• Στις 14 Απριλίου ξεκινά η σφαγή των αμνοεριφίων για το Πάσχα στα περιφερειακά σφαγεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου, Μιχάλη Λουλούς
Από τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου θα ξεκινήσει εντατικά σε καθημερινή βάση η σφαγή των αμνοεριφίων για τις ανάγκες του Πάσχα, στα περιφερειακά σφαγεία της Ρόδου, όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου, στο οποίο υπάγονται τα περιφερειακά σφαγεία (Ρόδου και το βοηθητικό του Έμπωνα), Μιχάλης Λουλούς.
Τα σφαγεία θα λειτουργήσουν με εντατικούς ρυθμούς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των ζώων που θα σφαγούν αναμένεται ότι θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, περίπου στις 5.000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 3.000 αμνοερίφια στο περιφερειακό σφαγείο της Ρόδου και άλλα 2.000 στον Έμπωνα.
Όπως τόνισε ο κ. Λουλούς, υπάρχει αυξημένη κίνηση, γίνονται καθημερινά εγγραφές και τα σφαγεία θα λειτουργούν μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των κτηνοτρόφων τόσο της Ρόδου, όσο και των υπολοίπων νησιών, αφού εξυπηρετούνται και οι παραγωγοί της Τήλου, της Καρπάθου, της Χάλκης, της Σύμης και της Μεγίστης.
«Υπάρχει μεγάλη προετοιμασία εδώ και ενάμιση μήνα για τη συντήρηση των σφαγείων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι μας. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται και κάποια προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε, γιατί δεν εξυπηρετείται μόνο η Ρόδος από τα δύο σφαγεία, αλλά και τα γύρω νησιά».
Επιπλέον, ο κ. Λουλούς επεσήμανε: “Και φέτος αναμένεται να υπάρχει αυξημένη κίνηση στα σφαγεία της Ρόδου, καθημερινά γίνονται εγγραφές και στις 14 Απριλίου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των παραγωγών τόσο της Ρόδου, όσο και των υπολοίπων νησιών που φέρνουν εδώ τα αμνοερίφια για το Πάσχα.
Μέχρι στιγμής θεωρώ ότι θα σφαγούν περίπου 5.000 αμνοερίφια, χωρίς να μπορώ να πω ακριβή αριθμό προς το παρόν, ωστόσο είμαστε σε έναν σταθερό αριθμό τα τελευταία χρόνια”, όπως εξήγησε.
Οι καταναλωτές στα σφάγια θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σήμανση, καθώς αυτά πρέπει να φέρουν τις σφραγίδες που να δείχνουν ότι έχουν ελεγχθεί από αρμόδιο κτηνίατρο και ότι είναι κατάλληλα για κατανάλωση.
Σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες έχουν καφέ σφραγίδες, ενώ τα σφάγια που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση φέρουν κυανοπράσινες σφραγίδες.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου, Μιχάλης Λουλούς αναφέρθηκε και στην εντατική δραστηριότητα του οργανισμού ως προς τη διανομή των καλλωπιστικών φυτών, φυτοχώματος, ζαρντινιέρων κλπ. προς τους φορείς, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, τα σχολεία, τους Δήμους κλπ. που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σε καθημερινή βάση και τα βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια που διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Φυτωρίου σε μαθητές σχολείων της περιοχής μας για τον πρωτογενή τομέα (τα οποία θα σταματήσουν με το κλείσιμο των σχολείων λόγω Πάσχα), με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και συνείδηση των παιδιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ αμέσως μετά την πασχαλινή περίοδο, θα συνεχισθεί η διανομή φυτών προς τα νησιά των Κυκλάδων, αφού έχουν καλυφθεί όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.