Τοπικές Ειδήσεις

Οι νέοι κανόνες στη διαχείριση της Μαρίνας Μανδρακίου

• Αποφάσεις για κινητά εκδοτήρια, ελλιμενισμό και απομάκρυνση σκαφών προκαλούν συζητήσεις

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου προχώρησε σε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων για τη λειτουργία της Μαρίνας Μανδρακίου στη Ρόδο, οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του τουριστικού λιμένα.
Το βασικό ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου ήταν η εγκατάσταση κινητών εκδοτηρίων εισιτηρίων για τουριστικά πλοία και σκάφη, καθώς και η διαχείριση του ελλιμενισμού, με στόχο την καλύτερη οργάνωση της μαρίνας.
Η απόφαση για την τοποθέτηση κινητών εκδοτηρίων ελήφθη με γνώμονα τη διευκόλυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων, αλλά και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του λιμένα.
Παράλληλα, εξετάστηκε η απομάκρυνση σκαφών που δεν πληρούν τους όρους ελλιμενισμού, ενώ απορρίφθηκαν αιτήσεις για νέες θέσεις λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου, η εγκατάσταση κινητών εκδοτηρίων εισιτηρίων θα επιτρέπεται υπό αυστηρούς όρους.
Οι άδειες θα δίνονται μόνο σε ιδιοκτήτες ή νομίμους εκπροσώπους σκαφών που δραστηριοποιούνται σε ημερήσιες κρουαζιέρες εντός της Ρόδου, της Σύμης, της Χάλκης και της Τήλου.
Το οικονομικό αντάλλαγμα για τη χορήγηση της άδειας τοποθέτησης εκδοτηρίου ορίστηκε στα 3.000 ευρώ ανά τουριστική περίοδο, ενώ η τοποθέτηση θα επιτρέπεται μόνο σε προκαθορισμένες θέσεις εντός του λιμένα.
Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση, συνοδευόμενη από όλα τα απαραίτητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών εθνικότητας των σκαφών, των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και των συμβάσεων δρομολόγησης.
Τα εκδοτήρια δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για άλλους εμπορικούς σκοπούς, ενώ απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων εκτός των προβλεπόμενων θέσεων.
Ένα άλλο σημαντικό σκέλος της απόφασης αφορά στον έλεγχο του ελλιμενισμού. Το Ταμείο αποφάσισε την απομάκρυνση σκαφών που δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια ή που έχουν καταλάβει αυθαίρετα θέσεις, ενώ παράλληλα απορρίφθηκαν αιτήσεις νέων ελλιμενισμών λόγω της υψηλής πληρότητας της μαρίνας.
Η απόφαση αυτή δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ως απάντηση σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαρίνα Μανδρακίου.
Η έλλειψη λιμενικών εγκαταστάσεων στην πόλη της Ρόδου δημιουργεί πίεση στον τουριστικό λιμένα, καθώς πολλά ημερόπλοια και σκάφη χρησιμοποιούν τη μαρίνα χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την εξυπηρέτησή τους.
Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο πλοία να εκδίδουν εισιτήρια απευθείας από τα καταστρώματά τους, γεγονός που προκαλεί αταξία στον λιμένα και θέτει ζητήματα ασφάλειας και φορολογικού ελέγχου.
Η ανάγκη για ρύθμιση αυτής της κατάστασης οδήγησε στην επιβολή των κινητών εκδοτηρίων, προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο σύστημα πώλησης εισιτηρίων και ελέγχου των εμπορικών δραστηριοτήτων εντός της μαρίνας.
Την ίδια στιγμή, η αυθαίρετη κατάληψη θέσεων από σκάφη που δεν έχουν λάβει έγκριση ή δεν συμμορφώνονται με τις προβλεπόμενες διατάξεις έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
Με την νέα ρύθμιση, οι αρμόδιες αρχές αποκτούν το δικαίωμα να απομακρύνουν αυτά τα σκάφη και να επιβάλουν κυρώσεις στους ιδιοκτήτες τους.
Οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό λιμένα εκφράζουν ανησυχίες για το κόστος των νέων αδειών, καθώς και για τους αυστηρούς περιορισμούς στην τοποθέτηση των εκδοτηρίων. Υποστηρίζουν ότι η οικονομική επιβάρυνση θα δυσκολέψει μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ θεωρούν ότι οι διαθέσιμες θέσεις εντός της μαρίνας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των πλοίων.
Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι φορείς υπερασπίζονται την απόφαση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα προς την καλύτερη οργάνωση της μαρίνας και τη διασφάλιση των εσόδων του δημοτικού λιμενικού ταμείου. Ειδικά όσον αφορά στην απομάκρυνση αυθαίρετα ελλιμενισμένων σκαφών, η διοίκηση υποστηρίζει ότι αυτή η πρακτική είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του λιμένα και την εξυπηρέτηση των επιβατών.
Η εφαρμογή των νέων κανονισμών θα αποτελέσει πρόκληση τόσο για τις λιμενικές αρχές όσο και για τους επιχειρηματίες. Από τη μία πλευρά, οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων του λιμένα και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την άλλη, ο βαθμός συμμόρφωσης των επιχειρηματιών και η αντιμετώπιση πιθανών αντιδράσεων θα κρίνουν την επιτυχία του νέου πλαισίου.
Καθώς η τουριστική περίοδος πλησιάζει, το στοίχημα για τη διοίκηση της μαρίνας είναι μεγάλο. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σε μια πιο οργανωμένη και λειτουργική μαρίνα ή αν θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα που θα απαιτήσουν πρόσθετες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου