• 35 χρόνια μετά, το ΕΦΚΑ ανακαινίζει το στοιχειωμένο κτήριο της Μ. Κωνσταντίνου και Κ. Παλαιολόγου • Επιβάλλεται αντίδραση του Δήμου Ρόδου
«Δεν μπορώ να σας πω ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα αν αλλάξουν – αυτό που μπορώ να σας πω είναι, για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, πρέπει να αλλάξουν», έλεγε ο Γερμανός φυσικός Λίχτενμπεργκ. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της μεταστέγασης του ΕΦΚΑ. Το κακόγουστο σήριαλ της μεταστέγασης πήρε νέα τροπή με την απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού, να αποκατασταθεί το «στοιχειωμένο» κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μ. Κωνσταντίνου και Κ. Παλαιολόγου.
Η απόφαση όμως «πονοκεφαλιάζει» τον Δήμο Ρόδου, καθώς η μεταφορά υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στο συγκεκριμένο ακίνητο θα προκαλέσει «κυκλοφοριακό έμφραγμα» στην περιοχή. Η άρνηση του ΕΦΚΑ να εξετάσει την πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΔ, Γιάννη Πάππου, περί μετατροπής του κτηρίου σε φοιτητική στέγη χωρίς κανένα περιθώριο διαλόγου, δικαιολογημένα δημιουργεί ανησυχία, αφού δεν πρόκειται για αναγκαία λύση, καθώς το ΕΦΚΑ κατέβαλε ενοίκια για πάρα πολλά χρόνια -χωρίς φειδώ- και ουδέποτε αξιοποίησε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει στη Ρόδο.
Μείναμε απαθείς
«Σε μία πόλη που έχει ακόμη και τον χειμώνα έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα θα είναι εγκληματικό να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο κτήριο της Πλατείας Λαμπριανού», επεσήμανε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΔ, Απόστολος Ασπράκης, μετά την απορριπτική απάντηση του ΕΦΚΑ στην πρόταση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου να μετατραπεί το κτήριο σε φοιτητική εστία, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή, αλλά και να δοθεί λύση στο πρόβλημα της στέγασης των σπουδαστών. Όπως δήλωσε προσφάτως στον Real Voice, η απορριπτική απάντηση ήρθε μετά την επίσκεψη που ο ίδιος και εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έκαναν στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (σημειώνεται ότι πλέον άλλαξε ο υφυπουργός κατά τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό).
Ο ίδιος σημείωσε ότι στην Αθήνα λαμβάνονται αποφάσεις από ανθρώπους που δεν έχουν καμία απολύτως γνώση για ποια περιοχή πρόκειται, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες. Ο κ. Ασπράκης είπε ότι ο Δήμος Ρόδου και προσωπικά ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να αναλάβει δράση, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα, προκειμένου να αποτρέψει τη μεταφορά του EΦΚΑ, επιδεινώνοντας μία ήδη δύσκολη κατάσταση, όσον αφορά το κυκλοφοριακό και την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Η εξέλιξη της υπόθεσης θα έπρεπε να είχε απασχολήσει και την πρώην δημοτική αρχή, που επί θητείας της αποφασίσθηκε η αποκατάσταση του κτηρίου.
Εγκαταλείφθηκε μετά τον σεισμό του 1990
Είχε «στοιχειώσει» κυριολεκτικά το παλιό κτήριο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Το κτήριο εγκαταλείφθηκε το 1990 μετά από σεισμό, για στατικούς λόγους, αφού παρουσιάστηκαν σχισμές στο σύνολο του κτηριακού συγκροτήματος. Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες το κτήριο ουδέποτε παρελήφθη (εκκρεμούσε ζήτημα με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Ευαγ. Κανόναρχο, οι συγγενείς του έλεγαν «ότι ο αείμνηστος βουλευτής με την ιδιότητα του ηλεκτρολόγου μηχανικού, «το πλήρωσε με τη ζωή του»). Μάλιστα τεχνική επιτροπή από το Πολυτεχνείο Αθηνών απεφάνθη ότι το κτήριο έπρεπε να κατεδαφιστεί. Επί υπουργίας Δ. Σιούφα αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση στο κτήριο Φραγκεσκάκη και ξεκίνησε η αναζήτηση μόνιμης λύσης με την εξεύρεση οικόπεδου πλησίον του νοσοκομείου της Ρόδου. Έκτοτε και για 35 ολόκληρα χρόνια, το πρόβλημα δεν κατέστη δυνατό να λυθεί, λόγω των μεταπτώσεων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 η διοίκηση αποφάσισε την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο παλιό νοσοκομείο της Ρόδου. Κι ενώ τοπικοί φορείς υπουργοί, διοικητές του οργανισμού συμφωνούσαν, ξαφνικά «ανακάλυψαν» προβλήματα οικονομικά, πολεοδομικά και νομικά- διότι δεν παραχωρήθηκε η ιδιοκτησία του ακινήτου! (Όχι μόνο παραχωρήθηκε αλλά μάλιστα για μισό αιώνα, 50 χρόνια). Ενώ οι παραπάνω διαδικασίες ήταν σε εξέλιξη, το Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ απέκτησε το έτος 2007 ιδιόκτητο οικόπεδο 5.800 τετραγωνικά μέτρα στις Επτά Βαγιές (από συγχώνευση του Ταμείου) και μετά την αυτοψία των «τριών» εμπλεκομένων (Γ. Βαληνάκης, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Βασιλάκης) πρότειναν την κατασκευή νέου κτηρίου στο οικόπεδο, όπου από το 2008 συνεχίζονταν οι ανασκαφές. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας ο τότε υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρόδο, ότι το «τραυματισμένο κτήριο» θα κατεδαφιστεί!
35 χρόνια μετά το σήριαλ, άλλαξε απλά επωνυμία, από ΙΚΑ σε… ΕΦΚΑ και ο Δήμος Ρόδου οφείλει να παρέμβει πριν να είναι αργά, ειδάλλως οι ουρές των αυτοκινήτων ειδικά κατά τη θερινή περίοδο θα ξεκινούν από τη Δημοκρατίας και θα φθάνουν μέχρι την Εθνικής Αντιστάσεως, προκαλώντας «κυκλοφοριακό έμφραγμα» στην πόλη, επειδή ο συγκεκριμένος δρόμος είναι βασική αρτηρία- έξοδος προς την Εθνική οδό Ρόδου- Λίνδου.
Απαιτείται άμεση παρέμβασή του Δήμου Ρόδου προς τον ΕΦΚΑ και κινητοποίηση των τοπικών βουλευτών προς τον αρμόδιο υπουργό ώστε να αποτραπεί αυτή η μετατροπή.
Η Ρόδος τους θερινούς μήνες είναι αφόρητα ασφυκτική με την πληθώρα οχημάτων και κατά συνέπεια τροχαίων ατυχημάτων!!Δεδομένου ότι η Οδοποιία είναι άθλια σε όλο το νησί !!οι Τοπικοί Άρχοντες οφείλουν να υιοθετήσουν τα ΜΟΝΑ και τα ΖΥΓΑ στην διακίνηση των ιδιωτικών αυτοκινήτων σε κεντρικές αρτηρίες της Πόλης μας!!Φθάνει πια ο θρήνος απώλειας ζωών!!