Συνεντεύξεις

Μιχάλης Σοκορέλος: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για πλήρη αναβάθμιση των δομών υγείας της Ρόδου»

Παραμένοντας στη θέση του προσωρινού διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου και διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής, ο Μιχάλης Σοκορέλος μιλάει στη “δ” για την ολική ανακαίνιση των κλινικών (μετά και τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Καρδιολογικής Κλινικής), για τις προσλήψεις γιατρών αλλά και για την ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΓΝ Ρόδου, καθώς έχει αναβαθμιστεί κι έχει αποκτήσει χαρακτήρα και λειτουργία κεντρικού νοσοκομείου.
Ωστόσο, το γενικό… «λίφτινγκ» που είναι σε εξέλιξη, αφορά στην κτηριακή συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του νοσοκομείου που έχουν υποστεί φθορά με το πέρασμα του χρόνου –έχοντας κλείσει 25 χρόνια από την κατασκευή και λειτουργία του.

• Κύριε Σοκορέλο, με αφορμή τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Καρδιολογικής Κλινικής που έγιναν πρόσφατα, θα ήθελα το σχόλιό σας και να μας μιλήσετε για τα επόμενα βήματα.
Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση στο ΓΝ Ρόδου, δεν ήταν καλή. Γι’ αυτό μπήκε σε πρόγραμμα για ριζική ανακαίνιση. Ήδη η πρώτη κλινική, η Καρδιολογική, ανακαινίστηκε και δόθηκε σε λειτουργία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εργολαβία για την ανακαίνιση όλων των κλινικών του Νοσοκομείου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα. Το ΓΝ Ρόδου, είναι ένα νοσοκομείο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, εξυπηρετώντας πάρα πολλούς ασθενείς, όχι μόνον από την Ρόδο, αλλά και από τα νησιά της Δωδεκανήσου και βεβαίως, από –σχεδόν- όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Καταφέραμε να εντάξουμε το έργο στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ανακαινιστεί ολόκληρο. Ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 4 εκ. ευρώ και αφορά στις κλινικές όλου του νοσοκομείου με ριζική ανακαίνιση: θα αλλαχτούν τα πατώματα, τα μπάνια, οι πάγκοι, οι κουρτίνες, θα μείνουν δηλαδή μόνο τα κρεβάτια και οι πάγκοι των νοσηλευτών. Όλα τα άλλα θα είναι καινούργια. Ήδη παραδόθηκε η Καρδιολογική Κλινική. Σειρά αμέσως μετά παίρνουν δύο ακόμη κλινικές, η Α’ Παθολογική και η Ορθοπεδική. Θέλω ωστόσο, να ζητήσω κατανόηση από τον κόσμο γιατί είμαστε αναγκασμένοι το νοσοκομείο να λειτουργεί κανονικά, και παράλληλα να είναι μέσα τα συνεργεία και οι εργάτες. Είναι λογικό, λοιπόν, σε πολλά σημεία του νοσοκομείου να φαίνονται οι σωλήνες, να στάζουν οι σωλήνες οι παλιοί που είναι σκουριασμένοι, να λείπουν οι ψευδοροφές γιατί πρέπει να αλλαχτούν. Στον δημόσιο τομέα και σε όλα αυτά τα έργα, πάντα υπάρχει μία καθυστέρηση.
Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι η χρηματοδότηση που έρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τη Ρόδο, να αποκτήσει ένα ανακαινισμένο, καινούργιο νοσοκομείο και παράλληλα, τις άλλες δομές με τα Κέντρα Υγείας που επίσης αναβαθμίζονται. Είναι μεγάλο το ποσό που διατίθεται για πρώτη φορά και είναι μία ευκαιρία που δεν θα την έχουμε ξανά.
Παράλληλα, καταλαβαίνουμε όλοι πως κρίνεται πλέον αναγκαίο να αλλάξει και ο εσωτερικός κανονισμός του ΓΝ Ρόδου, ώστε να ανταποκρίνεται στον ρόλο του, ως περιφερειακό νοσοκομείο –αφού εξυπηρετεί σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο.


• Όπως ανέφερε ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, ο υγειονομικός χάρτης στη Ρόδο θα αλλάξει εντελώς. Τι θα γίνει με τα Κέντρα Υγείας στο νησί;
Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Εμπωνα, Αρχαγγέλου, Γενναδίου και Ρόδου. Το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου αναμένεται να παραδοθεί σύντομα. Ειδικά στο Γεννάδι η παρέμβαση θα είναι μεγάλη, καθώς μεταφερόμαστε σε άλλο κτήριο το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Ρόδου. Το παλιό Κέντρο Υγείας, θα διαμορφωθεί σε διαμερίσματα για να φιλοξενεί τους γιατρούς που έρχονται στην περιοχή για να εργαστούν εκεί. Η συνολική παρέμβαση για τα Κέντρα Υγείας έρχεται πάλι από το Ταμείο Ανάκαμψης κι έχει στόχο να αλλάξει την εικόνα και τη λειτουργία όλων των υγειονομικών μονάδων στο νησί της Ρόδου.
• Για το Ακτινοθεραπευτικό, το οποίο έχει αναλάβει η ΠΝΑι, είστε αισιόδοξος;
Είναι πολύ σημαντικό ότι την ίδια ώρα με την πλήρη ανακαίνιση του ΓΝ Ρόδου, προχωράει το επίσης πολύ μεγάλο έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου που αφορά στην κατασκευή της νέας Ακτινοθεραπευτικής Μονάδας. Εκεί θα εγκατασταθεί ένας πολύ σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής και θα λειτουργήσει άμεσα. Σε αυτό θα συμβάλει το Εργαστήριο Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» ενώ, με το που θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα παραδοθεί το έργο, έχουμε εξασφαλίσει και τη λειτουργία της μονάδας. Ανεξαρτήτως εάν θα έχουμε βρει ακτινοθεραπευτές, γιατρούς, ακτινολόγους κ.λπ. έχουμε διασφαλίσει τη λειτουργία του, από την πρώτη κιόλας μέρα με στόχο να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.
• Με τις προσλήψεις σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό τι γίνεται; Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που απασχολεί το ΓΝ Ρόδου, ταλαιπωρεί όσους εργάζονται μέσα και επηρεάζει τη λειτουργία του.
Έχουμε κάνει προσλήψεις το περασμένο έτος και έχουμε καλύψει πάρα πολλά κενά, αλλά οπωσδήποτε δεν αρκούν. Θέλουμε κι άλλους και περιμένουμε τώρα να ξανακάνουμε καινούργιες προσλήψεις και σε νοσηλευτικό και σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Σύντομα θα προχωρήσουμε σε προκήρυξη για δύο παθολόγους, δύο για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλες ειδικότητες. Υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά η προσέλευση είναι περιορισμένη. Αυτό δεν οφείλεται σ’ εμάς, αλλά στην ανταπόκριση.
Η 2η ΥΠΕ κάνει πολλές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ βλέπουμε ότι έχουν βελτιωθεί και τα κίνητρα για να έρθουν γιατροί στη Ρόδο, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από τον Δήμο Ρόδου, όσο και από το Υπουργείο, που έχει θεσπίσει για τα άγονα νησιά (εξαπλασιάστηκε το επίδομα κ.λπ.) ενώ, υπάρχουν κίνητρα και για γιατρούς και νοσηλευτές που υπηρετούν ήδη στο ΕΣΥ και θέλουν να μετακινηθούν κατά τη θερινή περίοδο στα νησιά. Για παράδειγμα, ο κάθε γιατρός που θα μετακινηθεί σε νησί, εκτός από τον μισθό του, τις υπερωρίες, τα οδοιπορικά έξοδα κ.ο.κ. θα παίρνει επιπλέον 2.200 ευρώ, ενώ ο κάθε νοσηλευτής 1.200 ευρώ. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στο προσεχές διάστημα.
• Για να κλείσουμε, τι γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία; Υπάρχει ενδιαφέρον;
Βεβαίως και υπάρχει. Από τον περασμένο Δεκέμβρη του 2024 που ξεκίνησαν, εξελίσσονται με πολύ καλούς ρυθμούς με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η λίστα αναμονής που υπήρχε. Είναι θετικό το γεγονός πως οι ασθενείς δεν πληρώνουν τίποτε, αλλά πληρώνεται μόνον η χειρουργική ομάδα που απαρτίζεται από νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό –χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου