Ειδήσεις

Δήμος Ρόδου : Το προσωπικό πρασίνου και καθαριότητας εργάζεται σκληρά και κάτω από αντίξοες συνθήκες

Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και blogs με ανακριβή και κακεντρεχή σχόλια που αφορούν τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου Ρόδου και το προσωπικό τους. Διαβάσαμε άρθρα με τίτλους όπως «Η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρόδου δραστηριοποιείται», «ΘΑΥΜΑ: Ξεκίνησε τα κλαδέματα ο δήμος!» ενώ σε ένα άρθρο μάθαμε ότι το προσωπικό των παραπάνω υπηρεσιών είναι «πολυπληθές» και «αναποτελεσματικό». Να ενημερώσουμε λοιπόν, πως το προσωπικό και των δύο υπηρεσιών εργάζεται σκληρά, χωρίς διακοπή και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Και οι δύο διευθύνσεις είναι αποδεκατισμένες, αφού προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν χρόνια. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό και όχι μόνο στον δικό μας Δήμο είναι οι εξής:
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόθεσή της είναι η μεταφορά υπηρεσιών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα, θέση που δεν είναι καθόλου άσχετη με τα όσα ακούγονται τελευταία για κατάργηση υπηρεσιών των ΟΤΑ. Οι Δημοτικές Αρχές επικαλούνται διατάξεις νόμων, για να δικαιολογήσουν τις συμβάσεις με εργολάβους, χωρίς να εξηγούν γιατί τόσα χρόνια στους δήμους της χώρας γίνονταν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με το σταγονόμετρο ή και καθόλου. Με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις αποψιλώνουν χρόνια τώρα τις υπηρεσίες αυτές από το αναγκαίο προσωπικό, τις απαξιώνουν παραπέρα, ώστε το αντικείμενό τους να περάσει στα χέρια εργολάβων.
Η διαθεσιμότητα είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει το στόχο που περιγράφεται στο κείμενο της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 – 2016», που αφορά τον περαιτέρω περιορισμό του εύρους παρέμβασης του δημόσιου τομέα (είτε μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, είτε μέσω εκχώρησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον τρίτο τομέα ή σε μεικτά σχήματα). Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν σε καθεστώς «διαθεσιμότητας», θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις χιλιάδες απολύσεις, στις οποίες έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα.
Την πρόθεση της κυβέρνησης να απολύσει με κάθε τρόπο όσο περισσότερους υπαλλήλους μπορεί, μαρτυρά η τροπολογία για τη διαθεσιμότητα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, η οποία με λίγα λόγια αναφέρει ότι αν ένας υπάλληλος σε διαθεσιμότητα παραιτηθεί ή συνταξιοδοτηθεί, τότε αυτό δεν λογαριάζεται ως μείωση προσωπικού και κάποιος άλλος θα πρέπει να πάρει τη θέση του στη λίστα των διαθέσιμων! Δηλαδή ακόμα περισσότερες απολύσεις και συρρίκνωση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος. Αυτές λοιπόν τις υπηρεσίες, που εδώ και χρόνια παρέχονται με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, οι δήμοι θα τις διακόπτουν, επειδή οι προϋπολογισμοί τους θα είναι ελλειμματικοί (γιατί δεν έχουν χρηματοδότηση, στη μείωση της οποίας συμφώνησαν με την Κυβέρνηση), και στη συνέχεια θα τις αναθέτουν σε ιδιώτες, αφού οι ανάγκες για αυτές τις υπηρεσίες θα παραμένουν. Η εμπλοκή ιδιωτών σε τέτοιες υπηρεσίες, όπως έχει δείξει η εμπειρία στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, σημαίνει επιβολή αντιτίμου σε όποιον θέλει να συμμετέχει σε τέτοια προγράμματα ή υπηρεσίες ή αύξηση των τελών που επέβαλλε ο δήμος και βέβαια εάν ο επιχειρηματίας εκτιμήσει ότι δεν έχει το προσδοκώμενο κέρδος, θα κλείνει την επιχείρηση.
Καταγγέλλουμε το σταδιακό πέρασμα της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου σε ιδιώτη (εργολάβο). Η υποβάθμιση  των υπηρεσιών της καθαριότητας και του πρασίνου γίνεται με σχεδιασμό, οι μη επαρκείς παρεμβάσεις τους, με εργαζόμενους χωρίς τα είδη ατομικής προστασίας, με οφειλόμενο γάλα εδώ και τρία χρόνια, χωρίς ιατρική παρακολούθηση, με ιατρικές εξετάσεις που πληρώνουν από την τσέπη τους, είναι ο προπομπός της ιδιωτικοποίησής τους.
Ρόδος 15/10/2014
Το Δ.Σ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου