• Κολιάδης: «Ήρθε η ώρα να ξυπνήσει ο γίγαντας που λέγεται Ρόδος – Και με τον… διάβολο αν χρειαστεί να καθίσω στο τραπέζι, θα το κάνω, αν είναι για το καλό της Ρόδου» • Στο πλευρό του Δήμου Ρόδου και οι παρατάξεις της μειοψηφίας • Υψηλοί τόνοι ανάμεσα στον Τ. Σπανό, τον Β. Λάμπη και τον Αλ. Κολιάδη για “απευθείας” ανάθεση, προεκλογικά, σε ζαχαροπλαστείο στ’ Αφάντου
Με την ενημέρωση του Σώματος από τον πρόεδρο, Κυριάκο Κασάπη σχετικά με τον νέο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου που ξεκίνησε να εφαρμόζεται, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η συνεδρίασή του.
«Η λειτουργία θα δώσει δυνατότητα στον δήμαρχο, στους αρχηγούς των παρατάξεων και χρόνο στους δημοτικούς συμβούλους για σύντομες τοποθετήσεις. Με βάση τον νέο κανονισμό αν ένα θέμα αποσυρθεί θα χρειαστεί ψηφοφορία», ανέφερε ο κ. Κασάπης. Πριν τη συνεδρίαση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από την τραγωδία στα Τέμπη.
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης ενημέρωσε το Σώμα για τα αποτελέσματα της πρόσφατης ευρείας σύσκεψης όπου παρέστησαν οι τοπικοί φορείς, ενώ επανέλαβε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια των πολιτών (και κατ’ επέκταση των ξένων τουριστών) καθώς και για την επάρκεια του νερού. Επιπρόσθετα, μίλησε για την ανάγκη κοινής προσπάθειας και συντονισμού δράσεων για τη διεκδίκηση όσων ανήκουν στη Ρόδο.
Ειδικά για το τέλος ανθεκτικότητας, είπε ότι σε ευρωπαϊκές χώρες το εισπράττουν οι δήμοι και τώρα έφτασε η ώρα, η Πολιτεία να συνδράμει τη Ρόδο από την οποία εισπράττει πολλούς πόρους. «Θα συνεδριάσουμε ξανά σε 10-15 μέρες, για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και θα πράξουμε ανάλογα με την ανταπόκριση από το κεντρικό κράτος» -όπως είπε. Εξέφρασε πάντως τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της λειτουργίας του Δ.Ρ. λέγοντας πως ένα μέρος των χρημάτων πρέπει να επιστρέφονται στους δήμους, καθώς από μόνοι τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις. «Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχει σύμπνοια μέσα στις επιτροπές, στα δημοτικά συμβούλια, στη ΔΕΥΑΡ, στον ΠΡΟΤΟΥΡ κ.ο.κ. αφού το όφελος είναι για όλους κοινό και αφορά στο καλό του τόπου».
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
«Να μην δοθεί η εικόνα ότι η Ρόδος έχει πρόβλημα», ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αντώνης Καμπουράκης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση στο κάλεσμα για συντονισμό δράσεων και στήριξη προς την δημοτική αρχή: «Όλοι είμαστε εδώ για το καλό του τόπου μας. δεν υπάρχουν επιπλέον σχόλια. Ο Δ.Ρ. δεν είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Ο Δήμος είναι η άμαξα όπου επιβιβάζονται οι δημότες και στηρίζονται σε αυτόν. Εμείς δεν είμαστε υποζύγια… Τα ίδια είχαμε και με την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε με τις πυρκαγιές. Να ξεχωρίσουμε τις ανάγκες από τα προβλήματά μας και την εικόνα που δίνουμε στους ξένους επισκέπτες μας» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση να μην τρωθεί η εικόνα του νησιού προς τις αγορές.
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκος Γερονικόλας ξεκαθάρισε πως «τείνουμε κι εμείς χείρα βοηθείας προς τη δημοτική αρχή, αφού η θεομηνία Bora άλλαξε όλο τον σχεδιασμό και προγραμματισμό. Όμως, χρειάζεστε κι εσείς την υγιή αντιπολίτευση που θα είναι αρωγός σε μια κοινή προσπάθεια. Η δική μας διαπίστωση είναι ότι το στοίχημα με την καθημερινότητα –πέραν της θεομηνίας- το έχετε χάσει. Για ένα χρόνο, χάσατε πολύτιμο χρόνο ασχολούμενοι με τον ρεβανσισμό απέναντι στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Επίσης, σαν παράταξη ήσασταν ανέτοιμοι σχετικά με προτάσεις, κοστολογημένες και συνδεδεμένες με χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ η δική μας πρόταση, την οποία παρουσιάσαμε προεκλογικά, ήταν ολοκληρωμένη».
Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάκης Πότσος που μίλησε για την ανάγκη να διεκδικήσει η Ρόδος, αυτά που της αξίζουν.
Σε τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Μιχάλης Κορδίνας, ανέφερε ότι η Τ.Α. έχει χρέος να είναι μπροστάρης για την καθημερινότητα του πολίτη, και ζήτησε να μην γίνονται συγκρίσεις με την ΠΝΑι, καθώς οι ρόλοι είναι διακριτοί. Από την πλευρά του, ο Τάσος Σπανός επικαλέστηκε την ίδια αντιμετώπιση του Δ.Ρ. από την Πολιτεία, στην περίοδο των πυρκαγιών.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του αντιδημάρχου, Κώστα Χαλκιά που αναφέρθηκε σε ό,τι συζητήθηκε στη σύσκεψη με τους φορείς και του προέδρου της ΔΕΥΑΡ, Σωτήρη Βαγιανού ο οποίος μίλησε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης σχετικά με τα έργα υποδομής που δημοπρατήθηκαν και αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των 73 γεωτρήσεων. «Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε για να εκτελούμε έργα που θα φέρουν το νησί στη θέση που πρέπει» -ανέφερε.
Απαντώντας ο δήμαρχος Ρόδου, αφενός ευχαρίστησε τον κ. Καμπουράκη για την μέχρι τώρα στάση του στο πλευρό της δημοτικής αρχής ενώ, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να κάνει καμία σύγκριση με την Περιφέρεια και μίλησε για την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης, απέναντι στην Ρόδο, που είναι διαχρονική και όχι μεμονωμένη:
«Είναι εντελώς διαφορετική η χρηματοδότηση στον Α’ βαθμό από τον Β’ βαθμό. Οι δρόμοι μας είναι διαφορετικοί. Σε ό,τι έχει να κάνει με την κυβέρνηση, η κρίση δεν ξεπεράστηκε. Δείτε τη Θεσσαλία και τον Βόλο που δεν έχουν λάβει ακόμη χρήματα για τις αποκαταστάσεις. Στη συνεδρίαση ξεκαθαρίστηκε ότι είμαστε όλοι με τη Ρόδο –όχι με τον Δ.Ρ. Δεν υπάρχουν, εδώ, πολιτικές σκοπιμότητες. Και με τον… διάβολο αν χρειαστεί να καθίσω στο τραπέζι, θα το κάνω, αν είναι για το καλό της Ρόδου! Αν δεν μας βοηθήσουν, το πλήγμα θα το δεχτεί το νησί, φέτος και όχι η δημοτική αρχή του Κολιάδη. Η δική μας δημοτική αρχή, θα κριθεί το 2028 στις εκλογές και όχι αυτή τη στιγμή. Ας μην βάζουμε εμπόδια σε κάτι που πάει να πάρει μορφή. Άλλωστε, χαίρομαι που και ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος έχει δηλώσει ότι θα ταχθεί στο πλευρό μας».
Κλείνοντας είπε ότι απαιτούνται πολλοί πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών στο νησί και όχι μόνον 5εκ. ευρώ.
ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΠΝΟΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι, όταν ο Βαλάντης Λάμπης, είπε ότι του επιδόθηκε από δικαστικό επιμελητή –με την ιδιότητα του προέδρου σχολικής επιτροπής- μία καταγγελία από συντοπίτισσα του δημοτικού συμβούλου, Τάσου Σπανού (εννοώντας από τ’ Αφάντου) περί απευθείας ανάθεσης που έγινε “με το μιλητό” (προφορικώς). «Η διαφορά ανάμεσα σ’ εμάς και στην προηγούμενη δημοτική αρχή, είναι ότι εμείς έχουμε κι αποδείξεις γι’ αυτές τις απευθείας αναθέσεις που γίνονταν επί του “μιλητού”. Οι τότε απευθείας αναθέσεις, δεν είχαν συμβασιοποιηθεί. Η κοπέλα ζητάει να λεφτά της για να πληρωθεί. Κι έρχεται εδώ ο κ. Σπανός, να θολώσει τα νερά και να εξισώσει τις απευθείας αναθέσεις με αυτά που κάναμε εμείς επειδή έπρεπε να γίνουν λόγω της έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται η Ρόδος. Η συντοπίτισσά σας, σας γνωρίζει και προσωπικά, σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Θα τα δούμε όλα αναλυτικά…», είπε ο κ. Λάμπης.
«Ο κύριος συνάδελφος με κατονόμασε λέγοντας ότι έγινε “στο μιλητό” απευθείας ανάθεση από γνωστή μου συντοπίτισσα χωρίς να μπει στη διαδικασία να αναφερθεί με στοιχεία, περί τίνος πρόκειται. Η τιμή και η υπόληψή μου, δεν μπαίνει σε έκπτωση. Γι’ αυτό, να μας πει εάν έκανα εγώ κάποια απευθείας ανάθεση ή εάν εμπλέκομαι κάπου. Μήπως με τον ίδιο τρόπο που με ενέπλεξε ο κ. δήμαρχος για την υπόθεση μιας κυρίας η οποία διπλοπληρώθηκε; Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν είχα ουδεμία ανάμειξη και δεν υπέγραψα καμία διπλοπληρωμή. Είναι ντροπή σας να αμαυρώνετε υπολήψεις. Ποια είναι η συντοπίτισσά μου; Πείτε το εδώ! Ικανοποιείστε με αυτή τη στάση; Πρέπει να ντρέπεστε!» είπε ο κ. Σπανός.
Ακολούθησε έντονος διάλογος ανάμεσα στον κ. Σπανό και στον κ. Κολιάδη όταν ο τελευταίος είπε: «Εδώ, δεν είναι δικαστήριο. Εκεί πήγε η συντοπίτισσά σας και ζητάει δεδουλευμένα. Για τις αναθέσεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2023 που ήταν προεκλογική περίοδος, ζητήστε από τον κ. Κανάκα (υπηρεσιακός) να σας τις φέρει. Δεν ξέρω αν θα προλάβει μέχρι τον επόμενο μήνα να τις φέρει όλες. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα φέρει ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις αναθέσεις που έγιναν. Προφανώς, εσείς, δεν υπογράψατε καμία τέτοια. Να μας φέρετε όλες τις αναθέσεις που κάνατε. Σας έχω μια πολύ ωραία έκπληξη. Σας υπόσχομαι στο επόμενο Δ.Σ. ότι θα περάσετε πολύ ωραία όταν θα ακούσετε τον κ. Κανάκα για όλες τις αναθέσεις που κάνατε μία προς μία, ένα μήνα πριν τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2023. Θα έχει ενδιαφέρον να το δείτε κι εσείς. Δε σημαίνει ότι τις κάνατε εσείς. Μιλάμε για μια ανάθεση π.χ. στ’ Αφάντου σε ένα ζαχαροπλαστείο, 30.000 ευρώ (δεν ξέρω αν ήταν μπακλαβάς ή ντουμπάι σοκολάτα). Αυτά θα τα πούμε στην επόμενη συνεδρίαση, κύριε Σπανέ» -κατέληξε.