Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει εκπονήσει ένα σχέδιο προκειμένου να αποκτήσουν κατοικίες με φθηνά ενοίκια οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Τα ακίνητα αυτά θα ανήκουν στο δημόσιο και οι ενοικιαστές θα μπορούν στην πορεία, αν το επιθυμούν, να τα «εξαγοράσουν».
Με το στεγαστικό πρόβλημα να αποτελεί το βασικότερο ίσως πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αφού δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σπίτια στην αγορά και όσα υπάρχουν τα ενοίκια τους δεν ανταποκρίνονται ούτε στους μισθούς της ελληνικής πραγματικότητας αλλά ούτε και στα «πλεονεκτήματα» τους. Το νέο κεφάλαιο στην κοινωνική πολιτική για τη στέγαση, το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας του από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ στην συνέχεια θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν κατατεθεί στη Βουλή, ευελπιστεί να «ρίξει» στην αγορά φθηνά και αξιοπρεπή σπίτια για τους κοινωνικά ευάλωτους.
Πρόκειται για το μοντέλο rent to own, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και, σύμφωνα με το οποίο, οι ενοικιαστές, μετά από ορισμένα χρόνια συνεπούς μίσθωσης, θα μπορούν να αποκτήσουν το ακίνητο που κατοικούν, με ευνοϊκούς όρους. Το σχέδιο στοχεύει να δώσει ουσιαστική ανάσα σε νέους, χαμηλόμισθους και μονογονεϊκές οικογένειες που αδυνατούν να μπουν στην αγορά ακινήτων, προσφέροντας στέγη με προσιτούς και σταθερούς όρους και φθηνά ενοίκια.
Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογραμμίζει πως το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025, με τους βασικούς στόχους να περιλαμβάνουν:
§ Την αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στην αγορά.
§ Τη διάθεση κοινωνικού ενοικίου σε ευάλωτους πολίτες, με το κράτος να εγγυάται χαμηλότερες τιμές.
§ Την αξιοποίηση της αναξιοποίητης δημόσιας περιουσίας.
Για την επιλογή των δικαιούχων θα ακολουθείται μοντέλο κατάταξης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Ο ΟΠΕΚΑ θα είναι αυτός που θα αναλάβει τη συγκρότηση του σχετικού μητρώου, ώστε να καταγραφούν οι δυνητικοί δικαιούχοι. Επιπλέον, θα συγκροτηθεί νέος φορέας που θα αναλάβει την διεκπεραίωση του όλου εγχειρήματος.
Με τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μέσω του νομοσχεδίου:
§ Επεκτείνεται η έννοια της κοινωνικής αντιπαροχής, ώστε να καλύπτει όχι μόνο την ανέγερση νέων κτιρίων σε αδόμητα ακίνητα, αλλά και την ανακαίνιση ή επισκευή ήδη δομημένων χώρων.
§ Θεσπίζεται ρητά η δυνατότητα ανάθεσης στον ανάδοχο της πλήρους διαχείρισης των κοινωνικών κατοικιών (εκμίσθωση, είσπραξη, συντήρηση) για προκαθορισμένη περίοδο.
§ Προβλέπεται η μεταβίβαση «εξ αδιαιρέτου» ποσοστού επί του ακινήτου στον ανάδοχο, ενώ στην υφιστάμενη διάταξη ο ανάδοχος περιοριζόταν στη χρήση ή εκμετάλλευση κάποιων οριζοντίων ιδιοκτησιών.
§ Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, με αναλυτική καταγραφή των διαδικασιών, διαγωνισμών και συμβάσεων, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και καλύτερο έλεγχο.
§ Ρυθμίζονται πιο αναλυτικά τα κριτήρια και η διαδικασία για την επιλογή δικαιούχων από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ ενισχύονται οι ρήτρες για τη δυνατότητα «rent to own», αγοράς της κατοικίας μετά από συνεπή ενοικίαση (συγκεκριμένο χρονικό όριο και όροι συνέπειας).
§ Αποσαφηνίζεται το ελάχιστο ποσοστό κοινωνικών κατοικιών (τουλάχιστον 30%), ενώ στην υφιστάμενη διάταξη αυτό βρισκόταν σε ένα εύρος (30% έως 60%), χωρίς λεπτομερή ρύθμιση των λοιπών όρων.
§ Ορίζεται το υπουργείο, ως κεντρικός φορέας, ο οποίος κατά τρόπο οριζόντιο θα υλοποιήσει την κυβερνητική στεγαστική πολιτική σε σχέση με την κοινωνική αντιπαροχή.
Πώς θα λειτουργεί η «κοινωνική αντιπαροχή»
Το πρόγραμμα έχει ως βασική ιδέα την παραχώρηση δημόσιων ακινήτων ή γης σε ιδιώτες κατασκευαστές, οι οποίοι θα αναλάβουν την κατασκευή σύγχρονων κτιρίων με αντάλλαγμα τη δέσμευση να παραδώσουν μέρος των νέων κατοικιών για κοινωνική χρήση.
Οι κατασκευαστές από την πλευρά τους, θα διατηρήσουν έως και το 70% της δόμησης για δική τους χρήση και θα παραχωρήσουν το υπόλοιπο 30% θα αποδίδεται στο κράτος για να προσφερθεί σε νέους, χαμηλόμισθους και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με φθηνό και σταθερό ενοίκιο. Έπειτα, από μερικά χρόνια αν οι μισθωτές το επιθυμούν θα μπορούν να προχωρούν στην εξαγορά του ακινήτου το οποίο μισθώνουν, αποτελώντας, δηλαδή μια μορφή leasing.
Στο πρόγραμμα «κοινωνικής αντιπαροχής» θα συμβάλει και η ΕΤΕπ, προσφέροντας μακροχρόνιες χρηματοδοτήσεις με εξαιρετικά ευνοϊκά επιτόκια.
Οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές θα εγγραφούν σε ειδικό μητρώο τη συγκρότηση του οποίου θα αναλάβει ο ΟΠΕΚΑ, ενώ στο έργο θα εμπλακεί και η γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών η οποία και θα αναλάβει τη διάθεση των ακινήτων του δημοσίου για την τροφοδότηση της κοινωνικής αντιπαροχής. Μάλιστα, ένα από τα ακίνητα που ακούγεται ότι μπαίνει από τα πρώτα στον κατάλογο των ακινήτων προς διάθεση είναι του εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς.
Πηγή: Reporter.gr