Συναγερμός σε όλο τον κόσμο για τον ιό Έμπολα. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το θέμα αυτό, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γιάννης Καμπανής ανέλαβε την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τον Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος διοργάνωσε μια ενημερωτική συνάντηση στο Αστυνομικό τμήμα της Κω.
Η Σεβαστή Χατζηδάκη, Επιμελήτρια της Β’ Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας του Νοσοκομείου Κω, μετά από επαφές με το Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος Κω , τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Γιάννη Καμπανή αποφάσισαν να ενημερώσει η ίδια για τον Πυρετό Έμπολα που ενδημεί σε κάποιες χώρες, λόγω των λαθρομεταναστών τους οποίους υποδέχονται και στο Αστυνομικό τμήμα τη Κω.
Η κ.Χατζηδάκη εξήγησε πως με τη σωστή λήψη μέτρων αποφεύγεται ο οποιοσδήποτε κίνδυνος.
Οδηγίες προς τους πολίτες
Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες. Στα μολυσματικά υγρά που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό περιλαμβάνονται οι βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, ο ιδρώτας, ο εμετός, το αίμα ή τα κόπρανα των ασθενών. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή και αν το άτομο δεν έλθει σε επαφή με κάποιο από τα προαναφερθέντα μολυσματικά υγρά του αρρώστου. Δεν φαίνεται πολύ απίθανο η νόσος να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός λεωφορείου ή τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις του ασθενούς.
Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω της επαφής με σκεύη που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης όπως εστιατόρια, καφετέριες κλπ., αν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα με αιωρούμενα σωματίδια της ομιλίας, όπως ο ιός της γρίπης, δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, με την ανταλλαγή χρημάτων ή άλλων αγαθών με την κολύμβηση σε πισίνα.
Η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως γίνεται μέσα σε 2-20 μέρες από την επαφή με τον ιό και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους στο φάρυγγα και τον λάρυγγα, μυαλγίες, αρθραλγίες και πονοκέφαλο. Παράλληλα μπορεί να εμφανισθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα όπως ναυτίας, έμετοι και διάρροιες, διαταραχές της λειτουργίας του συκωτιού και των νεφρών και επιπεφυκίτιδα. Σε αυτό το σημείο συνήθως εκδηλώνονται και αιμορραγίες, αποτέλεσμα των οποίων είναι το άτομο αναπτύσσει σοκ, το οποίο οδηγεί στο θάνατο το 50% των προσβληθέντων.
Πηγή: dhras.gr