Τοπικές Ειδήσεις

Αίτηση για σύγκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου από τον δικηγόρο Μανώλη Κουτσούκο

Με επίσημη αίτησή του προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ο δικηγόρος Μανώλης Κουτσούκος ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας ευθέως παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία. Η παρέμβαση αφορά πειθαρχικό έλεγχο που φέρεται να διατάχθηκε σε βάρος δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση κατηγορουμένων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και παράβαση καθήκοντος στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, οι επτά κατηγορούμενοι – ανάμεσά τους και εντολέας του – συνελήφθησαν την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 και κρατήθηκαν για πάνω από 30 ώρες χωρίς να παρουσιαστούν ενώπιον Εισαγγελέα, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, συνιστά παραβίαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Επιπλέον, σημειώνει ότι η κατηγορητήριο ήταν ασαφές και γενικό, γεγονός που εμπόδισε την ουσιαστική υπεράσπιση των κατηγορουμένων.
Παρά τον σάλο και τη δημοσιότητα της υπόθεσης, οι δικαστικοί λειτουργοί – Ανακριτής και Αντεισαγγελέας – αποφάσισαν την απελευθέρωση των κατηγορουμένων με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ακολούθησε εντολή της Προέδρου του Αρείου Πάγου για πειθαρχικό έλεγχο των λειτουργών, κάτι που ο κ. Κουτσούκος χαρακτηρίζει «απαράδεκτη παρέμβαση» και «απειλή για τη δικαστική ανεξαρτησία».
Στην επιστολή του, ο Ροδίτης δικηγόρος αναφέρει τα εξής:

«κ. Πρόεδρε,
Την Δευτέρα 24/3/2025 μετά από πολυήμερη και προβληματική (ουσιαστικά και δικονομικά) προδικασία απολογήθηκαν οι (7) κατηγορούμενοι που εκατηγορούντο ότι είχαν ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος κλπ αναφορικά με την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου. Μετά την απολογία τους αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και εγγυοδοσίες δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Θα πρέπει ιδιαίτερα να σας τονίσω ότι όλοι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες της 21ης Μαρτίου ημέρα Παρασκευή από άνδρες της ειδικής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ οι οποίοι όφειλαν σύμφωνα με το άρθρο 279παρ1Κ.Ποιν. Δικ. να προσάγουν τους συλληφθέντες το αργότερο εντός 24 ωρών στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.
Ωστόσο οι κατηγορούμενοι προσήχθησαν την ώρα 19:30μμ της 22/3/2025 δηλ. μετά την πάροδο 30 και πλέον ωρών ενώ κατά το διάστημα αυτό είχαν απομονωθεί εντελώς από τον έξω κόσμο κρατούμενοι σε διαφορετικά σημεία απαγορεύοντας τους συνηγόρους των να επικοινωνήσουν μαζί τους γεγονός που καταγγέλθηκε από την κατηγορουμένη που υπερασπίστηκα με σχετική ένσταση απόλυτης ακυρότητας με το απολογητικό υπόμνημα που υπέβαλε στον Ανακριτή. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο σε βάρος όλων των συλληφθέντων υπήρξε το γεγονός ότι λόγω της ογκωδέστατης δικογραφίας μετά την κίνηση της ποινικής δίωξης ήταν ανθρωπίνως αδύνατον για τον επιληφθέντα της υπόθεσης Ανακριτή να συγκεκριμενοποιήσει και να προσωποποιήσει τις σοβαρότατες κακουργηματικής μορφής κατηγορίες της ποινικής δίωξης για κάθε κατηγορούμενο γι’αυτό και οι κατηγορίες ήσαν γενικές και αόριστες. Το γεγονός αυτό -το οποίο δικονομικά παραβίασε τα υπερασπιστικά συμφέροντα των κατηγορουμένων- σαν αποτέλεσμα είχε την αδυναμία των κατηγορουμένων να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στον Ανακριτή.
Με βάση τα αόριστα και ισχνά στοιχεία της ποινικής δικογραφίας και κυρίως τους αόριστους τηλεφωνικούς διαλόγους οι επιληφθέντες δικαστικοί λειτουργοί (Ανακριτής και Αντ/λεας Πρωτοδικών) έκριναν σύμφωνα με την συνείδησή τους ότι δεν μπορούσαν να διατάξουν την προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων οι οποίοι όλες αυτές τις ημέρες είχαν γίνει βορά των Μ.Μ.Ε τα οποία στην Ελλάδα έχουν αποκαταστήσει τα Δικαστήρια σε επίκαιρες ποινικές υποθέσεις, που έχουν έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον με την περίεργη ανοχή των αρμοδίων Αρχών. Η παρά πάνω κρίση των ανεξάρτητων δικαστικών λειτουργών απογοήτευσε προφανώς όλους εκείνους που επεδίωκαν την ‘’Κεφαλήν επί πίνακι’’ των κατηγορουμένων ΠΡΙΝ ακόμα απολογηθούν παρά το θεσμοθετημένο υποτίθεται με το άρθρο 6 της Ε.Σ.Δ.Α, το άρθρο 28 του Συντάγματος και το πρόσφατο άρθρο 71 Κ. Ποιν. Δικ. ‘’τεκμήριο αθωότητας’’ το οποίο έχει απεριόριστη και μάλιστα ο ρ ι ζ ό ν τ ι α εφαρμογή από την προδικασία μέχρι την αμετάκλητη καταδίκη του κατηγορουμένου.
Όπως πληροφορήθηκα από τα Μ.Μ.Ε. δόθηκε η εντολή από την Πρόεδρο του Α.Π να ελεγχθούν (!!!) πειθαρχικά (αν είναι δυνατόν) οι δικαστικοί λειτουργοί που ομόφωνα αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους τους κατηγορουμένους (και μάλιστα με βαρείς περιοριστικούς όρους) κρίνοντας κατά συνείδηση με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας.
Επειδή η παρά πάνω ‘’παρέμβαση’’ της Προέδρου του Α.Π (η οποία το τελευταίο διάστημα τείνει να παγιωθεί) παραβιάζει ευθέως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης γεγονός ανησυχητικό για την περαιτέρω αμεροληψία και ελεύθερη έκφραση των δικαστικών λειτουργών
Επειδή το φαινόμενο αυτό είναι άκρως ανησυχητικό και θα πρέπει οι Δικηγόροι να προστατεύσουμε το κύρος την αξιοπρέπεια και την ελεύθερη κρίση των δικαστών και των Εισαγγελέων τουλάχιστον αυτών που υπηρετούν στην Ρόδο κ α τ α γ γ ε λ λ ω το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο και παρακαλώ να συγκαλέσετε εκτάκτως το Δ.Σ του Συλλόγου μας προκειμένου να καυτηριάσει και να καταγγείλει την απαράδεκτη άνωθεν ‘’παρέμβαση’’ η οποία ανήκει σε απολυταρχικά καθεστώτα που φιμώνουν το ελεύθερο φρόνημα των δικαστών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου