Ειδήσεις

Γ. Νικητιάδης: Υπαίτιος για το παγωμα της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης της Μ. Πόλης ο Κουσουρνάς

Τον Στάθη Κουσουρνά υπέδειξε ως υπαίτιο ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης μιλώντας σήμερα στον Sky Ρόδου, για το γεγονός ότι «πάγωσε» η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της Μεσαιωνικής Πόλης αποδίδοντάς του μάλιστα πολιτικές σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Νικητιάδη «η δημοτική αρχή που διαδέχθηκε τον κ. Χατζηευθυμίου πάγωσε το έργο. Κάποιοι δεν ήθελαν να φαίνεται ότι ο Νικητιάδης προχώρησε αυτό το έργο, ήταν και προεκλογική περίοδος. Οσο θα υπάρχει ο σταυρός προτίμησης, αυτά τα βρωμερά φαινόμενα θα υπάρχουν» ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη βρίσκεται σε επαφή με το νέο δήμαρχο Φ. Χατζηδιάκο προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της προγραμματικής σύμβασης άμεσα.

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Γ. Νικητιάδη:

«Η προηγούμενη προγραμματική σύμβαση είχε καταρτιστεί από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Ηταν μια σύμβαση που πραγματικά κατάφερε να δημιουργήσει βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία υποδομών στην Μεσαιωνική Πόλη και προς αυτή την κατεύθυνση είχε δουλέψει ο πρώην δήμαρχος Ροδίων Γιώργος Γιαννόπουλος. Μετά τη λήξη εκείνης της προγραμματικής σύμβασης, δεν υπήρξε μέριμνα άμεσα για να υπογραφεί άλλη σύμβαση παρά μόνο όταν ο κ. Χατζηευθυμίου ως δήμαρχος μαζί με τον συνεργάτη του κ. Καραγιάννη, πήραν την πρωτοβουλία να επικαιροποιήσουν και να φέρουν  ξανά μια νέα προγραμματική σύμβαση. Τότε ήρθαν σε εμένα και εγώ, είδα πράγματι το μέγεθος και την τεράστια σημασία ενός τέτοιου έργου και το πήρα επάνω μου. Προσπάθησα να το προχωρήσω όσο πιο γρήγορα γίνεται, προσπάθησα να εντάξω στην προγραμματική σύμβαση κι άλλους φορείς του δημοσίου έτσι ώστε να εξασφαλίσω και την γρηγορότερη προώθηση των έργων αλλά και την μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Ηταν έτοιμη να υπογράψει τότε και η κ. Μπιρμπίλη από το ΠΕ.ΚΑ. ο υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππας, είχαμε συνεννοηθεί με τον περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη κι ενώ όλα προχωρούσαν κανονικά η δημοτική αρχή που διαδέχθηκε τον κ. Χατζηευθυμίου πάγωσε το έργο για λόγους που δεν θέλω να αναφέρω, όμως κακώς κάκιστα πάγωσε ένα τέτοιο έργο.

Κάποιοι δεν ήθελαν να φαίνεται ότι ο Νικητιάδης προχώρησε αυτό το έργο, ήταν και προεκλογική περίοδος. Κάποιοι σκέφτηκαν πως αν προχωρούσε το έργο θα ταυτιζόταν ο Νικητιάδης με ένα τόσο μεγάλο έργο… Λες και δεν είχε δουλέψει ο Νικητιάδης. Τα πράγματα έχουν όνομα, επώνυμο, διευθύνσεις και τηλέφωνα. Είναι συγκεκριμένα τα πράγματα. Είναι λυπηρό, όπως είναι λυπηρή πάντοτε η διαδικασία της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος για την σταυροδότηση όπου φοβάται ο ένας βουλευτής μην τυχόν και κάνει ο άλλος ένα έργο και πάρει κάτι επάνω του. Οσο θα υπάρχει ο σταυρός προτίμησης, αυτά τα βρωμερά φαινόμενα θα υπάρχουν το λέω, το διατυμπανίζω μονίμως και διαρκώς και είμαι διακαώς από τους ανθρώπους που υποστηρίζουν με φανατισμό ότι πρέπει να καταργηθεί.

Είναι λοιπόν σαφές ότι σε κάποιους δεν άρεσε να φαίνεται ότι ο Νικητιάδης έχει υπογραφή, διότι εγώ είχα συμφωνήσει με τον κ. Γερουλάνο να έχω εγώ την αρμοδιότητα επειδή ήμουν Δωδεκανήσιος, επειδή είχα δουλέψει επαναλαμβάνω με τον κ. Χατζηευθυμίου και τον κ. Καραγιάννη και πρέπει να αναφέρω τα ονόματά τους ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές διαφορές μπορεί να έχουμε. Το έργο λοιπόν δεν προχώρησε, όπως θα έπρεπε να προχωρήσει επειδή κάποιοι άνθρωποι λειτούργησαν με αυτόν τον τρόπο.

Όταν  ανέλαβε ο κ. Χατζηδιάκος στην πρώτη συνάντηση που είχα μαζί του, το πρώτο πράγμα που του έθεσα ήταν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την Μ. Πόλη, αφού πρόκειται για ένα κορυφαίο έργο για τη Ρόδο. Ο στόχος πρέπει να είναι 365 ημέρες, 24 ώρες ζωντανή Μεσαιωνική Πόλη. Το πιστεύω και είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αν όμως δραστηριοποιηθούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Με τον κ. Χατζηδιάκο λοιπόν, συνεννοηθήκαμε, ήρθα άμεσα σε επαφή με την κ. Μενδώνη  την οποία εγώ είχα φέρει στη Ρόδο και μαζί είχαμε εξαγγείλει στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου δημαρχεύοντος του κ. Χατζηευθυμίου ότι προχωράμε τάχιστα στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, και μετά την επικοινωνία μας ανταποκρίθηκε θετικότατα εκφράζοντας την ευχή να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία. Συμφωνήσαμε λοιπόν να ρυθμιστεί άμεσα μία συνάντηση με τον κ. Χατζηδιάκο, τον κ. Κακούλη και τον κ. Χατζηιωάννου, στην οποία θα παρίσταμαι και εγώ, ώστε να επικαιροποιήσουμε αυτή την προγραμματική σύμβαση που ήταν έτοιμη.   Η συνάντηση θα γίνει όταν η κ. Μενδώνη επιστρέψει από την Αμφίπολη όπου βρίσκεται. Εγω προσφέρθηκα να βοηθήσω σε κάθε κατεύθυνση και από νομικής πλευράς και από πλευράς επιρροών.

Το γνωρίζω το αντικείμενο. Τι να σας πω τώρα, ότι τότε είχα έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Ενωσης Τραπεζών προκειμένου να συνεννοηθούμε ώστε να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης με ειδικό χαμηλό επιτόκιο για όσους θα ήθελαν να αναπαλαιώσουν τις κατοικίες τους εντός της Μεσαιωνικής Πόλης; Κάναμε δουλειά σοβαρή και μάλιστα προ των πυλών της κρίσεως έγιναν όλα αυτά τα πράγματα. Αλλά ας είναι , εγώ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και τώρα. Χαίρομαι που ξαφνικά η κ. Γκερέκου θυμήθηκε το θέμα, είναι θετικό αλλά είναι θέμα της κ.Μενδώνη. Πιστεύω ότι με τον δήμαρχο θα το προχωρήσουμε, μακάρι και η κ. Γκερέκου να μπορεί να βοηθήσει».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου