Τοπικές Ειδήσεις

Περισσότεροι από 2.000 Φιλιππινέζοι θα καλύψουν φέτος κενές θέσεις εργασίας στη Ρόδο

• Η προθεσμία της Πρεσβείας των Φιλιππίνων για την υποβολή αιτήσεων έληξε χθες, Δευτέρα 7 Απριλίου • Οι κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο εξακολουθούν να υπολογίζονται σε 2.000 με 2.500

Περισσότεροι από 1.000 Φιλιππινέζοι έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στη Ρόδο για εργασία, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται περίπου 1.000 ακόμη, προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», η πορεία των μετακλήσεων εργαζομένων από τις Φιλιππίνες προς τη Ρόδο και την Κω έχει αποκατασταθεί, έπειτα από τη σοβαρή εμπλοκή που είχε προκληθεί λόγω της υποστελέχωσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Η παρέμβαση της «δημοκρατικής», που ανέδειξε με συνέπεια το θέμα το προηγούμενο διάστημα, λειτούργησε καταλυτικά, με αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η υπηρεσία να ενισχυθεί με επαρκές προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο εργασίας για την έγκαιρη διεκπεραίωση των μετακλήσεων.
Η προθεσμία της Πρεσβείας των Φιλιππίνων για την υποβολή αιτήσεων έληξε χθες, Δευτέρα 7 Απριλίου, γεγονός που καθιστά κρίσιμο το επόμενο διάστημα, καθώς όσοι φάκελοι δεν έχουν ήδη κατατεθεί ή δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς, κινδυνεύουν να μείνουν σε εκκρεμότητα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία των Φιλιππίνων, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τη χώρα τους για εργασία διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, γεγονός που καθιστά τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά.
Όπως έχει ήδη αναφέρει η «δημοκρατική», μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες, την τεράστια αυτή διαδικασία διαχειριζόταν μόλις ένας υπάλληλος, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές καθυστερήσεις που έθεταν σε κίνδυνο τη λειτουργία ολόκληρων ξενοδοχειακών μονάδων.
Μετά την ανάδειξη του θέματος από τη «δημοκρατική» και τις δημόσιες πιέσεις, κινητοποιήθηκε το αρμόδιο υπουργείο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενισχύθηκε με επιπλέον προσωπικό, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας, με στόχο να διεκπεραιωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φάκελοι πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Ωστόσο, οι κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο της Ρόδου εξακολουθούν να υπολογίζονται σε 2.000 με 2.500, αριθμός που αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη δυσκολία στην κάλυψη του μεγάλου όγκου αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής.
Η φετινή τουριστική σεζόν εξελίσσεται υπό την πίεση αυτών των εξελίξεων, με τις επιχειρήσεις να δίνουν κυριολεκτικά αγώνα δρόμου για να καλύψουν τις ανάγκες τους, προτού βρεθούν αντιμέτωπες με ελλείψεις που θα οδηγήσουν είτε σε περιορισμό υπηρεσιών είτε ακόμη και σε καθυστερήσεις στο άνοιγμα των μονάδων.
Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος ΕΚΡ: «Νέα μόδα στον βωμό της έλλειψης προσωπικού οι χιλιάδες μετακλητοί υπάλληλοι»
«Αντί για τέτοιες πολιτικές, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέτρα που να στηρίζουν τόσο τους εργαζομένους όσο και την υγιή επιχειρηματικότητα, όπως φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που τηρούν τις εργασιακές τους υποχρεώσεις και καλύτερη εποπτεία της αγοράς εργασίας. Όπως βλέπετε, ούτε οι αριθμοί “βγαίνουν” πλέον, ούτε τα χρήματα επαρκούν, για να μπορέσει κάποιος να ζήσει και να τολμήσει να επιστρέψει στα εποχικά επαγγέλματα. Έτσι εξηγούνται και οι τεράστιες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και η εισροή χιλιάδων μετακλητών από τρίτες χώρες – η “νέα μόδα” στον βωμό της έλλειψης προσωπικού», λέει ο πρόεδρος του ΕΚΡ Παναγιώτης Εγγλέζος στη «δ», θέση την οποία κατέθεσε και στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ, που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στη Ρόδο.
Όπως ανέφερε ο κ. Π. Εγγλέζος, οι μετακλητοί εργαζόμενοι αποτελούν ένα ζήτημα που εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Από τη μία, καλύπτουν τα κενά στην αγορά εργασίας, ειδικά σε περιόδους αιχμής. Από την άλλη, υπάρχει ο κίνδυνος να χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες ως φθηνό εργατικό δυναμικό, πιέζοντας προς τα κάτω τους μισθούς και επιδεινώνοντας τις εργασιακές συνθήκες συνολικά.

«Ο κίνδυνος επιτείνεται όταν οι μετακλητοί εργαζόμενοι δεν έχουν επαρκή εργασιακά δικαιώματα ή βρίσκονται σε καθεστώς εξάρτησης από τον εργοδότη τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα εκμετάλλευσης και αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ντόπιους εργαζομένους. Γι’ αυτόν τον λόγο, πρέπει να προβλέπεται μέσα στις διακρατικές συμφωνίες ότι, με το που έρχεται ο εργαζόμενος για να απασχοληθεί, θα εντάσσεται άμεσα στην τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας ή στην πανελλήνια του εκάστοτε κλάδου, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματά του και να αποτρέπονται φαινόμενα που παραπέμπουν σε “ενοικίαση” εργαζομένων που καλούνται να κάνουν απλώς τη “λάντζα”. Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, με συντονισμένες ενέργειες τα προηγούμενα χρόνια, ξεκίνησε περιοδείες σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Με όπλο την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας –κυρίως στον χώρο των ξενοδοχείων και της εστίασης– προσπάθησε να προσελκύσει ανέργους να έρθουν στη Ρόδο για εργασία. Και το κατάφερε», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΡ.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, όσοι εργαζόμενοι κι αν έρθουν, δεν μπορούν να καλύψουν ποτέ επαρκώς τα κενά στον χώρο της εστίασης και των ξενοδοχείων, καθώς κάθε χρόνο προστίθενται χιλιάδες νέες κλίνες, είτε από νέα ξενοδοχεία είτε από τις ανακαινίσεις και επεκτάσεις υφιστάμενων μονάδων.
Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο η κάλυψη των αναγκών της φετινής σεζόν, αλλά ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για ένα βιώσιμο εργασιακό μοντέλο στον τουρισμό, που θα στηρίζεται σε δίκαιες συνθήκες, σταθερές θέσεις και σεβασμό στους εργαζόμενους – ντόπιους και αλλοδαπούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου