• Εκδικάζονται οι εφέσεις για την υπόθεση που συνδέθηκε με ξεκαθάρισμα λογαριασμών γύρω από συνιδιοκτησία στην Παλιά Πόλη της Ρόδου
Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα εκδικαστούν την 9η Μαΐου 2025 οι εφέσεις που ασκήθηκαν εκατέρωθεν για την υπόθεση της απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης εις βάρος δύο ανδρών το 2007, υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί από τη νομική κοινότητα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κλιμάκωσης οικογενειακής και οικονομικής σύγκρουσης σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Η πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (αριθ. 5/2023) αναγνώρισε την υπαιτιότητα του οδηγού του οχήματος και επιδίκασε αποζημίωση 15.000 ευρώ στον πρώτο ενάγοντα και 5.000 ευρώ στον δεύτερο, απορρίπτοντας όμως το αίτημα για επιβολή προσωπικής κράτησης.
Το περιστατικό που αναβιώνει στο Εφετείο
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 20ής Απριλίου 2007, στην περιοχή «Κολόνα» της Ρόδου. Οι δύο ενάγοντες, ιδιοκτήτης επιχείρησης και υπάλληλος εστίασης, κατευθύνονταν πεζή προς χώρο στάθμευσης, όταν αυτοκίνητο κινούμενο αντίθετα στο ρεύμα και με ταχύτητα παρενέβη αιφνιδίως στην πορεία τους. Ο ένας τραυματίστηκε σοβαρά, ο δεύτερος ελαφρύτερα, ενώ ο οδηγός εγκατέλειψε τη σκηνή του περιστατικού.
Αυτόπτες μάρτυρες –κυρίως οδηγοί ταξί– κατέγραψαν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και ειδοποίησαν τις Αρχές, οδηγώντας στη σύλληψη του οδηγού δύο ημέρες αργότερα.
Πίσω από το τιμόνι, μία συσσωρευμένη ένταση ετών
Η υπόθεση δεν είναι ένα απλό τροχαίο. Όπως προέκυψε από τη διαδικασία, η σύγκρουση είχε βαθύτερες ρίζες: περιουσιακές διαφορές μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας, με επίκεντρο ένα ακίνητο στην καρδιά της Μεσαιωνικής Πόλης, όπου λειτουργεί εστιατόριο.
Το δικαστήριο αποδέχθηκε πως υπήρξε έντονο ιστορικό έντασης: συνεχείς νομικές αντιπαραθέσεις, παλαιότερο επεισόδιο ξυλοδαρμού, αλλά και ψυχολογική επιβάρυνση του εναγομένου. Σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη που εκτιμήθηκε από το Δικαστήριο, ο εναγόμενος έπασχε από μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας και εμφάνιζε μειωμένο καταλογισμό.
Το αστικό σκέλος – αιτήματα και απόφαση
Οι ενάγοντες διεκδικούσαν 300.000 και 100.000 ευρώ αντίστοιχα για ηθική βλάβη. Το Δικαστήριο αναγνώρισε την υπαιτιότητα του οδηγού, αλλά απέρριψε το αίτημα για υψηλές αποζημιώσεις, επικαλούμενο την αρχή της αναλογικότητας. Έκρινε ότι η καταβολή 15.000 και 5.000 ευρώ αντίστοιχα ήταν επαρκής, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης των εμπλεκομένων.
Το αίτημα για προσωπική κράτηση απορρίφθηκε, αφού η απαίτηση δεν ξεπερνούσε τις 30.000 ευρώ – όριο που προβλέπει ο νόμος για την επιβολή μέτρου προσωπικής κράτησης.
Οι εφέσεις και το διακύβευμα της δίκης
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό αναμένεται να επαναφέρει με ένταση όλα τα κρίσιμα ζητήματα:
• Ήταν πράγματι πρόθεση του οδηγού να τραυματίσει τους πεζούς;
• Ή επρόκειτο για αντίδραση σε συναισθηματική φόρτιση λόγω μακροχρόνιας σύγκρουσης;
Οι ενάγοντες διεκδικούν αναπροσαρμογή της αποζημίωσης, ενώ η υπεράσπιση του εναγομένου αναμένεται να επιχειρηματολογήσει εκ νέου για την ψυχολογική του κατάσταση και την απουσία δόλου.
Την υπόθεση χειρίζεται νομικά, από πλευράς ενάγοντων, ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης και από πλευράς εναγομένου ο δικηγόρος κ. Σταύρος Νικολένδρης.
Η ετυμηγορία του Εφετείου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το νομικό και κοινωνικό φορτίο της υπόθεσης την καθιστά ορόσημο για το πώς η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει την ακραία έκρηξη προσωπικών συγκρούσεων στο πλαίσιο συγγενικών σχέσεων.