Ειδήσεις

Δεν συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Αλληλεγγύη»

Μισή «ψηφιακή αλληλεγγύη» θα υλοποιήσει τελικά η ελληνική πολιτεία. Το πρόγραμμα, που στόχο έχει να καταστήσει «ψηφιακά εγγράμματους» τους μη έχοντες, τελικά θα απευθυνθεί στους μισούς δικαιούχους του. Και αυτό γιατί πέντε περιφέρειες της χώρας επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων οι πιο πολυπληθείς, όπως εκείνες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η δράση «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» στόχο έχει να ενισχύσει την απόκτηση ψηφιακών γνώσεων και δεξιοτήτων από τους λιγότερο «έχοντες» της χώρας, τους δικαιούχους, δηλαδή, του κοινωνικού μερίσματος. Για πολλούς, ωστόσο, η δαπάνη αυτή χαρακτηρίζεται προσπάθεια αναζωογόνησης των χειμαζόμενων απορροφήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Η πολιτεία για πολλοστή φορά, μη μπορώντας να απορροφήσει τα κονδύλια των προγραμματικών περιόδων σε αναπτυξιακά έργα, στο τέλος καταλήγει να ενισχύει τις πωλήσεις εξοπλισμού, π.χ. μαθητικός, φοιτητικός υπολογιστής, αλλά και υπηρεσιών με την παροχή κουπονιών για συνδρομές, καταρτίσεις κ.λπ.

Ετσι και τώρα, κάθε δικαιούχος του προγράμματος «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» μπορεί να λάβει επιδότηση μέχρι 400 ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τάμπλετ Η/Υ ή φορητό Η/Υ, μια σύνδεση στο Internet και μια υποστήριξη τεχνική ή κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, η δράση θα του προσφέρει έως 230 ευρώ για την αγορά της συσκευής, έως 12 ευρώ ανά μήνα επιδότηση (μέχρι 31/10/2015) για την απόκτηση σύνδεσης στο Internet και μέχρι 60 ευρώ τεχνική υποστήριξη. Θεωρητικά η δράση απευθύνεται σε 290.000 λήπτες του κοινωνικού μερίσματος που ζουν στις οκτώ περιφέρειες της χώρας. Δεν περιλαμβάνεται, δηλαδή, το σύνολο των 600.000, όσων έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί στο πρόγραμμα δεν συμμετέχουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας, Στ. Ελλάδος και Ν. Αιγαίου. Οι περιφερειάρχες των συγκεκριμένων περιφερειών της χώρας επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προτιμώντας να διαθέσουν τα συγκεκριμένα κονδύλια σε άλλους σκοπούς. Ετσι, η δράση της «ψηφιακής αλληλεγγύης» θα υλοποιηθεί στη μισή χώρα.

Θεωρητικά το πρόγραμμα μπορεί να απαιτήσει 120 εκατ. ευρώ. Η πραγματική δαπάνη, ωστόσο, αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 80 έως 100 εκατ. ευρώ. Η αγορά αναμένεται να αναθερμανθεί από τη συγκεκριμένη δράση λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, που ενδεχομένως θα είναι έτοιμα το TAXISnet και το ΕΔΕΤ να υποστηρίξουν την έκδοση των σχετικών κουπονιών. Βασικοί ευνοούμενοι του μέτρου θα είναι κυρίως οι πάροχοι υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών με τα καταστήματά τους (OTE, Vodafone, Wind), αλλά και αλυσίδες καταστημάτων που διαθέτουν συνδέσεις, αλλά και εξοπλισμό (Πλαίσιο, Public). Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτουν τόσο τον απαραίτητο εξοπλισμό όσο και τις απαραίτητες συνδέσεις στον Internet.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου