Παλινωδίες, θεσμικές συγκρούσεις και κοινωνικές αντιδράσεις • Το έγγραφο-κόλαφος της Αποκεντρωμένης επιβεβαιώνει τις παρανομίες • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων και κατοίκων για τη διατήρηση της πεζογέφυρας
Η πεζογέφυρα που τοποθετήθηκε σε ξενοδοχείο στον Τριαντενό ποταμό στην Ιαλυσό, εξελίσσεται σε επίκεντρο θεσμικής σύγκρουσης και κοινωνικής έντασης, φέρνοντας στην επιφάνεια βαθιά προβλήματα συντονισμού, ευθύνης και διοικητικής λειτουργίας στο νησί της Ρόδου.
Μετά την αυστηρή παρέμβαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία προχώρησε σε έγγραφη εντολή απομάκρυνσης της κατασκευής, χθες ακολούθησε και επίσημη τοποθέτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, επιβεβαιώνοντας ότι η τοποθέτηση της μεταλλικής πεζογέφυρας έγινε χωρίς καμία εγκεκριμένη υδραυλική μελέτη και κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Η παρέμβαση της Αποκεντρωμένης – Το έγγραφο ολόκληρο
Η Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέστειλε έγγραφο (Αρ. Πρωτ. 9728 / 11-04-2025), το οποίο αποκαλύπτει με σαφήνεια ότι η κατασκευή της πεζογέφυρας έγινε εκτός νόμιμου πλαισίου.
Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει:
«Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία μας και σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας, στο υδατόρεμα Τριαντενού Ποταμού, εντός της περιοχής Ιαλυσού Ρόδου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετης μεταλλικής πεζογέφυρας-πρόσβασης σε ξενοδοχείο.
Η εν λόγω κατασκευή τοποθετήθηκε εντός της κοίτης του ρέματος και καταλαμβάνει δημόσιο χώρο, διασχίζοντας εγκαρσίως το υδατόρεμα.
Η κατασκευή γεφυρών σε υδατορέματα εξαιρείται από την ανάγκη ύπαρξης οριοθέτησης μόνο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης εγκεκριμένης υδραυλικής μελέτης, η οποία καθορίζει γραμμές πλημμύρας συγκεκριμένης περιόδου επαναφοράς, εντοπίζει τις επιπτώσεις από την κατασκευή στην ομαλή ροή πλημμυρικών παροχών και προβλέπει την πάκτωση των ακρόβαθρων των γεφυρών εκτός των προτεινόμενων γραμμών πλημμύρας. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική υδραυλική μελέτη και το τοπογραφικό διάγραμμα ελέγχονται και θεωρούνται από την Τεχνική Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, η οποία ενημερώνει και τη Διεύθυνση Υδάτων.
Στην παρούσα περίπτωση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει να έχει κατατεθεί ούτε εγκριθεί σχετική υδραυλική μελέτη. Ως εκ τούτου, η κατασκευή της πεζογέφυρας κρίνεται αυθαίρετη και αντίθετη στις ισχύουσες διατάξεις.
Ζητείται άμεση απομάκρυνση της εν λόγω κατασκευής και συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο.»
Η κινητοποίηση των κατοίκων – «Δεν θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο χωρίς τη γέφυρα»
Το πρωί της Παρασκευής, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι, κάτοικοι και επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή μπροστά από το ξενοδοχείο Sunshine / Golden Beach, ζητώντας να μην απομακρυνθεί η πεζογέφυρα.
Όπως δήλωσαν, η κατασκευή εξυπηρετεί τη διέλευση πεζών και είναι ζωτικής σημασίας για την πρόσβαση στο ξενοδοχείο και τις γύρω επιχειρήσεις, ιδίως από τη δυτική πλευρά όπου δεν υπάρχει άλλη ασφαλής δίοδος.
«Δεν γίνεται να λειτουργήσει το ξενοδοχείο χωρίς την πεζογέφυρα. Δεν υπάρχει άλλη διέλευση. Το καλοκαίρι περιμένουμε εκατοντάδες επισκέπτες», είπε εργαζόμενος της επιχείρησης.
Επιχειρηματίας της περιοχής προσέθεσε: «Έχουμε υποστεί ζημιές από τη θεομηνία Bora και τώρα, αντί για αποκατάσταση, μας ζητούν να κόψουμε και τη βασική πρόσβαση. Αν δεν έρχεται κόσμος, δεν θα επιβιώσουμε ούτε το καλοκαίρι».
Το χρονικό της υπόθεσης – Μία γέφυρα, πολλοί υπεύθυνοι
Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2024 (θεομηνία Bora), η προηγούμενη πεζογέφυρα κρίθηκε επικίνδυνη και κατεδαφίστηκε από την Περιφέρεια. Παρά ταύτα, νέα μεταλλική κατασκευή τοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο, αυτή τη φορά με έγκριση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Ρόδου για «προσωρινή εξυπηρέτηση» της τουριστικής περιόδου.
Η έγκριση, όμως, συνοδευόταν από αποποίηση ευθύνης για τα υλικά και την ασφάλεια της κατασκευής.
Η Περιφέρεια, μόλις διαπίστωσε την τοποθέτηση, έκανε λόγο για «ακραία αυθαίρετη ενέργεια» και θεσμική εκτροπή, αποστέλλοντας έγγραφο με εντολή απομάκρυνσης. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ότι το έργο δεν εγκρίθηκε από καμία αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία και ότι αναμένονται παρεμβάσεις δικαστικών αρχών.
Σε μία κίνηση πολιτικής άμυνας, ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, διέταξε ΕΔΕ για να ερευνήσει την τοποθέτηση – παρά το ό,τι αυτή είχε εγκριθεί από υπηρεσία του ίδιου του Δήμου, και με κοινοποίηση στη νομική υπηρεσία και τη γενική γραμματεία του Δήμου.
Μία γέφυρα που αποκάλυψε τις ρωγμές της διοίκησης
Η υπόθεση αποκαλύπτει το διαχρονικό πρόβλημα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων στο ελληνικό διοικητικό σύστημα. Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τα υδατορέματα και τις υδραυλικές μελέτες, ο Δήμος για την εξυπηρέτηση της τοπικής κυκλοφορίας, και η Αποκεντρωμένη για τον έλεγχο της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Το αποτέλεσμα; Καμία συνεννόηση, μηδενική διαφάνεια, αποποίηση ευθυνών – και μία πεζογέφυρα που στήθηκε μέσα σε ένα θεσμικό κε νό.
Η Ρόδος βρίσκεται στο προσκήνιο όχι λόγω του τουρισμού της, αλλά λόγω μίας γέφυρας που έγινε σύμβολο θεσμικής απορρύθμισης. Το ερώτημα παραμένει:
Ποιος ενέκρινε, ποιος γνώριζε και –κυρίως– ποιος θα λογοδοτήσει;