Στις 8-12 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομαδική κινητικότητα μαθητών του 4ου ΓΕΛ Ρόδου στην Ιταλία, στο πλαίσιο του σχεδίου Διαπίστευσης Erasmus+, που υλοποιείται στο σχολείο κατά το τρέχον σχολικό έτος. Η κινητικότητα συνδέθηκε με τον στόχο του σχεδίου που αναφέρεται στην ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης. Επρόκειτο για μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, καθώς συνδύασε την εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων. Οι Έλληνες μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οργανωμένο από το ιταλικό σχολείο υποδοχής ISTITUTO d’ ISTRUZIONE SUPERIORE «FEDERICO II» APRICENA με θέμα την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από δραστηριότητες, επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους και δημιουργικές εργασίες, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την πλούσια κληρονομιά της Ιταλίας, ενώ παράλληλα παρουσίασαν την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα σε διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας τις σχέσεις με τους Ιταλούς συμμαθητές τους.
Η πρώτη μέρα της κινητικότητας των μαθητών του 4ου ΓΕΛ Ρόδου στην Apricena (επαρχία της Foggia) ήταν γεμάτη ενθουσιασμό και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μετά από μια θερμή υποδοχή από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του ιταλικού σχολείου ISTITUTO di ISTRUZIONE SUPERIORE “FEDERICO II” APRICENA, οι Έλληνες και Ιταλοί μαθητές δημιούργησαν παρουσιάσεις PowerPoint για τα μνημεία της περιοχής τους. Η μέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στη λίμνη Λεσίνα.
Η δεύτερη ημέρα της κινητικότητας περιλάμβανε επίσκεψη στο Alberobello, παραδοσιακό οικισμό-μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, στο οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών, καθώς και στο Polignano a Mare, μια περιοχή με πεντακάθαρη θάλασσα και γκρεμούς που κόβουν την ανάσα, έναν πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης και της φωτογραφίας.
Την τρίτη ημέρα το 4ο ΓΕΛ Ρόδου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχοντας για τρίτη συνεχή χρονιά στον Μαραθώνιο των σχολείων στη Νάπολη. Το φετινό θέμα της εκδήλωσης ήταν η ΦΙΛΙΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική San Giovanni Maggiore της Νάπολης. Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Η ημέρα γιορτάζεται πανηγυρικά στη Νάπολη με την Ημερίδα-Μαραθώνιο των σχολείων με τίτλο “ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ”. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Συντονιστικό των Καθηγητών των Κλασικών Λυκείων Καμπανίας σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα, με τη στήριξη του Δήμου της Νάπολης και του Αρχαιολογικού Μουσείου και με την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας. Το 4ο ΓΕΛ Ρόδου συμμετείχε με 10 μαθητές, οι οποίοι παρουσίασαν αποσπάσματα από έργα της αρχαίας και νέας ελληνικής γραμματείας σχετικά με τη ΦΙΛΙΑ. Η συμμετοχή του 4ου ΓΕΛ Ρόδου συνδυάστηκε με τη συμμετοχή του ιταλικού σχολείου υποδοχής ISTITUTO di ISTRUZIONE SUPERIORE “FEDERICO II” APRICENA στην ίδια εκδήλωση.
Η τέταρτη ημέρα της κινητικότητας συνεχίστηκε με ομαδική εργασία στο ιταλικό σχολείο υποδοχής και debate με θέμα τη διατήρηση των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το απόγευμα, Έλληνες και Ιταλοί μαθητές επισκέφθηκαν το San Severo και το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής.
Την τελευταία ημέρα της κινητικότητας Erasmus στην Ιταλία, οι ομάδες των Ελλήνων και Ιταλών μαθητών εξερεύνησαν την Ελλάδα και την Ιταλία με τη συσκευή εικονικής πραγματικότητας MetaQuest 2 που διαθέτει το σχολείο υποδοχής και εργάστηκαν ομαδικά για τη δημιουργία ψηφιακής αφήγησης. Ακολούθησε η παράδοση των πιστοποιητικών παρακολούθησης και θερμός αποχαιρετισμός. Οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Ρόδου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους επισκέφθηκαν επίσης το ιστορικό κέντρο της Νάπολης, το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.
Στην κινητικότητα συμμετείχαν οι μαθητές Γρύλλη Σεβαστιάννα, Ζανδέ Δήμητρα, Κάλτση Ευτυχία, Μπαντίδα Ανδριάνα, Σακκομήτρου Ιωάννα, Μπαλτάς Κωνσταντίνος, Παπακωνσταντίνου Ηλίας, Ναθαναήλ Μαρίνα, Δημητράκη Βασιλική και Νικάνδρου Ελένη με συνοδούς εκπαιδευτικούς τις κ. Τσακανίκα Ευαγγελία και Βροντάκη Αναστασία.
Το πρόγραμμα Διαπίστευσης Erasmus+ επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού.
Κείμενο αποποίησης ευθύνης
Με την επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτές.