Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης, το πολιτικό ορόσημο του Μαρτίου και το ισχυρό ενδεχόμενο να μην εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 εδρών και άρα να μην εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν κινητοποιήσει σε εκλογικούς ρυθμούς βουλευτές και στελέχη στα Δωδεκάνησα.
Το ενδιαφέρον για μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, παρά τα αρνητικά δημοσκοπικά αποτελέσματα είναι μεγάλο.
Αν διατηρηθούν τα ποσοστά στις μετρήσεις που γίνονται και αν το κόμμα καταλάβει τη δεύτερη θέση, αφενός οι εκλόγιμες θέσεις θα περιοριστούν, αφετέρου δεν θα υπάρχουν και οι κυβερνητικές θέσεις για ορισμένους που δεν θα εκλεγούν. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος να περιοριστούν οι δύο θέσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σε μια.
Σίγουροι στο ψηφοδέλτιο θεωρούνται επί του παρόντος οι βουλευτές κ.κ. Β. Υψηλάντης και Μ. Κόνσολας και ο τ. Βουλευτής κ. Γ. Παππάς.
Παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του κ. Βασ. Χρύση, ενώ η Συγγρού εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο τον κ. Γιάννη Βαγγέλη, εφοριακό από τη Λέρο.
Αίνιγμα αποτελεί τυχόν υποψηφιότητα του κ. Στράτου Καρίκη, που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα επιδιώξει την ένταξη του στο ψηφοδέλτιο ή αν θα παραμείνει στο δήμο για να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του ως υπερκομματικός, την επόμενη πενταετία. Υπάρχει μάλιστα η εκκρεμότητα με την προσφυγή της παράταξής του στο ΣτΕ και επειδή «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία», το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
Από εκεί και πέρα εξετάζονται τυχόν υποψηφιότητες στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο του κόμματος των κ.κ. Δ. Μαραγκού από την Κάλυμνο, Μ. Τριανταφυλλοπούλου από την Κω και του τραγουδιστή Βαλάντη.
Σημειώνεται ότι οι τρείς πρώτοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές τους επαφές, γεγονός που αποτελεί ένδειξη του τι θα ακολουθήσει.
Τα πράγματα μπερδεύονται και οι επαφές πυκνώνουν εν όψει των συσχετισμών των δυνάμεων που αναπτύσσονται, αλλά και των τάσεων μέσα στη Νέα Δημοκρατία, καθώς η πιθανότητα εκλογής μόνο ενός υποψηφίου έχει ήδη προκαλέσει εσωστρέφεια στο κόμμα.