Ειδήσεις

Έρευνα: Προβλέψεις για θετικό πρόσημο στoν ελληνικό Τουρισμό – Θετικό momentum για την ξενοδοχία

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρή αύξηση των αφίξεων, γεγονός που υπογραμμίζει την ελκυστικότητά της ως τουριστικού προορισμού, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης της CBRE.

Όπως αποκαλύπτει η μελέτη για την προοπτική της ξενοδοχειακής αγοράς παγκοσμίως το 2025, παράλληλα, η χώρα, μαζί με τη Γαλλία, την Ισπανία και την  Ιταλία, αναμένεται να παρουσιάσει ευνοϊκή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ξενοδοχειακών μονάδων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, θα προσθέσουν περιορισμένο αριθμό νέων ξενοδοχείων στο δυναμικό τους μέχρι το 2029, εν μέσω σταθερής αύξησης των διεθνών αφίξεων και της συνολικής ξενοδοχειακής ζήτησης.

Αισιόδοξες οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή αγορά – “Come back” της Ασίας

Οι προοπτικές για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα της Ευρώπης είναι θετικές, με τον δείκτη των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) να συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητικούς ρυθμούς, γεγονός που οφείλεται στην ενδοευρωπαϊκή και παγκόσμια ζήτηση. Ωστόσο, τα γεωπολιτικά ζητήματα θα παραμείνουν αντίξοος “άνεμος” στην περιοχή, οδηγώντας ορισμένους ταξιδιώτες να περιορίζουν τις επισκέψεις τους κυρίως στη Δυτική Ευρώπη.

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προβλέπει ότι η συνολική, επιβαττική κίνηση στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 5,5% φέτος, ελαφρώς κάτω από τον προ-πανδημικό ετήσιο μέσο όρο της δεκαετίας 2009 – 2019.

Πρόσθετη αύξηση αναμένεται, τόσο από τα παγκόσμια ταξίδια αναψυχής, όσο και από τα επαγγελματικά ταξίδια, με τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των πτήσεων μεταξύ των αγορών προέλευσης να καθίσταται όλο και πιο απαραίτητη.

Η ταξιδιωτική ζήτηση από τις ασιατικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ηπειρωτικής Κίνας, αναμένεται να ανακάμψει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με την Tourism Economics.

Η Γερμανία και η Ολλανδία συγκαταλέγονται στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις για τις εισερχόμενες αφίξεις, με προβλεπόμενες αυξήσεις άνω του 20%.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Η αύξηση του ξενοδοχειακού δυναμικού σε βασικές, ευρωπαϊκές αγορές παραμένει κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των δωματίων, η Ιρλανδία και η Πολωνία αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην προσφορά ξενοδοχείων, σε σύγκριση με πέρυσι.

Φέτος αναμένεται έντονη επενδυτική δραστηριότητα στην ξενοδοχειακή αγορά, καθώς περιορίζεται το έλλειμμα στη διαμόρφωση των τιμών μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Η σταθεροποίηση των αποδόσεων, η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις συνολικές αποδόσεις και η μείωση του κόστους δανεισμού θέτουν στέρεες βάσεις για έντονη ροή συμφωνιών.

Ωστόσο, από επενδυτικής άποψης, ο περιορισμός στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε αγορές όπως η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα αυξήσει την αξία των υφιστάμενων ξενοδοχειακών περιουσιακών στοιχείων.

Επιπλέον, η τάση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει τη μετατόπιση της τουριστικής ζήτησης από παραδοσιακούς, τουριστικούς προορισμούς σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους επενδυτές και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Συνοπτική παρουσίαση των κορυφαίων αγορών

Η.Π.Α.
Η CBRE αναμένει ότι το 2025 το RevPAR στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2%, δεδομένης της προοπτικής για μεσαία μονοψήφια αύξηση των εισερχόμενων διεθνών επισκέψεων, μέτρια αύξηση της ζήτησης από γκρουπ και μικρή βελτίωση των επαγγελματικών ταξιδιών. Τα περιθώρια κέρδους και οι τιμές πιθανόν να μειωθούν, καθώς η αύξηση των εξόδων θα υπερβεί την αύξηση των συνολικών εσόδων.

Βόρεια Λατινική Αμερική
Ο τουρισμός στη Βόρεια Λατινική Αμερική (Μεξικό, Κόστα Ρίκα και Κολομβία) αναμένεται να συνεχίσει να ανακάμπτει. Οι αφίξεις τουριστών στο Μεξικό και την Κόστα Ρίκα αυξήθηκαν κατά 7% και 13%, αντίστοιχα, πέρυσι, ενώ η Κολομβία υποδέχθηκε 6 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες.

Ευρώπη
Οι προοπτικές για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα της Ευρώπης είναι ως επί το πλείστον θετικές, με έναν πιο φυσιολογικό ρυθμό αύξησης του RevPAR που οφείλεται στην ενδοευρωπαϊκή και την παγκόσμια ζήτηση. Ωστόσο, τα γεωπολιτικά ζητήματα θα συνεχίσουν να αποτελούν αντίβαρο, με ορισμένους ταξιδιώτες να περιορίζουν τις επισκέψεις τους στη Δυτική Ευρώπη.

Μέση Ανατολή
Η Μέση Ανατολή αναμένεται να αξιοποιήσει τα οφέλη που επιτεύχθηκαν πέρυσι στον τουρισμό, τη φιλοξενία, τις αερομεταφορές και την ψυχαγωγία σε πολλές αγορές. Οι τουριστικές αφίξεις στο Ντουμπάι αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση, ενώ οι τουριστικές αφίξεις στο Άμπου Ντάμπι σημείωσαν άλμα κατά 26%.

Ασία-Ειρηνικός
Οι περισσότερες αγορές της Ασίας-Ειρηνικού συνέχισαν να ανακάμπτουν στα προ-πανδημικά επίπεδα, με τις συνολικές διεθνείς αφίξεις στην περιοχή πέρυσι να ανέρχονται στο 92% των επιπέδων του 2019. Οι διεθνείς αφίξεις αναμένεται να υπερβούν τα επίπεδα του 2019 κατά 2,6% φέτος. Τα ποσοστά πληρότητας θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές θα παρουσιάσουν συγκρατημένη επιβράδυνση.

Πηγή: money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου