Τοπικές Ειδήσεις

Εντάσεις στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με σημείο τριβής το τέλος ανθεκτικότητας – Παρενέβη ο περιφερειάρχης

• Κολιάδης: «Οι δηλώσεις του κ. Χατζημάρκου περί “πολιτικής αλητείας”, μας πόνεσαν πολύ» • Χατζημάρκος: «Δεν έχω αποκαλέσει ποτέ την ΠΕΔ, ούτε κανέναν από τους δημάρχους, με την έκφραση αυτή!» • Προβληματισμός από τους δημάρχους για το τέλος ανθεκτικότητας και τις επόμενες κινήσεις ενόψει της κοινής συνεδρίασης ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ • Καμπουράκης: «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, αν ακούσουμε τι λέει και τι προτείνει ο Γιώργος Χατζημάρκος – Να πέσουν οι τόνοι και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για το καλό των δημοτών μας»

Εντάσεις και αυστηροί τόνοι επικράτησαν χτες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και είχε σημείο τριβής το τέλος ανθεκτικότητας.
Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε πιο… χαλαρά, η τοποθέτηση του δημάρχου Κω, Θεοδόση Νικηταρά, προκάλεσε την αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη (ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση), με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος και δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, για να απαντήσει στις δηλώσεις που είχε κάνει ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου –όταν είχε μιλήσει περί “πολιτικής αλητείας” και μάλιστα, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρές εκφράσεις.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Αρχικώς, στην ενημέρωσή του, ο κ. Κολιάδης αναφέρθηκε σε μία σειρά από θέματα όπως το τέλος κρουαζιέρας, οι τιμές στα τέλη που επιβάλλονται στα Λιμενικά Ταμεία, οι επαφές που είχε ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος και ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Παππάς, με τον υπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια και οι εξαγγελίες του, ενώ αναφέρθηκε και στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καθώς και στο τέλος ανθεκτικότητας.
«Εμείς ως ΠΕΔ οφείλουμε να επαναφέρουμε το τέλος ανθεκτικότητας προς συζήτηση ακολουθώντας την απόφαση που είχε λάβει η ΚΕΔΕ. Ακούστηκαν διάφορες θέσεις εκατέρωθεν και το λέω αυτό γιατί τον τελευταίο καιρό ακούμε διάφορα που μας προβληματίζουν. Εμείς οφείλουμε να συνταχθούμε με την ΚΕΔΕ…», είπε χαρακτηριστικά.
Πρότεινε ακόμη να γίνει μια μονοθεματική συνεδρίαση της ΠΕΔ για τα οικονομικά θέματα και ανακοίνωσε ότι, νομικός σύμβουλος για το παράρτημα Δωδεκανήσων αναλαμβάνει ο καθηγητής, Μιχάλης Παπαγεωργίου, ενώ για το παράρτημα Κυκλάδων θα εξεταστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.


Έσπευσε ακόμη να καταδικάσει τις επιθέσεις που δέχτηκε ο περιφερειάρχης από διάφορα “τρολ’” του διαδικτύου, λέγοντας πως είναι γνωστές αυτές οι συμπεριφορές από κάποια πρόσωπα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης.
Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και τη θέση της ΚΕΔΕ, με κάποιους να ζητούν είτε να εκδοθεί ψήφισμα, είτε να αποσυρθεί και να ανοίξει ένας διάλογος για να κατατεθούν προτάσεις, αφού κάθε νησί έχει τις ιδιαιτερότητές του. Την πρόταση έφερε ο δήμαρχος Τήνου, λέγοντας πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.
Η συζήτηση για το τέλος
ανθεκτικότητας
Ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, έθεσε το θέμα της διεκδίκησης του τέλους ανθεκτικότητας κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις και στις εξελίξεις. «Τον Μάρτιο του 2024, προέκυψε μία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που διαφοροποιείται από την απόφαση της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ. Δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. ωστόσο, στις 28 Απριλίου 2025 υπάρχει μια κοινή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ με την ΚΕΔΕ. Δεν ξέρω αν υπάρχει δυνατότητα, να συζητηθεί το ζήτημα σε αυτή τη συνεδρίαση» και ανέγνωσε τη σχετική απόφαση του Π.Σ. εκφράζοντας απορίες σχετικά με τον χαρακτήρα της απόφασης και αμφιβολίες για τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν (για “πολιτική αλητεία” κ.λπ.)
«Θεωρώ ότι είναι μία θετική απόφαση του Π.Σ. που όμως, εάν θέλουμε να συμμετέχουμε όλοι, να είναι κοινή. Προσπαθώ να προλάβω οποιαδήποτε ένταση. Να πάμε σε μία συζήτηση που μόνο καλό έχει για τον Α’ και Β’ βαθμό –όχι όμως στη λογική του αποκλεισμού. Μόνον με πνεύμα ειλικρίνειας».


Τον λόγο έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Οι θέσεις μας, δεν είναι ανταγωνιστικές με τον Α’ βαθμό Τ.Α. Δόγμα μας είναι πως η Τ.Α. πρέπει να προβαίνει σε διεκδικήσεις, ως ενιαία. Όταν καταθέσαμε την πρότασή μας να εισπράττεται (το τέλος) από την ΠΝΑι, είπαμε ότι, τα χρήματα θα είναι για τους Δήμους, με γνώμονα την πρόοδο και την ανάπτυξη των νησιών μας. Εμείς, υλοποιούμε έργα με αγάπη, σε πνεύμα συνεργασίας. Δεν διεκδικούμε τα χρήματα από τον Α’ βαθμό Τ.Α. Άλλωστε, η ΠΝΑι δεν έχει χάσει ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα. Με εξαίρεση 6-7 Δήμους στην περιοχή μας, όλοι οι υπόλοιποι είναι υποστελεχωμένοι. Επομένως, ποιος θα αναλάβει τα έργα; Η ΠΝΑι θα υλοποιεί έργα για λογαριασμό των Δήμων, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν; Δεν είναι το ποιος θα επικρατήσει, αλλά πώς θα συνεργαστούμε για να διεκδικήσουμε τα χρήματα και να τα διαχειριστούμε. Στόχος είναι ένα ενιαίο μέτωπο για να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα» και ζήτησε να συσταθεί μια επιτροπή για να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και να βρουν τρόπους συνεργασίας.
Απαντώντας στον κ. Νικηταρά, τόνισε πως “δεν χρειάζεται να πελαγοδρομούμε με χωριστές συνεδριάσεις. Μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας”. Ωστόσο, ο δήμαρχος Κω, επέμεινε ότι η αντιπροσωπεία πρέπει να έχει αναβαθμισμένο χαρακτήρα όπου θα συμμετέχουν τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔ (με συμβούλους) για να μην υποβαθμιστεί ο ρόλος της αλλά και να νομιμοποιείται “σε ένδειξη καλής θέλησης” –όπως είπε.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Λεονταρίτη, ο οποίος απάντησε σε αυστηρό τόνο λέγοντας “Εδώ μιλάνε οι θεσμοί και όχι οι προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες! Το αποφάσισε ομόφωνα το Π.Σ.”, κατηγορώντας τον ότι είναι προσβλητικότατος απέναντι στον θεσμό της Περιφέρειας.


Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Κολιάδης, ανέγνωσε επακριβώς τις δηλώσεις που έκανε στη συνεδρίαση του Π.Σ. ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος είχε εκφραστεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς και απάντησε σε πάρα πολύ αυστηρό τόνο, λέγοντας τα εξής:
«Έκτοτε, εμάς δεν μας έχει σταλεί καμία πρόσκληση. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει πού θα πάει το τέλος ανθεκτικότητας, αλλά με ενοχλεί το γεγονός πως η ΠΕΔ ΔΕΝ κινήθηκε ποτέ εναντίον της ΠΝΑι και να μας αποκαλεί “αλήτες” εμάς, τους δημάρχους που τρώμε το… ξύλο κάθε μέρα. Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο αν θα το πάρουμε, τελικά. Θεωρείτε ότι εμείς, σαν ΠΕΔ, κάναμε “πολιτική αλητεία” τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη, το τέλος αυτό, το παίρνουν όλοι οι Δήμοι; Αυτή η έκφραση, μας πλήγωσε πάρα πολύ. Δεν ήρθαμε ποτέ να ανταγωνιστούμε την περιφέρεια. Πιστεύουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι μας θέλουμε το καλό του τόπου. Από εμάς, δεν θα ακούσετε τέτοιες εκφράσεις. Ζητήσατε από τον κ. Νικηταρά να ανακαλέσει, αλλά εσείς, κύριε Λεονταρίτη, θα ανακαλέσετε για τα περί “πολιτικής αλητείας”; Μας πόνεσε πάρα πολύ αυτή η έκφραση. Εμείς, το μόνο που κάναμε είναι να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που χάνονται από την αγορά και τα έσοδα των Δήμων που δεν γίνονται ανταποδοτικά. Εγώ, ως δήμαρχος Ρόδου, απαιτώ να υπάρχει ανταπόδοση για να μπορώ να αντεπεξέλθω στις ανάγκες του Δήμου. Κανείς ΔΕΝ αμφιβάλλει για τα έργα της ΠΝΑι και την αποτελεσματικότητά της. Αφήστε μας κι εμάς να βγούμε στους πολίτες και να πούμε ότι διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει. Εμείς δεν κάναμε επίθεση. Μόνο άμυνα κάνουμε, σε αυτή την άνιση μάχη… Και θέλουμε τη στήριξη του Π.Σ. και του περιφερειάρχη. Είμαι υποχρεωμένος να μην επιτρέψω τέτοιες εκφράσεις προς την ΠΕΔ. Θέλω να μιλάμε πολιτικά και είμαι ο πρώτος, που θα ζητήσω να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί, ο ένας ή οι δύο, που λέει ο κ. Χατζημάρκος».
Απαντώντας ο κ. Λεονταρίτης, ζήτησε συγγνώμη για την ένταση που είχε απέναντι στον κ. Νικηταρά, αλλά όχι για το περιεχόμενο της θέσης που εξέφρασε. Όσον αφορά στην πρόταση, ανέφερε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μία κοινή συνάντηση όπου το Π.Σ. θα εκπροσωπηθεί από μία τριμελή επιτροπή που θα συναντηθεί με το δ.σ. της ΠΕΔ.
Ο δήμαρχος Κω, ζήτησε να γίνουν “διορθωτικές δηλώσεις” σχετικά με την τοποθέτηση του περιφερειάρχη, λέγοντας πως ήταν μια άτυχη στιγμή. Πρέπει να πάμε μπροστά –ανέφερε.
Τοποθετούμενος ο πρώην δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης τόνισε πως η συνάντηση στις 28 Απριλίου είναι σημαντική: «Δεν θα την υποβαθμίσω. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια επιτροπή. Δεν βρίσκω κάτι κακό γι’ αυτό, θεωρώ ότι πρέπει να λάβουμε μέρος σαν ΠΕΔ για να εκφράσουμε τις προτάσεις μας».


Για το θέμα μίλησαν ο δήμαρχος Μυκόνου, Κων/νος Κουκάς και ο δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος με τον κ. Κολιάδη να λέει ότι ούτε η ΕΝΠΕ ούτε άλλοι περιφερειάρχες της χώρας, έχουν τοποθετηθεί για το τέλος ανθεκτικότητας. «Έχετε μπερδέψει τις αρμοδιότητες; Μέχρι πρότινος, δεν είχε λάβει θέση επί του θέματος», είπε στον αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Νικηταράς πάντως, πρότεινε να περιμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης της 28ης Απριλίου ενώ ο κ. Μάγγος είπε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να γίνει μεμονωμένα.
Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης είπε ότι “οι στιγμές είναι κρίσιμες ενόψει και του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, κατ’ αρχήν να πέσουν οι τόνοι και πρέπει να το συζητήσουμε σε μία έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ –πριν από την κοινή συνεδρίαση της 28ης Απριλίου, ώστε να έχουμε σχέδιο Β”.

Μιλώντας ο κ. Καμπουράκης, ξεκαθάρισε πως “η Ρόδος είναι πρωτοπόρος και όχι ουραγός” (εξαίροντας τον ρόλο του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου για τις προσπάθειές του) και μίλησε για την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και σε άλλα ζητήματα όπως η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ. Για το τέλος ανθεκτικότητας είπε ότι τα χρήματα ήδη εισπράχθηκαν και πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος διαχείρισης: «Δεν διαχωρίζω τη θέση μου από την ΠΕΔ. Πρέπει όμως, να πάμε προετοιμασμένοι στην όποια συζήτηση. Και βέβαια, δεν μπορούμε να βγάλουμε από την εξίσωση τον Γιώργο Χατζημάρκο, σαν προσωπικότητα. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αν ακούσουμε τι λέει και τι προτείνει. Εμείς, πρέπει να συνεισφέρουμε. Οι τόνοι πρέπει να πέσουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για το καλό των δημοτών μας…»
Εν κατακλείδι, ο κ. Κολιάδης επέμεινε ότι δεν έχει λάβει η ΠΕΔ κάτι επίσημο από την ΠΝΑι για να προχωρήσει σε ψήφιση ή όχι και είπε ότι παραμένει ανοικτός στον διάλογο. «Αφού υπάρχει σχετική πρόταση από την ΚΕΔΕ, γιατί να κάνω εγώ οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα; Όταν μιλάμε για τέλος, πρέπει να μιλάμε και για ανταπόδοση. Να μιλήσουμε για νησιωτικότητα αλλά να διεκδικήσουμε και παραπάνω για τους Δήμους μας» -ανέφερε.
Προς το τέλος της συνεδρίασης, η ένταση σε πολύ υψηλούς τόνους ανάμεσα στους κ.κ. Λεονταρίτη και Νικηταρά επανήλθε, με τον δεύτερο να ζητάει από τον αντιπεριφερειάρχη να ζητήσει συγγνώμη για τις εκφράσεις περί “αλητείας”. Αν και έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ο δήμαρχος Κω επέμεινε, λέγοντας πως είναι θέμα αξιοπρέπειας, αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι είναι καλύτερο να πουν όλοι Mea Culpa για να κλείσει το θέμα, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να πείσει τους δημάρχους, δεχόμενος όλα τα πυρά.
Παρενέβη ο κ. Κολιάδης, που παρακάλεσε τον κ. Λεονταρίτη να ανακαλέσει τη φράση, για να κλείσει η συζήτηση που κράτησε πάνω από τρεις ολόκληρες ώρες, ζητώντας από τον κ. Νικηταρά να ρίξει τους τόνους και να σταματήσει τις έντονες αντεγκλήσεις.


Στη συνεδρίαση παρενέβη ο ίδιος ο περιφερειάρχης, Γ.Χατζημάρκος λέγοντας τα εξής:
«Είναι θεμελιώδες και για μένα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Δεν έχω αποκαλέσει την ΠΕΔ ποτέ με την έκφραση αυτή. Έχω σεβασμό στην ΠΕΔ. Με τον δήμαρχο της Κω, δεν θέλω να συζητώ. Είναι μόνιμη και σταθερή η διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε ένα βαθμό εμμονικό. Από εκεί και πέρα, με προσβάλλει σε προσωπικό επίπεδο αλλά είναι η πολιτική του. Ουδέποτε έχω αποκαλέσει κανέναν από εσάς, ούτε την ΠΕΔ με αυτή την έκφραση. Τρέφω πάρα πολύ σεβασμό στον οργανισμό που προεδρεύετε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία και αποχωρώ. Εγώ δεν μπήκα για να ζητήσω συγγνώμη. Ουδέποτε σας αποκάλεσα “αλήτες”. Είναι τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ένας συγκεκριμένος άνθρωπος. Σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα ζητήσω συγγνώμη. Ο περιφερειάρχης δεν σας έχει πει ποτέ αλήτες!»
Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στον κ. Χατζημάρκο και στον κ. Κολιάδη, όπου ο περιφερειάρχης κράτησε χαμηλούς τόνους ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, λέγοντας πως προηγήθηκε συζήτηση ανάμεσά τους. Είπε ακόμη ότι στις 28 Απριλίου δεν θα τεθεί προς συζήτηση το τέλος ανθεκτικότητας.
«Μίλησα για πολιτική αλητεία και όχι για αλήτη. Έχει διαφορά. Τέτοιος χαρακτηρισμός δεν έχει αποδοθεί ποτέ από εμένα. Σχετικά με το τέλος: δεν είναι τέλος διαμονής. Έχει γίνει σαν ένας κουμπαράς για τις φυσικές καταστροφές και την αποκατάσταση των υποδομών τους. Το Π.Σ. ΔΕΝ διεκδίκησε πόρους από αυτό. Έχει αλλάξει μορφή. Πράγματι, σε όλη την Ευρώπη πηγαίνει στους Δήμους» και αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Τ.Α.
• Τελικά το θέμα ΔΕΝ μπήκε σε ψηφοφορία υπό την προϋπόθεση να συνεχιστεί η συνεργασία και ο διάλογος ανάμεσα στους δύο βαθμούς Τ.Α.

.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου