Συνεντεύξεις

Δημ. Μοσχογιάννης : «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει τελειώσει ως ισχυρός πολιτικός παράγοντας»!

«Το ΠΑΣΟΚ, κατά την άποψή μου, έχει τελειώσει ως ισχυρός πολιτικός παράγοντας στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Σήμερα υπάρχει για να δίνει το κεντρώο άλλοθι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αύριο ίσως μόνο για να εξασφαλίσει κάποιες θέσεις εξουσίας και πολιτικής απασχόλησης σε όσους δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι υπάρχει και ο δρόμος της αποχώρησης από το πολιτικό προσκήνιο».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Δημήτρης Μοσχογιάννης και προσθέτει πως τα στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ, που ακόμα αγωνιούν και θέλουν να δουν να δημιουργείται και στην Ελλάδα ένα κόμμα που θα εκφράζει τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για συσπείρωση αυτού του τεράστιου πολιτικού χώρου, με ή χωρίς το ΠΑΣΟΚ.
Ο δρόμος σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μοσχογιάννη είναι μακρύς, δύσκολος, χρειάζεται υπομονή, ειλικρίνεια, καθαρές πολιτικές απόψεις και κυρίως συμμετοχή “νέου πολιτικού αίματος”.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Μοσχογιάννης δηλώνει πως αν επαληθευθούν το συγκεκριμένο κόμμα θα έρθει πρώτο στις εκλογές και θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
«Αυτό θα συμβεί όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πείσει για το πρόγραμμά του και την δυνατότητά του να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά γιατί η σημερινή κυβέρνηση με συνεχή λάθη, με συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, έχει «φουσκώσει» την αντίδραση των πολιτών», εξηγεί ο κ. Μοσχογιάννης.
Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Μοσχογιάννη, αναλυτικά:
• Θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες είναι το ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πόσο θετική για την Ελλάδα θα είναι αυτή η εξέλιξη;
Οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, όταν και θα τελειώνει η θητεία μιας εκλεγμένης κυβέρνησης. Οι πρόωρες εκλογές συνήθως δημιουργούν αναστάτωση στο εσωτερικό και προβλήματα στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ιδίως όταν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι ξεκάθαρο. Στην περίπτωση της Ελλάδας και στην ήδη προβληματική οικονομική της κατάσταση οι εκλογές εντείνουν την αστάθεια και δυσκολεύουν αν δεν αποτρέπουν, την όποια ανάπτυξη. Βέβαια, εύλογα κάποιος θα παρατηρήσει ότι εξίσου κακό γίνεται και με την παρατεταμένη εκλογική περίοδο, που εδώ και καιρό βιώνουμε. Ίσως, λοιπόν, οι εκλογές είναι μια κάποια λύση, αρκεί μετά τις εκλογές να συμβεί το αυτονόητο. Όλοι να σεβαστούν το αποτέλεσμα και όποια κυβέρνηση προκύψει να αφεθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της για τέσσερα χρόνια. Το οποιοδήποτε πρόγραμμα, ακόμα κι αν έχει λάθη, είναι καλύτερο από τις χωρίς πρόγραμμα αποφάσεις που λαμβάνονται με γνώμονα και υπό το άγχος των επερχόμενων εκλογών.
• Τελικά η οικονομία της χώρας είναι στη σωστή τροχιά; Γιατί παρά τα όσα αναφέρονται για την επικείμενη ανάκαμψη, η αγορά στενάζει;
Τα εφαρμοζόμενα σε όλο τον Νότο της Ευρώπης, προγράμματα λιτότητας είναι αποδεκτό από όλους, πλην των Γερμανών, ότι κινούνται σε λάθος κατεύθυνση, δεν βοηθούν την οικονομία να αναπτυχθεί, δυσκολεύουν ολένα και περισσότερο ακόμα και την απλή επιβίωση των χαμηλότερων εισοδηματικά κοινωνικών τάξεων και κατά συνέπεια η ανάκαμψη ακόμα και αν υπάρξει γίνεται πολύ, μα πάρα πολύ αργά. Το δυστύχημα είναι, ότι η γερμανική πολιτική και φιλοσοφία αυτή τη στιγμή έχει επιβληθεί στην Ευρώπη, και δεν φαίνεται κανένα κράτος να μπορεί να ξεφύγει από αυτήν. Ούτε οι πιέσεις μεγάλων Ευρωπαϊκών οικονομιών (Γαλλία, Ιταλία), ούτε οι παραινέσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ούτε οι προτάσεις και οι πιέσεις του ΔΝΤ, κάμπτουν τους Γερμανούς. Ούτε ακόμα και η διαφαινόμενη ύφεση που αρχίζει να επηρεάζει και τη δική τους οικονομία, φαίνεται προς το παρόν ικανή να τους αλλάζει γνώμη. Μέσα σ’ αυτό το διεθνές τοπίο οι επιλογές για θεαματικές θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Θα μπορούσαμε όμως να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο και με τις κατάλληλες νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις, να διορθώσουμε τις παθογένειες της Ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε όταν οι συνθήκες βελτιωθούν, η οικονομική ανάπτυξη, να γίνει ανάπτυξη για τους πολίτες και τη χώρα.
• Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο πλέον προφανής σχολιασμός είναι, πως αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευθούν και στην κάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό θα συμβεί όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πείσει για το πρόγραμμά του και την δυνατότητά του να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά γιατί η σημερινή κυβέρνηση με συνεχή λάθη, με συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, έχει «φουσκώσει» την αντίδραση των πολιτών. Σε μία πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα προκύψουν οι πρώτες δύσκολες ερωτήσεις στις οποίες η ηγεσία του πρέπει να έχει απαντήσεις. Με ποιές πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστεί την επόμενη μέρα των εκλογών για να κυβερνήσει την χώρα; Για να βρει συμμάχους και συνοδοιπόρους, χρειάζονται συναινέσεις, συνεννοήσεις, αμοιβαίες υποχωρήσεις και προγραμματικές συγκλίσεις. Υπάρχει σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση; Οι πολίτες δεν έχουν ακούσει κάτι σχετικό και ίσως να μην ακούσουν μέχρι τις εκλογές, αφού απ’ ό,τι φαίνεται και στην προεκλογική περίοδο, θα κυριαρχήσουν οι οξείες αντιπαραθέσεις και η πόλωση. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει σχέδιο συνεργασιών στα πλάνα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων, για μετά τις εκλογές.
• Πώς βλέπετε την πορεία του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα κλυδωνίστηκε επικίνδυνα πρόσφατα; Πώς θα φθάσει κοντά στους πολίτες και πάλι, στη στιγμή που η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ έχει προκαλέσει φθορά και όχι μόνο;
Το ΠΑΣΟΚ, κατά την άποψή μου, έχει τελειώσει ως ισχυρός πολιτικός παράγοντας στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Σήμερα υπάρχει για να δίνει το κεντρώο άλλοθι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αύριο ίσως μόνο για να εξασφαλίσει κάποιες θέσεις εξουσίας και πολιτικής απασχόλησης σε όσους δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι υπάρχει και ο δρόμος της αποχώρησης από το πολιτικό προσκήνιο. Όλοι οι υπόλοιποι, από το παλιό ΠΑΣΟΚ, που ακόμα αγωνιούν και θέλουν να δουν να δημιουργείται και στην Ελλάδα ένα κόμμα που θα εκφράζει τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για συσπείρωση αυτού του τεράστιου πολιτικού χώρου, με ή χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος, χρειάζεται υπομονή, ειλικρίνεια, καθαρές πολιτικές απόψεις και κυρίως συμμετοχή «νέου πολιτικού αίματος».
• Την πρόθεσή της να καταθέσει τροπολογία, που θα προβλέπει μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατά 30%, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Πως σχολιάζετε το θέμα καθώς μυρίζουν και εκλογές;
Πρόκειται για μία ακόμα από τις πολλές «φωτοβολίδες» που παρακολουθούμε να «σκάνε» στον «πολιτικό ουρανό» της χώρας μας, αλλά που εκτός από προσωρινό θόρυβο και λάμψη δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν. Είναι δυνατόν μία βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να προτείνει δημόσια κάτι που ανατρέπει την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση; Δεν θα μπορούσε να καταθέσει την πρότασή της κατ’ ευθείαν στην κυβέρνηση, χωρίς δημοσιότητα; Είναι όμως χαρακτηριστικό μιας νοοτροπίας και μιας πρακτικής που πλέον τείνει να γίνει καθεστώς. Το κάθε δημόσιο πρόσωπο λέει και κάνει, ό,τι νομίζει πως θα του αποφέρει προσωπικό όφελος και κυρίως δημοσιότητα, αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς αυτή είναι η πολιτική σκηνή της χώρας και αυτοί οι πρωταγωνιστές της.
• Με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού θεωρείτε πως θα έρθουν και άλλα δυσβάστακτα μέτρα καθώς οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο;
Στα λόγια (του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης) ο προϋπολογισμός, προβλέπει ελαφρύνσεις για τους πολίτες. Όμως, διαβάζοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού, βλέπουμε ότι τα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα, με τους έμμεσους φόρους κυρίως να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση, οι δε δαπάνες μειώνονται κι άλλο. Θα έχουμε δηλαδή νέο πρωτογενές πλεόνασμα και πάλι όμως από τις θυσίες των πολλών, την ώρα που η σύλληψη της φοροδιαφυγής των λίγων αλλά μεγάλων, προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Αλλά ακόμα και αν δεν υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις, ή έστω υπάρξουν οριακές ελαφρύνσεις, η οικονομική κατάσταση των πολιτών δεν πρόκειται να βελτιωθεί αισθητά, η ανεργία θα μειωθεί ελάχιστα και άρα η οικονομία θα συνεχίσει να ασθμαίνει. Πόσο θα αντέξει, καλό είναι να μην χρειαστεί να το μάθουμε!
• Τι θα πρέπει να γίνει τελικά με τον ΕΝΦΙΑ που έφερε σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα;
Η φορολογία της περιουσίας, υπάρχει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και είναι μια διαδικασία οικονομικά αποδεκτή, που εάν εφαρμοστεί σωστά μπορεί να είναι κοινωνικά δίκαιη και να έχει αναπτυξιακές προοπτικές. Όμως, όπως και πολλά άλλα μέτρα σε άλλες χώρες λειτουργούν θετικά και προς όφελος των πολιτών, ενώ στη δική μας χώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έτσι και με τον ΕΝΦΙΑ, μετα από καθυστέρηση ενός και πλέον έτους, η κυβέρνηση έφερε ένα νόμο, με πολλά λάθη και αδικίες, που όχι μονο δεν βοήθησε αλλά αποτελείωσε την ήδη προβληματική αγορά της ιδιοκτησίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες για διορθώσεις, ίσως δεν αποφύγει τελικά η κυβέρνηση την απόρσυρσή της και τον εκ νέου σχεδιασμό της φορολογίας της περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση όμως μια ακόμα προσπάθεια εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της φορολογίας θα έχει αστοχίσει, θα έχει συκοφαντηθεί και άρα δεν θα έχει την αποδοχή των πολιτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου