Ειδήσεις

Νομιμοποιήθηκαν οι πρώτες τουριστικές επαύλεις στη Ρόδο

Περισσότερες από 65 είναι οι κατοικίες που βρίσκονται στην εξοχή της Ρόδου και πήραν το δρόμο για να αποκτήσουν την ταυτότητα ως «τουριστικό κατάλυμα». Είναι η πρώτη φορά που έχει ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία για μεμονωμένες κατοικίες, που ανήκουν σε μη επαγγελματίες του τουρισμού. Οι κατοικίες αυτές πιθανότητα και στα προηγούμενα χρόνια ενοικιάζονταν σε τουρίστες και τώρα, με το Νόμο, που τέθηκε σε ισχύ, έχουν αρχίσει να νομιμοποιούνται ως καταλύματα.
Τα ακίνητα αυτά, όπως έγινε γνωστό, είναι νεόκτιστες κατοικίες, αλλά και παραδοσιακές κατοικίες που βρίσκονται μέσα σε χωριά (Κοσκινού, Πυλώνας, Γεννάδι, Σάλακος, Κρητηνία και αλλού). Όλα τα ακίνητα διαθέτουν τα τυπικά χαρακτηριστικά που ορίζει ο σχετικός Νόμος και από την επόμενη τουριστική περίοδο θα διατίθενται προς ενοικίαση ανά εβδομάδα.
Ο Νόμος για τα τουριστικά ακίνητα προβλέπει αρκετές διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και είναι σημαντικό ότι δεν απαιτεί την έκδοση έγκρισης καταλληλότητας οικοπέδου ή αρχιτεκτονικών σχεδίων. Με τον τρόπο αυτό, κάθε ακίνητο, που έχει νόμιμη οικοδομική άδεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «επιπλωμένη τουριστική έπαυλη». Οι ελάχιστες προδιαγραφές που έχουν τεθεί αφορούν στην ανάγκη να υπάρχει ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση και αυτοτέλεια στο οικόπεδο.
Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας χορηγείται πολύ γρήγορα από τον ΕΟΤ, σε χρονικό διάστημα 10 ημερών από την υποβολή του φακέλου και εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις. Μάλιστα, το σημαντικό είναι πως το σήμα λειτουργίας δεν έχει ημερομηνία λήξης, με μόνη προϋπόθεση να ανανεώνονται τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν το ακίνητο (αφορά κυρίως τους κανόνες πυρασφάλειας). Στην περίπτωση που υπάρχει πισίνα, αυτή θα πρέπει να περιγραφεί στο φάκελο που θα υποβληθεί προς την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΤ. Εκείνο που δεν ξεκαθαρίζεται από το Νόμο είναι εάν απαιτείται άδεια οικοδομής για την πισίνα, ή αν υπάρχει κάλυψη με την απλή περιγραφή της ως «στέρνα». Το χαρακτηρισμό «στέρνα» έχουν οι περισσότερες πισίνες που έχουν κατασκευαστεί σε κατοικίες της Ρόδου.
Μετά τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας το ακίνητο λαμβάνει το χαρακτηρισμό ως «κατάλυμα» και αποκτά συγκεκριμένο αριθμό μητρώου. Αυτός ο αριθμός συνοδεύει και το φάκελο που θα παραμείνει οριστικά στη διάθεση του ΕΟΤ. Τα στελέχη του τελευταίου έχουν δικαίωμα να ανακαλέσουν μια άδεια μόνο όταν δεν τηρούνται από τους ιδιοκτήτες οι προβλεπόμενες υποχρεώσεις.
Η φορολόγηση των εσόδων από τη χρήση της κατοικίας ως τουριστικό κατάλυμα, γίνεται με ειδικές κλίμακες, που έχουν οριστεί για τις περιπτώσεις αυτές. Επίσης, προκειμένου ν’ ασκηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην δήλωση έναρξης επιχείρησης στην εφορία.
Ο ίδιος Νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που ιδιοκτήτης κατοικίας εκμισθώνει το ακίνητο για τουριστική χρήση, χωρίς το προβλεπόμενο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, τότε βεβαιώνεται άμεση επιβολή προστίμου ύψους 50.000 ευρώ.
Πάρα ταύτα, ο ιδιοκτήτης ακινήτου, που φέρει τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές της επιπλωμένης έπαυλης, μπορεί χωρίς το Ειδικό Σήμα να το προσφέρει προς ενοικίαση. Όμως, η ενοικίαση θα πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Οι αλλοδαποί
Ιδιοκτήτες
Σήμερα στη Ρόδο υπάρχουν αρκετοί αλλοδαποί ιδιοκτήτες κατοικιών και τις διαθέτουν προς ενοικίαση προκειμένου να έχουν οικονομικό όφελος, ή να καλύψουν τις δόσεις των δανείων που αρχικώς είχαν λάβει για την αγορά τους.
Τα εισοδήματα από αυτή τη δραστηριότητα οι αλλοδαποί τα δηλώνουν στις οικονομικές υπηρεσίες της χώρας καταγωγής τους (συνήθως Αγγλοι και γερμανόφωνοι). Ετσι, επειδή η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει υπογράψει το Σύμφωνο αποφυγής της διπλής φορολόγησης των πολιτών μελών της Ε.Ε, χάνει κάθε χρόνο αρκετά λεφτά από φόρους που καταβάλλονται σε ξένες χώρες, για δραστηριότητες που ασκούνται στο νησί μας.
Ο συνολικός αριθμός των κατοικιών της Ρόδου που ανήκουν σε αλλοδαπούς, δεν έχει γίνει γνωστός, όμως στα σίγουρα ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες.

Τα δικαιολογητικά
Για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας των τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων, τα δικαιολογητικά επικεντρώνονται κυρίως στο να αποδειχθεί πως το ακίνητο είναι νομίμως κατασκευασμένο.
Αναλυτικά, για την απόκτηση του Ε.Σ.Λ για μια κατοικία ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλει προς την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΟΤ τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
– Αίτηση − Υπεύθυνη Δήλωση
– Τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου/γηπέδου
– Αντίγραφο άδειας δόμησης
– Πιστοποιητικό πυρασφάλειας
– Υπεύθυνη δήλωση μηχανολόγου μηχανικού ή ηλεκτρολόγου μηχανικού ή μηχανικού ενεργειακής τεχνολογίας, ή χημικού μηχανικού ή μηχανικού αντίστοιχης ειδικότητας πτυχιούχου ή διπλωματούχου είτε ως προς την επάρκεια των εγκαταστάσεων διάθεσης υγειονομικών αποβλήτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είτε ως προς τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου.
– Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ή εντεταλμένου μηχανικού, στην οποία δηλώνεται ότι το κατάλυμα είναι σύμφωνο με τις τεχνικές προδιαγραφές που περιγράφονται στην υπουργική απόφαση.

Η σχετική έγκριση θα δοθεί χωρίς έλεγχο, καθώς ο μηχανικός είναι εκείνος που αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθότητα των όσων περιγράφονται στο φάκελο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου