Και νέα ποινική προκαταρκτική εξέταση προκάλεσε νέα αναφορά του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ Δημητρίου Γιαννακόπουλου για τη λειτουργία αυθαίρετων χωματερών στα νησιά Ρόδο, Σύμη, Χάλκη, Κάρπαθο, Κω, Νίσυρο, Κάλυμνο, Πάτμο, Αστυπάλαια, Αγαθονήσι, Λέρο και Λειψούς.
Ο Διοικητής της ΠΥΡ υπέβαλε συγκεκριμένα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου 26 εκθέσεις ελέγχου χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων των ΟΤΑ των ως άνω νησιών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΠΥΡ παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν:
-Στο Δήμο Αφάντου στη θέση Πολυξένου στο δημοτικό διαμέρισμα Αρχίπολης.
-Στο Δήμο Αφάντου στη θέση Κριός στο δημοτικό διαμέρισμα Αφάντου.
-Στο Δήμο Αρχαγγέλου στη θέση Εθωνας – Καραβός – Ελαιώνας (πρόκειται για μια έκταση 25 στρεμμάτων).
-Στο Δήμο Αταβύρου στη θέση Μανδρικό.
-Στο Δήμο Αταβύρου στη θέση Σπηλάδια της Έμπωνας.
-Στο Δήμο Νότιας Ρόδου στη θέση Ποτήρου Γενναδίου.
-Στο Δήμο Καμείρου στη θέση Ποταμός Πλατύς.
-Στο Δήμο Καμείρου στη θέση Αγία ¶ννα στα Καλαβάρδα.
-Στο Δήμο Καμείρου στη θέση Φώτη Λιβαδιώ στα όρια Σαλάκου και Διμυλιάς.
-Στο Δήμο Σύμης στη θέση Γλυφωνιές.
-Στο Δήμο Χάλκης στη θέση Ανδράμασος.
Oι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Pόδου επισημαίνουν ότι οι ανωτέρω ανεξέλεγκτοι χώροι απόθεσης σκουπιδιών που λειτουργούν παρά τις προειδοποιήσεις και σχετικές απαγορεύσεις αποτελούν βόμβες μεθανίου έτοιμες να εκραγούν.
Oι ανεξέλεγκτες χωματερές στο νησί λειτουργούν σε αντιπυρικές ζώνες δασικών εκτάσεων και σε τουριστικές περιοχές όπου ο κίνδυνος εξάπλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος.
H χώρα απειλείται με πρόστιμο ύψους 34.000 ευρώ ανά χωματερή, για κάθε ημέρα που θα συνεχίσει να λειτουργεί, σε περίπτωση που δεν κλείσουν ως το τέλος του χρόνου οι περίπου 2.000 παράνομοι σκουπιδότοποι.
Από το πρόγραμμα “Θησέας” έχουν εξασφαλιστεί 14 εκατ. ευρώ για μελέτες και έργα ανάπλασης παλιών χωματερών, καθώς και η κατασκευή νέων υποδομών. Το τελευταίο, όμως, είναι το αδύνατο σημείο, καθώς κανένας τοπικός άρχοντας δεν συναινεί στη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής και σπρώχνει το θέμα στον… διπλανό δήμο.
Η χρόνια δυστοκία για εξεύρεση χώρων έχει οδηγήσει στη σημερινή εικόνα. Με βάση την τελευταία καταγραφή σε σύνολο 1.933 χωματερών την τελευταία τετραετία έκλεισαν 597, περίπου το 25%. Υπάρχουν σχέδια για 1.014 περιπτώσεις και τα έργα υπολογίζεται να ξεκινήσουν ώς το καλοκαίρι, ενώ θα εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοιχτές άλλες 322.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία που ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος μετατρέπονται πλέον σε κακουργήματα, ενώ τα κράτη – μέλη έχουν περιθώριο δύο ετών προκειμένου να προσαρμόσουν το εθνικό σύστημα δικαιοσύνης, μετατρέποντας από πλημμέλημα σε κακούργημα τις περιβαλλοντικές παραβάσεις. Το νομοσχέδιο αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά όχι κράτη.