Τοπικές Ειδήσεις

Τραγικός θάνατος 65χρονου εργαζόμενου σε ξενοδοχείο στο Φαληράκι – Συνθλίβηκε από πρέσα εν ώρα εργασίας

• Ο Τριαντάφυλλος Λαγκανής βρήκε φρικτό θάνατο σε πολυτελές τουριστικό συγκρότημα • Καταγγελίες για έλλειψη ελέγχων, απορρύθμιση και ατιμωρησία

Ενα νέο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα συγκλονίζει τη Ρόδο, αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά τις τραγικές ελλείψεις σε θέματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ακόμη και στα πιο πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Θύμα αυτή τη φορά ο 65χρονος Τριαντάφυλλος Λαγκανής, κάτοικος της περιοχής Άγιοι Απόστολοι, που εργαζόταν στο πλυντήριο ξενοδοχείου στο Φαληράκι.
Το δυστύχημα συνέβη το πρωί της Κυριακής, 13 Απριλίου, στις 08:57, εν ώρα εργασίας. Ο άτυχος εργαζόμενος, κατά τη διάρκεια της βάρδιας του, συνθλίβηκε από πρέσα αποστράγγισης ιματισμού, ενώ χειριζόταν τον εξοπλισμό στο βιομηχανικό πλυντήριο του ξενοδοχείου. Οι πρώτοι που ειδοποιήθηκαν ήταν οι διασώστες του ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο λίγα λεπτά αργότερα, αλλά δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε επί τόπου.
Οι πρώτες ενέργειες των Αρχών
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο υπηρεσιών:
• Η ενημέρωση της Αστυνομίας έγινε τηλεφωνικά από το Κ.Α.Δ. Ρόδου στις 09:00.
• Δόθηκε εντολή για νεκροψία-νεκροτομή από την Ιατρική Υπηρεσία.
• Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενημερώθηκε για τη διενέργεια αυτοψίας στον χώρο του δυστυχήματος.
• Η Γενική Επιθεώρηση Εργασίας έχει ήδη ενημερωθεί.
• Διενεργείται προανάκριση για τις συνθήκες τέλεσης του ατυχήματος.
• Ο διευθυντής του ξενοδοχείου και η υπεύθυνη του πλυντηρίου συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου λίγες ώρες αργότερα, στις 13:10.
Φωνές οργής από τα σωματεία
Η είδηση του θανάτου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα εργατικά σωματεία εξέδωσαν ανακοινώσεις που δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: ο θάνατος του 65χρονου εργαζομένου δεν ήταν τυχαίος, αλλά αποτέλεσμα μακρόχρονης αδιαφορίας.
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου σε μία ιδιαίτερα οργισμένη ανακοίνωση δήλωσε:
«Η Ρόδος, αντί να πρωτοστατεί μόνο σε τουριστικά ρεκόρ, πρωταγωνιστεί πλέον και στον πιο ντροπιαστικό τομέα: τα εργατικά δυστυχήματα. Χθες, ένας ακόμη συνάδελφός μας έχασε τη ζωή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Δεν ήταν ατύχημα – ήταν προαναγγελθέν έγκλημα».
Η ανακοίνωση αποδίδει τις ευθύνες στην εντατικοποίηση της εργασίας, στις εργολαβίες χωρίς επαρκείς ελέγχους, στις περικοπές κόστους σε βάρος της ασφάλειας και – κυρίως – στην απουσία τεχνικού ελεγκτικού μηχανισμού στη Ρόδο.
Ανάμεσα στα αιτήματα που θέτουν μετ’ επιτάσεως:
• Δημιουργία Τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας στη Ρόδο.
• Μόνιμο προσωπικό για επιθεωρήσεις ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
• Επαναξιολόγηση της δυνατότητας απασχόλησης συνταξιούχων σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
Η ΠΟΕΕΤ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού, σημειώνει:
«Πώς είναι δυνατόν εν έτει 2025 να υπάρχουν 65χρονοι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία; Γιατί ο συνάδελφός μας αναγκαζόταν να δουλεύει σε αυτή την ηλικία;»
Κάνει λόγο για βαθύτερες κοινωνικές και πολιτικές ευθύνες, επισημαίνοντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα και οι χαμηλές συντάξεις οδηγούν ηλικιωμένους εργαζόμενους πίσω στις πιο σκληρές θέσεις, χωρίς επαρκή στήριξη και προστασία.
«Τον θυμόμαστε με  μία μπάλα στα πόδια»
Ο Τριαντάφυλλος Λαγκανής δεν ήταν απλώς ένας ακόμα εργαζόμενος. Ήταν γνωστός στη ροδιακή κοινωνία ως πρώην ποδοσφαιριστής του Διαγόρα και άνθρωπος αγαπητός. Όσοι τον ήξεραν μιλούν για έναν ήσυχο, εργατικό άνθρωπο, με αγάπη για τη ζωή και το ποδόσφαιρο.
Η αδερφή του, συντετριμμένη, ανέφερε:
«Ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Τον θυμάμαι από μικρό παιδί να παίζει ποδόσφαιρο. Αγαπούσε πολύ αυτό που έκανε, αλλά έπρεπε να δουλεύει για να ζήσει. Δεν ξέρω πώς θα το διαχειριζόταν η μητέρα μας αν το μάθαινε – ευτυχώς που δεν ζει».

Το κενό και τα ερωτήματα
Το δυστύχημα έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μία φορά τις καταγγελίες των τελευταίων ετών:
• Από το 2019 εργατικά σωματεία ζητούν επίμονα τη δημιουργία τεχνικού κλιμακίου Επιθεώρησης Εργασίας στη Ρόδο.
• Παρά τις υποσχέσεις διαδοχικών κυβερνήσεων, τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
• Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, με χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, παραμένει χωρίς το στοιχειώδες εργαλείο ελέγχου εργασιακής ασφάλειας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος:
«Ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία και από ό,τι μαθαίνω και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Ήταν χειριστής στην πρέσα. Προφανώς εγκλωβίστηκε και δεν πρόλαβε κανείς να αντιδράσει. Ένα ακόμα τραγικό περιστατικό στο νησί μας».

Όσο δεν υπάρχουν απαντήσεις,  θα υπάρχουν θύματα
Το σοκ που προκάλεσε ο θάνατος του Τριαντάφυλλου Λαγκανή είναι μεγάλο, αλλά η ουσία παραμένει: Πίσω από κάθε «δυστύχημα» υπάρχει ένα σύστημα που κλείνει τα μάτια. Κι όσο το κάνει, οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν με τη ζωή τους. Όσο η υγεία και η ασφάλεια υποβαθμίζονται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», οι αριθμοί στατιστικών θα γεμίζουν με ονόματα αληθινών ανθρώπων.
Το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία είναι να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί ο Λάκης δεν είναι απλώς μία τραγική ιστορία – είναι η κραυγή μίας ολόκληρης γενιάς που αρνείται να δεχτεί το μεροκάματο του τρόμου ως κανονικότητα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου