Τοπικές Ειδήσεις

Γιώργος Χατζημάρκος: Είναι «βαριά η φανέλα» του νησιώτη, αλλά της δώσαμε περιεχόμενο!

• Με τον στρατηγικό σχεδιασμό μας, ήρθαν οι μεγάλες νίκες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου • Σε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού του πολιτικού συστήματος η διεκδικητικότητα δεν είναι παρά ο φερετζές της δικής τους ανικανότητας

Σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γιώργος Χατζημάρκος, στον τηλεοπτικό σταθμό “Κόσμος” και στον Κλεάνθη Λοΐζο, η οποία προβλήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα, μίλησε για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, τη νησιωτικότητα, τον τουρισμό, τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειρισθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και τις νίκες που έχουν έρθει στα νησιά μας.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζημάρκος, αναφερόμενος και στα αυξημένα καθήκοντά του, λόγω και της ευθύνης στην προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, δήλωσε ότι αισθάνεται πάρα πολύ τυχερός γιατί κάνει αυτό που αγαπά, “οπότε δεν παραπονιέμαι. Η προεδρία της ΕΝΠΕ για μένα ήταν ένα μεγάλο ορόσημο και είναι γιατί δεν την εισπράττω ως μία επιτυχία στο πρόσωπό μου. Την εισπράττω σαν εμπιστοσύνη μεγάλη στην περιφέρεια της χώρας, όχι με την έννοια του διοικητικού χώρου, τη γεωγραφική περιφέρεια της χώρας και είμαι εξαιρετικά περήφανος για την περιφέρεια της χώρας. Νομίζω ότι είναι ένα στάδιο ωρίμανσης του θεσμού και σίγουρα η εμπιστοσύνη αυτή έρχεται σαν πολύ μεγάλη ευθύνη που πρέπει να τη σηκώσουμε και να ανταποκριθούμε σε αυτήν μαζί με τη θέση μας και τον ρόλο μας στην Ευρώπη, η Ευρώπη είναι η μεγάλη οικογένεια”.


Αναφερόμενος στους συνεργάτες του, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ότι “αυτός είναι ο κεντρικός πυλώνας του ρόλου μας, της πολιτικής μας εδώ στην περιφέρειά μας και στο στρατηγείο μας, όπου ξέρουν όλοι οι συνεργάτες μας ότι δεν υπάρχει μέρα, ώρα, δεν υπάρχει περίοδος του χρόνου η οποία να μην είναι κατάλληλη για να είμαστε εδώ και να κάνουμε αυτό για το οποίο ζητήσαμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, να παράγουμε έργο για λογαριασμό των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου και τώρα όλης της χώρας. Είμαστε εδώ από επιλογή, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και θα παραμείνουμε εδώ όσο αισθανόμαστε ότι είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί”.
Για τις τρομακτικές αναταράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ε.Ε. αλλά παγκοσμίως, ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε ότι «το διεθνές περιβάλλον πια είναι εξαιρετικά αβέβαιο και βλέπετε όλο αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας, το οποίο υπάρχει σε όλο τον πλανήτη, είναι απόρροια κεντρικών πολιτικών που είναι σε πολύ μεγάλες χώρες οι οποίες έχουν αποφασίσει -δεν είναι συγκυριακό όλο αυτό- ότι πρέπει να αλλάξουν οι σφαίρες επιρροής που έχουν ανάγκη για δικούς τους λόγους, ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες πρέπει να ανατραπούν, το έχουν επιλέξει παγκόσμιες δυνάμεις για λόγους που εξυπηρετούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα. Εμείς είμαστε μία μικρή χώρα και ζούμε μέσα σε αυτόν τον κόσμο της αβεβαιότητας, ταυτόχρονα όμως και παράλληλα εξελίσσονται και άλλες κρίσεις και έχω ξαναπεί ότι αυτή είναι μία ιστορική περίοδος που πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί ως η περίοδος των αλλεπάλληλων κρίσεων.
Αυτό το οποίο ζούμε τώρα, είναι μία εποχή στην οποία η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, είναι η κρίση η μεταναστευτική, είναι η κρίση η ενεργειακή, είναι η κλιματική κρίση, η δημοσιονομική, είναι η γεωπολιτική. Βλέπετε ότι εναλλάσσονται, τρέχουν παράλληλα, εναλλάσσονται πολλές φορές ταυτόχρονα, θέλει πια πολύ καλή ανάγνωση του τοπίου και θέλει και πάρα πολύ καλή στρατηγική για να μείνει σε αυτό, να μείνεις όρθιος όχι μόνο να μην απωλέσεις έδαφος”.


Για το τουριστικό προϊόν του Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό του τουριστικού ΑΕΠ. Στον τουρισμό φυσικά είμαστε οι πρώτοι σε εισερχόμενο τουρισμό και βέβαια σε παραγωγή εσόδων. Πώς τοποθετούνται τώρα τα νησιά μας μέσα σε όλο αυτό το συνολικό και ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον: τοποθετούνται με ρεαλισμό, με διάγνωση σωστή και όσο το δυνατό καλύτερη ανάγνωση των συνθηκών και πάνω από όλα τοποθετούνται με σχέδιο! Τα νησιά μας δεν είναι θεατές. Η Περιφέρειά μας δεν είναι ο τηλεθεατής των εξελίξεων και συχνά σχολιαστής για τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης, για να εκμεταλλευτούμε δηλαδή μία κρίση και να σπεκουλάρουμε πάνω σε αυτήν προκειμένου να γράψουμε κάποια μικροπολιτικά οφέλη σε μία συζήτηση εσωτερικής κατανάλωσης.
Εμείς τοποθετούμαστε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, ωριμότητα και με σχέδιο», για να προσθέσει ότι «το να είσαι σταθερός σε μία πορεία έχει πολιτικό κόστος και το πολιτικό μας σύστημα ποτέ δεν ήθελε ν’ αναλάβει το πολιτικό κόστος. Το να είσαι σταθερός στην εφαρμογή ενός σχεδίου, σημαίνει ότι θα χτίσεις και κάποιους δυσαρεστημένους οι οποίοι θα είναι στις παρυφές του σχεδίου ή το σχέδιο δεν υπηρετεί υποχρεωτικά και προσωπικές τους επιθυμίες, επιδιώξεις και φιλοδοξίες, όμως αν κάτι δεν διαπραγματευόμαστε θεμελιωδώς είναι το να λειτουργήσουμε χωρίς σχέδιο ή να παρεκκλίνουμε από το σχέδιό μας για μικροπολιτικούς λόγους»
Για τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχει διαχειρισθεί η ΠΝΑι, όπως ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο ή τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Ρόδο, ή οι επί δίμηνο σχεδόν σεισμικές δονήσεις στη Θήρα και την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χατζημάρκος υποστήριξε ότι «αυτό είναι απόρροια της εποχής που ζούμε: η κλιματική κρίση δεν είναι μία μελλοντική πρόκληση, ήρθε χτες, όπως και όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία έχουν πλήξει την περιοχή μας, τη χώρα μας, τα νησιά μας, έχουν πλήξει όλο τον πλανήτη, βλέπετε και τις πέντε ηπείρους, θα δείτε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πως υποφέρουν από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Στις περισσότερες δυτικές χώρες, τα φαινόμενα αυτά γίνονται μία ευκαιρία συνένωσης δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο και συνεργασίας προκειμένου να γίνει αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν, το συντομότερο δυνατόν. Στη χώρα μας δυστυχώς υπάρχει η κουλτούρα, η αντίληψη σε ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού, ότι αυτά είναι ευκαιρίες για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Μας αρέσει να κινούμαστε στα άκρα, να δημιουργούμε ένα πολύ εχθρικό-τοξικό περιβάλλον το οποίο όμως τελικά καταλήγει να είναι η πιο αντικοινωνική συμπεριφορά που μπορεί να αναπτύξει σήμερα κάποιος».


Για τη νησιωτικότητα, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων σε αυτό το σχέδιο, το πώς τοποθετείσαι μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον και το εθνικό και το ευρωπαϊκό. «Από τη μεταπολίτευση και μετά εκπαιδεύτηκαν και μεγάλωσαν γενιές νησιωτών ακούγοντας το παράπονο του ό,τι γεννήθηκαν νησιώτες γιατί αυτό σήμαινε πάρα πολλά άλλα μειονεκτήματα. Για μας δεν είναι μειονέκτημα, δεν ήτανε ποτέ μειονέκτημα, δεν είναι μειονέκτημα, για μας είναι πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα το να έχεις γεννηθεί νησιώτης, ή να ζεις στα νησιά.
Για μας η νησιωτικότητα είναι το εφαλτήριο πάνω στο οποίο κτίζεις την πολύ ξεχωριστή ταυτότητα και προσωπικότητά σου και η νησιωτικότητα είναι αυτό το πεδίο στο οποίο αναπτύσσεις αυτά που λέμε εμείς στρατηγικές διαφορές ή στρατηγικά πλεονεκτήματα και, νομίζω, ότι αυτή είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή στην πολιτική που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στο Νότιο Αιγαίο, όπου αυτή η αλλαγή ήταν και ο βασικός λόγος μέσα από τον οποίο ήρθαν οι νίκες και τα νησιά έγραψαν πολύ μεγάλες νίκες. Δεν γράφεις νίκες όταν μπαίνεις στη μάχη με την ηττοπάθεια του κακομοίρη. Πρέπει να μπεις μέσα με την ψυχή του λιονταριού, με την ψυχή του πρωταθλητή, με την ψυχή που έχει αυτός όπως στον αθλητισμό που λένε είναι βαριά η φανέλα του νησιώτη, αλλά της δώσαμε περιεχόμενο, της δώσαμε περηφάνια, της δώσαμε τιμή, της δώσαμε ουσία, η οποία ήταν και είναι κομμάτι του συνολικού σχεδίου.
Στη συνέχεια της συνέντευξης ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ποτέ δεν υπήρχε κλάψα από πλευράς ΠΝΑι για την υποστελέχωση, την χρηματοδότηση ή τόσα άλλα ζητήματα, για να προσθέσει ότι «πολλές φορές ανάλογα και με το ποιος κυβερνά αυτοί που μας ασκούν κριτική λένε το σύνηθες, ότι κάνουμε τα γλυκά μάτια σε όποιον κυβερνά. Ε
μείς δεν κάνουμε σε κανέναν τα γλυκά μάτια. Εμείς δουλεύουμε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με ωριμότητα, με επαγγελματισμό και με ρεαλισμό. Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε ότι ο ρόλος των πολιτικών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο είναι και εκπαιδευτικός, εμείς δεν θέλουμε έναν λαό κακομοίρη, θέλουμε έναν λαό περήφανο που θα ξυπνάει κάθε πρωί με αισιοδοξία και την εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ή τις προκλήσεις που έχει», για να συμπληρώσει ότι «η στάση μας απέναντι στις όποιες εξουσίες ερχόμαστε σε επαφή, είναι μία στάση ενός αξιόπιστου συνομιλητή», όταν ρωτήθηκε αν εισπράττει δυσφορία π.χ. ο πρωθυπουργός απέναντι στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας.
«Ακούω -με αφορμή την ερώτησή σας- κι εγώ της δίνω τον τίτλο της “διεκδικητικότητας” σε τοπικό επίπεδο να μιλάνε για τη διεκδικητικότητα ανάγοντάς την σε ακτιβισμό, μπορεί να έρθει κάποιος και να μου κάνει ένα φροντιστήριο; Εγώ δεν είμαι αυτός που λέει ότι είμαστε αλάνθαστοι.

Τα τελευταία χρόνια με τον τρόπο που εμείς δουλεύαμε, είδαμε τα νησιά να φέρνουν τις μεγάλες νίκες και θεσμικές νίκες πάρα πολύ μεγάλες, με έναν τρόπο σιωπηλό και έχω να σας πω πάρα πολλές τέτοιες νίκες, είδα όμως την αμηχανία των ακτιβιστών. Τελικά σε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού του πολιτικού συστήματος η διεκδικητικότητα δεν είναι παρά ο φερετζές της δικής τους ανικανότητας.
Κρύβονται πίσω από αυτό, κρύβουν την έλλειψη του δικού τους σχεδίου και πάνω από όλα της δικής τους αξιοπιστίας να εμφανιστούν κάπου και να είναι διάφανοι».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφερόμενος στα μετρήσιμα αποτελέσματα και στο γεγονός ότι ήρθαμε πρώτοι στην Ευρώπη σε ρυθμό ανάπτυξης, επισήμανε ότι μόνο τυχαία ή συγκυριακά δεν ήρθαν αυτά τα αποτελέσματα, όπως και τα ποιοτικά στοιχεία στην ανάλυση του δημογραφικού του Νοτίου Αιγαίου, που και αυτά είναι τα καλύτερα στοιχεία, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν και η μόνη που παρουσίασε αύξηση του πληθυσμού.
Για την πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε η δημοτική αρχή Ρόδου με τους φορείς, όπου δεν προσκλήθηκε η Περιφέρεια (ο Δήμος απέδωσε σε λάθος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε “εμείς εφαρμόζουμε μία πολιτική και προσωπικά είμαι πάρα πολύ αφοσιωμένος και πιστός σε αυτό, μία πολιτική που έχει τον τίτλο της ανοιχτής πόρτας και της ανοιχτής αγκαλιάς. Είναι 34 Δήμοι στο Νότιο Αιγαίο και όλοι έχουν την ευκαιρία συνεργαζόμενοι με την Περιφέρεια όποτε και αν το επιθυμούν και οι ίδιοι να δουλέψουν από κοινού, συνενώνοντας τις δυνάμεις τους με έναν άλλο πολιτικό φορέα, ο οποίος δεν έχει τη λογική του ανταγωνιστή, δεν μπαίνει σε ψυχολογία εγωισμού ή αυτά τα οποία έχει η πολιτική ζωή, να καπηλευτεί κάποιος τη δουλειά κάποιου άλλου. Εγώ είμαι αυτός που λέει και γυρίζω στο θέμα των επιτυχιών και αυτές οι επιτυχίες δεν είναι επιτυχίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αυτή η εξαιρετική πορεία των νησιών στα τελευταία χρόνια δεν είναι επιτυχία ενός προσώπου, είναι αποτέλεσμα της συνένωσης των δυνάμεων και κυρίως της συνεργασίας μεταξύ του Α’ και του Β’ βαθμού.
Είμαστε η Περιφέρεια που έχουμε τον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας με Δήμους στην Ελλάδα. Αυτή είναι γενικά μία δύσκολη “συγκατοίκηση” πανελλαδικά».
Για τη διάσταση απόψεων από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στο θέμα του τέλους ανθεκτικότητας, έναντι της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, να διεκδικήσει το 75% για έργα, ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε μεταξύ άλλων: “Υπάρχουν ψήγματα πολιτικών εδώ που μπορούν να σου δώσουν το έναυσμα για να πεις ότι ραγίζει μία σχέση. Εμείς σε όλη μας την πορεία πέφτουμε καθημερινά πάνω σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν κοιτάμε ποτέ το δέντρο, εμείς κοιτάμε πάντα το δάσος. Στην αντίληψή μας λέμε ότι δεν επιτρέπεται μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά και για αυτό είμαστε ένα βήμα πίσω σε αυτές τις “προκλήσεις”.
Αυτή ήταν μία πρόκληση η οποία δεν ήταν και καθόλου ούτε αναγκαία, ούτε έξυπνη, δεν μπορώ να την ερμηνεύσω και θα σας πω γιατί: Γιατί στερείται κάθε επιχειρήματος όταν αυτό το ποσό από τον νόμο ήταν χαρακτηρισμένο ως τέλος διαμονής δηλαδή το πλήρωνε ο επισκέπτης επειδή έμεινε εκεί και οδηγείτο στο συνολικό έλλειμμα, εμείς δεν κάναμε καμία κίνηση… Δεν θα κοντύνει κανείς την πολύ σκληρή δουλειά τη δική μας για να αποκτήσει ένα επιπλέον φερετζέ για τη δική του ανικανότητα. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Θέλω να δουλεύω με διαφάνεια…».
Σε όσους επενδύουν στην καταστροφολογία και τη μιζέρια, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανέφερε: «Παραμένω πιστός, αμετακίνητος, στην πλευρά της παραγωγής του πραγματικού έργου και όλη αυτή η μιζέρια, όλη αυτή η κακομοιριά, όλη αυτή η παραπλάνηση της κοινής γνώμης αλλά πάνω από όλα το ψέμα, είναι αυτό το οποίο έχουμε καθημερινά πια δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε. Εγώ σε αυτό είμαι κάθετος και εγώ θέλω αυτό να το ξεριζώσω. Αυτό είναι αντικοινωνική συμπεριφορά, υπονομεύει το καλύτερο αύριο αυτού του λαού, αυτού του τόπου, αυτό έρχεται να ακυρώσει το σχέδιο, δεν μισούν την όποια μεμονωμένη πρωτοβουλία παίρνεις που έχει φέρει ή μπορεί να φέρει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μισούν την επιτυχία γιατί οι ίδιοι είναι κενοί, δεν υπάρχει περιεχόμενο, πρόταση, δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν μόνο κραυγές, υπάρχουν μόνο ψέματα, υπάρχει μόνο ένα πάθος να καταλάβουν την εξουσία».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στις αστειότητες όπως είπε, ότι στο Φαληράκι της Ρόδου γίνονται έργα χωρίς συμβάσεις. “Είναι αστείο. Αυτό γίνεται γιατί υπηρετούν την παρακμή, γιατί ξέρουν την αλήθεια γιατί στο ελεγκτικό συνέδριο είναι όλα αναρτημένα και ερχόμαστε στην απίθανη κατάσταση στο γεφυράκι πού ξεφύτρωσε στην Ιαλυσό, κάτι πολύ προσβλητικό εκεί που κατεδαφίσαμε μία κατασκευή που χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη, όχι από μας από τον ΟΑΣΠ, περάσαμε μία φοβερή πλημμύρα και όλα αυτά γιατί; για να ’ρθουμε αύριο με μικροπολιτικές με μικροσυμφέροντα με μικρό εξυπηρετήσεις να πούμε ότι δεν καταλάβαμε τίποτα, δεν μάθαμε τίποτα, αγιοποιούμε την αυθαιρεσία; Υπάρχει μία επιστολή, που θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι στο λεύκωμα ενός παιδιού που είναι στο σχολείο, και λέει η δημόσια διοίκηση σε έναν ιδιωτικό φορέα σας παρακαλώ πηγαίνετε να βάλετε εκεί μία γέφυρα αλλά εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη για αυτό. Αυτά είναι αστεία πράγματα, παρακμιακά, προσβλητικά. Σε αυτές τις αντιλήψεις, αυτές τις λογικές και αυτές τις νοοτροπίες, υπονομεύουμε το καλύτερο αύριο που χρωστάμε στους πολίτες».
Τέλος, για τη γέφυρα που «ξαναφύτρωσε» στο ίδιο σημείο στην ξενοδοχειακή μονάδα της Ιαλυσού, αυθαίρετα, με ένα έγγραφο του Δήμου Ρόδου, που ο λόγος που καθαιρέθηκε στις 6/12/24 μετά τις καταστροφικές πλημμύρες από τη θεομηνία Bora, ήταν ώστε να βρίσκουν τα νερά του Τριαντενού ποταμού διέξοδο στη θάλασσα, ο περιφερειάρχης απάντησε τα εξής: «Έχουν αδειοδοτήσει οι υπηρεσίες του Δήμου ρωτάω εγώ; Δεν έχουν αδειοδοτήσει, ένα έγγραφο είναι άλλοθι για ξεκάρφωμα για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, για ξεκάρφωμα είναι το έγγραφο, αν ήθελα να κάνω κι εγώ τα στραβά μάτια, θα είχα κάνει κι εγώ τα στραβά μάτια σε καμία αντίληψη, σε καμία πρακτική, σε καμία νοοτροπία η οποία έρχεται και χτυπάει ακριβώς και υπονομεύει το αύριο, την αλλαγή πορείας που πρέπει να κάνουμε, αν δεν έχουμε μάθει τίποτα μέχρι τώρα, με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ δεν θέλω να πω αυτό που λέει η κοινωνία ότι δεν υπάρχει σωτηρία και είμαστε άξιοι της μοίρας μας! Όχι, αυτό ανατρέπεται με πολιτικές που έχουν περιεχόμενο, που εφαρμόζονται με αποφασιστικότητα και από ανθρώπους που αναλαμβάνουν θαρραλέα δημόσια το κόστος και το τίμημα των αποφάσεών τους, που δεν κρύβονται, κι αυτοί που σήμερα δεν κρύβονται είμαστε εμείς».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου