• Αίσθηση προκαλούν τα όσα «ομολόγησε» χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Σωτήρης Βαγιανός
Αίσθηση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Σωτήρη Βαγιανού σε εκπομπή του Τέρρη Χατζηιωάννου σχετικά με την σκοπιμότητα και τους λόγους που οδήγησαν την διοίκηση μόλις πρόσφατα στην ματαίωση του διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στο πλαίσιο αναβάθμισης της διαλειτουργικότητας των δομών και υποδομών της επιχείρησης, μετά από πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική» η απόφαση αυτή ελήφθη κατά την τακτική συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου 2025.
Ειδικότερα μετά την αποκάλυψη νομικών πλημμελειών στη διακήρυξη, το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσω της Πράξης 501/2024, έθεσε τέλος στη διαδικασία, διατάσσοντας την απόλυτη ματαίωση του διαγωνισμού και την εκ νέου προκήρυξή του με διορθωμένους όρους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ, αναγκάστηκε να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, καθώς η διαδικασία κρίθηκε μη νόμιμη.
Η ματαίωση και επανάληψη της διαδικασίας κρίθηκαν αναγκαίες ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση με τις νομικές απαιτήσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η «δημοκρατική» κατέκρινε το γεγονός ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενώ η διοίκηση της επιχείρησης διατρανώνει σε όλους τους τόνους ότι κινδυνεύει το νησί από την μη αποκατάσταση κρίσιμων υποδομών που επλήγησαν από την κακοκαιρία BORA λόγω έλλειψης χρημάτων.
Τι αφορά όμως το έργο
Με τη 231/22.4.2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης για την ανάθεση του αντικειμένου «Υπηρεσίες υποστήριξης στο πλαίσιο αναβάθμισης της διαλειτουργικότητας των δομών και υποδομών της ΔΕΥΑΡ», συνολικής αξίας 2.897.499,90 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), για 24 μήνες, με δικαίωμα προαίρεσης για παράταση της σύμβασης για επιπλέον ένα έτος, ποσού 1.448.749.95 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).
Η σχετική δαπάνη χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΡ (ΚΑΕ 62.98.05.00) και έχει εκδοθεί η 29/1.5.2024 απόφαση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή αυτής περί ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης και δέσμευσης της πίστωσης για τα έτη 2024, 2025 και 2026 (ΑΔΑ: Ψ95ΟΛΕΔ – ΝΚΩ).
Σύμφωνα με το άρθρο 1.3 και το Παράρτημα I της οικείας διακήρυξης, αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μοντέλου παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου μέσω του εκσυγχρονισμού και της απλούστευσης των διοικητικών και λειτουργικών διαδικασιών του Οργανισμού.
Το έργο περιλαμβάνει την εφαρμογή ενιαίας αρχιτεκτονικής επιχειρησιακών διεργασιών μέσω ενός πλέγματος εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών που θα συμβάλλουν αφενός στη βελτιστοποίηση της ροής λειτουργιών και στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών της ΔΕΥΑΡ και αφετέρου στην περαιτέρω διαλειτουργική ανάπτυξη των υποδομών και συστημάτων.
Οι υπηρεσίες διακρίνονται σε τέσσερις (4) κύριες Ενέργειες.
Ενέργεια 1 (Ε.1). Back office Υπηρεσίες Λειτουργικού Ανασχεδιασμού για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υφιστάμενων διοικητικών και επιχειρησιακών λειτουργιών.
Η παρούσα ενέργεια αναλύεται σε δύο επιμέρους φάσεις:
Φάση 1.1. Επιχειρησιακό σχέδιο αναδιοργάνωσης λειτουργιών και διαδικασιών. Πρόκειται για συμβουλευτικές υπηρεσίες μετασχηματισμού της διοικητικής λειτουργίας της Επιχείρησης προκειμένου να εναρμονιστούν οι διεργασίες των οργανωτικών μονάδων με τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας με ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης της οργανωσιακής δομής και σχεδιασμό της νέας οργανωτικής και λειτουργικής υποδομής.
Φάση 1.2. Αφορά σε υπηρεσίες επιτόπιας υποστήριξης των κρίσιμων οργανωτικών μονάδων του Οργανισμού και αναλύεται σε δύο επιμέρους στάδια, την εφαρμογή νέων απλουστευμένων διαδικασιών που προκύπτουν από την προηγούμενη φάση 1.1 και την εξειδικευμένη υποστήριξη κρίσιμων μονάδων (υπηρεσίες υπολογισμού κι έκδοσης λογαριασμών κατανάλωσης νερού, ελέγχου αιτημάτων επίλυσης ή τακτοποίησης οικονομικής διαφοράς και προώθησης των διαπιστώσεων του ελέγχου αυτού στα αρμόδια όργανα για τη λήψη σχετικών αποφάσεων, έκδοσης πιστωτικών ή εκκαθαριστικών σημειωμάτων, εξυπηρέτηση πελατών σε θέματα σχετιζόμενα με την εγκυρότητα των λογαριασμών κ.ά.).
Ενέργεια 2 (Ε.2) Front desk Υπηρεσίες Διοικητικής Υποστήριξης για τη βελτιστοποίηση των όρων ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους τελικούς αποδέκτες (δημότες, επιχειρήσεις, καταναλωτές, εμπλεκόμενους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο Φορείς), σε θέματα που έχουν σχέση με τα δίκτυα, τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες της Επιχείρησης, εξέταση παραπόνων, σύνδεση των ακινήτων των δημοτών με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ, περιλαμβάνοντας και την εξυπηρέτηση καταναλωτών και δημοτών που αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα από την πυρκαγιά της 18ης Ιουλίου.
Ενέργεια 3 (Ε.3). Υπηρεσίες Συμβουλευτικής Υποστήριξης στη διαχείριση και υλοποίηση Πράξεων ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, με σκοπό τη διοικητική ενσωμάτωσή τους στην υφιστάμενη λειτουργία της Επιχείρησης και την περαιτέρω βελτίωση της διαχειριστικής επάρκειας.
Η Ενέργεια αναλύεται σε επιμέρους Φάσεις:
Φάση 3.1. Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης διαχείρισης των ενταγμένων έργων (εν εξελίξει). Η συγκεκριμένη Φάση περιλαμβάνει κυρίως υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Φάση 3.2. Παροχή υπηρεσιών στη φάση σχεδιασμού των έργων. Αφορά στις ενέργειες που απαιτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια σχεδιασμού των έργων στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, παρέχοντας τα κατάλληλα μέσα και το προσωπικό.
Φάση 3.3. Παροχή υπηρεσιών στη φάση υλοποίησης των έργων. Ο Ανάδοχος θα υποστηρίζει διοικητικά και διαχειριστικά την Αναθέτουσα Αρχή στο σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε δράσης, από τη σύναψη των συμβάσεων και μέχρι το πέρας της χρονικής διάρκειας κάθε έργου.
Φάση 3.4. Παροχή υπηρεσιών στη φάση παραγωγικής λειτουργίας των έργων. Η Φάση αυτή αφορά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης με στόχο τη μέριμνα και την ομαλή λειτουργία των έργων κατά την περίοδο παραγωγικής λειτουργίας τους.
Ενέργεια 4 (Ε4). Υπηρεσίες Διασύνδεσης υφιστάμενων και νέων υποδομών της ΔΕΥΑΡ. Το σύνολο των ως άνω υπηρεσιών στοχεύει σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της ΔΕΥΑΡ και εν προκειμένω αφορά σε συμβουλευτική, διοικητική, τεχνική και διαχειριστική επιτόπια (on – site) υποστήριξη.
Τι δήλωσε ο κ. Βαγιανός
Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα σε ότι αφορά το αντικείμενο της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία που θα πάρει το έργο ο πρόεδρος της επιχείρησης χθες, «ομολόγησε» ότι στόχος της σύμβασης είναι η στελέχωση της επιχείρησης με προσωπικό. Και είναι να απορεί κανείς για την ελαφρότητα που γίνονται τέτοιες δηλώσεις όταν μάλιστα οι περιπέτειες της εταιρείας με το ΑΣΕΠ στο παρελθόν και κυρίως με τους συμβασιούχους της ΔΕΥΑ Ιαλυσού και του Αρχαγγέλου είχαν προκαλέσει πλείστα όσα προβλήματα με την ποινική και διοικητική δικαιοσύνη!
Τι δήλωσε όμως αυτολεξεί ο κ. Βαγιανός:
«Θα ήθελα και σε αυτό να τοποθετηθώ είναι το φως της δημοσιότητας εφημερίδα τοπική ότι η ΔΕΥΑ Ρόδου είχε εκπονήσει ένα διαγωνισμό για τη διαλειτουργικότητα της επιχείρησης μέσα εκεί ήταν ένα έργο το οποίο το ξεκινήσαμε και το δημοπρατήσαμε τον περασμένο Μάιο το οποίο στη βάση του στρατηγικού μας σχεδιασμού ζητούσαμε από έναν ανάδοχο να μας φέρει 55 άτομα προσωπικό για να στελεχώσουμε την υπηρεσία με μηχανικούς κυρίως για να μπορέσει η υπηρεσία να είναι στελεχωμένη πλήρως για την επόμενη τριετία.
Ήρθε η απόφαση του Ελεγκτικού την οποία είχε ένα πολύ μικρό ψεγάδι και θα μπορούσαμε να το προσβάλλουμε και να προχωρήσουμε σε ανάδοχο αλλά επειδή δημοσιονομικά δεν είμαστε σε καλή φάση τώρα έχουμε ακυρώσει το διαγωνισμό και δεν τον έχουμε επαναδημοπρατήσει προφανώς λοιπόν αυτό το έργο της διαλειτουργικότητας άμα διαβάσει κανείς την τεχνική έκθεση και τη διακήρυξη μιλάει για τη στελέχωση της υπηρεσίας με 22 μηχανικούς με εργατοτεχνικό προσωπικό με οδηγούς με όλο το φάσμα αυτών των ανθρώπων που χρειάζονται έτσι ώστε αυτή η επιχείρηση να είναι στελεχωμένη και να λειτουργεί. Δεν μας παίρνει οικονομικά, δεν το δημοπρατούμε τώρα».
Ο κ Βαγιανός έδωσε απαντήσεις και για την σύμβαση για το operational leasing 24 oχημάτων τονίζοντας ότι είναι προς όφελος της επιχείρησης:
«Το leasing ναι θα το δημοπρατήσουμε γιατί έχουμε 200.000 το χρόνο θα δίνουμε για 24 αυτοκίνητα που σήμερα δίνουμε 750.000 για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου που σημαίνει ότι με αυτό το leasing θα εξοικονομούμε 500.000 το χρόνο και στην τετραετία που είναι το leasing θα έχουμε εξοικονομήσει 2 εκατομμύρια.
Το leasing το συγκεκριμένο συμπεριλαμβάνει την ασφάλιση των αυτοκινήτων την αποκατάσταση οποιασδήποτε μηχανικής βλάβης, τα ελαστικά τα τέλη κυκλοφορίας και όποια ζημιά πάθει και άμεσα αντικατάσταση αν θεωρείτε λοιπόν μόνο από τα μηχανουργία που θα γλιτώσουμε 700.000 προφανώς μιλάμε για μια επένδυση η οποία θα μας φέρει κέρδος οπότε όποιος το γράφει έχει απλά μια εντολή αν θέλετε ή έχει μια αντιπολιτευτική διαδικασία».