Ειδήσεις

BBC για Σαντορίνη: Θα μπορούσε μια πανίσχυρη έκρηξη να καταστρέψει το ονειρικό ελληνικό νησί;

Σκαρφαλωμένη στις απόκρημνες πλαγιές στη Σαντορίνη, η παγκοσμίου φήμης τουριστική βιομηχανία του νησιού αποφέρει εκατομμύρια. Κάτω όμως από τα πόδια των επισκεπτών, σιγοβράζει η απειλή μιας καταστροφικής έκρηξης, σημειώνει το BBC, σε άρθρο του με τίτλο: «Θα μπορούσε μία τεράστια έκρηξη να καταστρέψει ένα ονειρεμένο ελληνικό νησί;».

Το βρετανικό Μέσο, υπενθυμίζει ότι η Σαντορίνη δημιουργήθηκε από μία γιγαντιαία αρχαία έκρηξη, που άφησε πίσω έναν τεράστιο κρατήρα και μια στεφάνη σε σχήμα πέταλου. Προσθέτοντας ότι τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες ερευνούν πόσο επικίνδυνη θα μπορούσε να είναι η επόμενη μεγάλη έκρηξη.

Το BBC News πέρασε μια ολόκληρη ημέρα πάνω στο βρετανικό βασιλικό ερευνητικό σκάφος RRS Discovery, συμμετέχοντας στην αναζήτηση στοιχείων.

Περίπου τα δύο τρίτα των ηφαιστείων στον κόσμο βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα, όμως ελάχιστα από αυτά παρακολουθούνται

Εικόνα από BBC
Το RRS Discovery είναι ένα παγκοσμίου κλάσης ερευνητικό σκάφος, με βάση το Σαουθάμπτον. Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την αποστολή, σχεδόν οι μισοί από τους 11.000 κατοίκους της Σαντορίνης είχαν εγκαταλείψει το νησί για λόγους ασφαλείας, εν μέσω ενός μπαράζ σεισμών. «Ήταν μια σκληρή υπενθύμιση πως κάτω από τα λευκά χωριά με τα εστιατόρια γύρος, τις βίλες Airbnb με τα τζακούζι και τους αμπελώνες στο ηφαιστειακό έδαφος, δύο τεκτονικές πλάκες τρίβονται μεταξύ τους μέσα στον φλοιό της Γης», σημειώνει το BBC.

Η σύνδεση σεισμών με ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη
Η καθηγήτρια  Isobel Yeo, ειδικός στα εξαιρετικά επικίνδυνα υποθαλάσσια ηφαίστεια από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο της Βρετανίας, ηγείται της αποστολής. Περίπου τα δύο τρίτα των ηφαιστείων στον κόσμο βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα, όμως ελάχιστα από αυτά παρακολουθούνται.

«Είναι κάπως σαν το “μακριά από τα μάτια, μακριά από το μυαλό”, όταν πρόκειται να κατανοήσουμε τον κίνδυνό τους, σε σύγκριση με πιο διάσημα ηφαίστεια όπως ο Βεζούβιος», λέει πάνω στο κατάστρωμα, την ώρα που δύο μηχανικοί κατεβάζουν με βαρούλκο ένα ρομπότ στο μέγεθος αυτοκινήτου από την πλευρά του πλοίου.

Η έρευνα αυτή, που ξεκινά τόσο λίγο μετά τους σεισμούς, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν ποια είδη σεισμικής δραστηριότητας θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη είναι επικείμενη.

Η τελευταία έκρηξη στη Σαντορίνη σημειώθηκε το 1950, αλλά ακόμη και το 2012 υπήρξε ένα «διάστημα αναταραχής», θυμίζει η Isobel Yeo: λάβα διοχετεύτηκε στους θαλάμους των ηφαιστείων και το νησί «φούσκωσε». Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια, προσθέτει, «είναι ικανά για πολύ μεγάλες, πολύ καταστροφικές εκρήξεις».

«Μπορεί να αποκτούμε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας όταν συνηθίζουμε σε μικρές εκρήξεις και υποθέτουμε ότι η επόμενη θα είναι ίδια — αλλά ίσως να μην είναι», τονίζει.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα το 2022 στον Ειρηνικό ήταν η ισχυρότερη υποθαλάσσια έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ, προκαλώντας τσουνάμι στον Ατλαντικό και ωστικά κύματα που έφτασαν ως το Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικά νησιά στην Τόνγκα επλήγησαν τόσο σφοδρά, που οι κάτοικοί τους δεν επέστρεψαν ποτέ.

Βίντεο από τον βυθό
300 μέτρα κάτω από τα πόδια των επιστημόνων στο πλοίο, οι θερμοί ατμοί αναβλύζουν. Οι ρωγμές στον βυθό μετατρέπουν την επιφάνεια της θάλασσας σε έναν φωτεινό πορτοκαλί κόσμο από βράχους και σύννεφα αερίων.

Σε βίντεο του BBC, φαίνονονται οι ηφαιστειακοί κρατήρες της Σαντορίνης να αφρίζουν καθώς οι επιστήμονες εξερευνούν τον βυθό της θάλασσας.

«Ξέρουμε περισσότερα για την επιφάνεια ορισμένων πλανητών απ’ ό,τι για αυτά που βρίσκονται εκεί κάτω», σχολιάζει η Isobel Yeo.

Το ρομπότ κατεβαίνει στον βυθό για να συλλέξει υγρά, αέρια και δείγματα πετρωμάτων. Οι ατμοί αυτοί είναι υδροθερμικοί — δηλαδή, θερμό νερό εκρέει από ρωγμές — και συχνά σχηματίζονται κοντά σε ηφαίστεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Isobel Yeo και 22 επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο βρίσκονται στο πλοίο για έναν ολόκληρο μήνα.

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει αν ένα ηφαίστειο γίνεται πιο ή λιγότερο εκρηκτικό όταν το θαλασσινό νερό αυτών των ατμών αναμιγνύεται με μάγμα.

«Προσπαθούμε να χαρτογραφήσουμε το υδροθερμικό σύστημα», εξηγεί η Isobel Yeo. «Δεν είναι όπως φτιάχνεις έναν χάρτη στην ξηρά. Πρέπει να δούμε μέσα στη Γη», λέει.

Το Discovery εξετάζει την Καλδέρα της Σαντορίνης και πλέει προς το  Κολούμπο, το άλλο μεγάλο ηφαίστειο στην περιοχή, περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της νήσου.

Θέμα χρόνου να εκραγούν τα ηφαίστεια
Τα δύο ηφαίστεια δεν αναμένεται να εκραγούν άμεσα — αλλά είναι απλώς θέμα χρόνου.

Η αποστολή θα δημιουργήσει βάσεις δεδομένων και γεωχαρτογραφήσεις κινδύνου για την Πολιτική Προστασία της Ελλάδας, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, μέλος της κυβερνητικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συνεδρίαζε καθημερινά κατά την περίοδο των σεισμών.

Η ίδια κατάγεται από τη Σαντορίνη και μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες για παλιούς σεισμούς και εκρήξεις από τον παππού της. Το ηφαίστειο, λέει, την ενέπνευσε να γίνει γεωλόγος.

«Αυτή η έρευνα είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα ενημερώσει τους κατοίκους για το πόσο ενεργά είναι τα ηφαίστεια και θα χαρτογραφήσει τις περιοχές που θα απαγορεύεται να προσεγγιστούν σε περίπτωση έκρηξης», σημειώνει.

Το εγχείρημα θα αποκαλύψει ποια σημεία του θαλάσσιου βυθού γύρω από τη Σαντορίνη είναι τα πιο επικίνδυνα, προσθέτει.

Αυτές οι αποστολές είναι εξαιρετικά δαπανηρές, γι’ αυτό και οι επιστήμονες εργάζονται σε βάρδιες 12 ωρών, μέρα-νύχτα.

Το υποβρύχιο ρομπότ
Ο καθηγητής Τζον Τζέιμισον, από το Memorial University στον Καναδά, δείχνει στην αποστολή του BBC ηφαιστειακά πετρώματα που έχουν εξαχθεί από τις σχισμές. «Μην το πιάσεις αυτό», προειδοποιεί. «Είναι γεμάτο αρσενικό».

Ηφαιστειακά πετρώματα που συλλέχθηκαν από τον βυθό της θάλασσας από το υποβρύχιο ρομπότ
Δείχνοντας ένα άλλο πέτρωμα που μοιάζει με μαρέγκα σε αποχρώσεις του μαύρου και του πορτοκαλί με επίστρωση που θυμίζει χρυσόσκονη, εξηγεί: «Αυτό είναι πραγματικό μυστήριο – δεν ξέρουμε καν από τι αποτελείται».

Αυτά τα πετρώματα αφηγούνται την ιστορία του υγρού, της θερμοκρασίας και των υλικών μέσα στο ηφαίστειο. «Πρόκειται για ένα γεωλογικό περιβάλλον τελείως διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα – είναι πραγματικά συναρπαστικό», λέει.

Όμως η «καρδιά» της αποστολής χτυπά μέσα σε ένα σκοτεινό κοντέινερ πάνω στο κατάστρωμα, όπου τέσσερα άτομα κοιτούν οθόνες στερεωμένες σε τοίχο.

Με έναν μοχλό που θα ταίριαζε σε κονσόλα gaming, δύο μηχανικοί χειρίζονται το υποβρύχιο ρομπότ. H Yeo και η Νομικού ανταλλάσσουν θεωρίες για το τι περιέχει μια λίμνη υγρού που εντόπισε το ρομπότ.

«Κάνουμε επιστήμη για τους ανθρώπους, όχι για τους επιστήμονες. Είμαστε εδώ για να νιώσει ο κόσμος ασφαλής», λέει η κ. Νομικού.

Η πρόσφατη σεισμική κρίση στη Σαντορίνη ανέδειξε το πόσο εκτεθειμένοι είναι οι κάτοικοι του νησιού στις γεωλογικές απειλές – και πόσο εξαρτημένη είναι η οικονομία από τον τουρισμό.

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου