθημερινότητα των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη, στην κοινωνία και όχι σε μια ψηφοφορία στη Βουλή».
https://www.dimokratiki.gr/14-10-2014/vouleftes-dodekanisou-etiologoun-tin-psifo-pou-edosan-sti-vouli/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.