Ειδήσεις

Το SETA… χαρτογραφεί ελληνοτουρκικές εντάσεις μετά τους χάρτες του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Τουρκικό κατηγορώ υπό το μανδύα γεωστρατηγικής ανάλυσης. Το τουρκικό think tank SETA, στενά συνδεδεμένο με την κυβέρνηση Ερντογάν, επιλέγει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως «ταραχοποιό» της Ανατολικής Μεσογείου, στοχοποιώντας τον πρόσφατο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της Αθήνας.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός (ΘΧΣ) παρουσιάζεται από την ΕΕ ως μέσο βιώσιμης ανάπτυξης των θαλάσσιων περιοχών και συνεργασίας. Ωστόσο, το SETA χρησιμοποιεί αυτή τη διαδικασία για να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τις διαφορές δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα, παρακολουθώντας τις ευρωπαϊκές διεργασίες, επιμένει πως κάθε σχεδιασμός που λαμβάνει χώρα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να θίγει τις τουρκικές διεκδικήσεις.

«Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χάρτη χωροταξικού σχεδίου που αναγνώριζε την πλήρη νομική ισχύ όλων των νησιών, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου… η Τουρκία αντέδρασε άμεσα, απορρίπτοντας τη νομική και πρακτική ισχύ των εν λόγω χαρτών», αναφέρει το SETA σε έκθεσή του.

Κατηγορίες για σφετερισμό θαλάσσιων περιοχών

Το SETA καταγγέλλει ότι ο ελληνικός σχεδιασμός δεν απέφυγε τις «αμφισβητούμενες περιοχές», παρά τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Τουρκία.«Αφήνοντας κατά μέρος τις δράσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στις συγκεκριμένες περιοχές, μπορεί να ειπωθεί ότι οι θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται σφετερίζονται σαφώς την υφιστάμενη υφαλοκρηπίδα και τις πιθανές περιοχές ΑΟΖ της Τουρκίας».

SETA-ρισμένη ένταση
Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για επιδείνωση των σχέσεων μέσω μονομερών χαρτών, σε πλήρη αντίθεση με το «πνεύμα της Βέρνης» του 1976 και τη Διακήρυξη των Αθηνών του 2023, και επαναλαμβάνει την ανάγκη «ειλικρινούς και ολοκληρωμένης προσέγγισης» βάσει του διεθνούς δικαίου και των αρχών της ισότητας και καλής γειτονίας. Το SETA χρησιμοποιεί ρητορική που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα λειτουργεί εκτός συμφωνημένων πλαισίων και επιλέγει την αντιπαράθεση.

«Παρά αυτή την ενέργεια της Αθήνας, είναι σαφές ότι η πρωτοβουλία αυτή εκ μέρους της Ελλάδας δεν θα μείνει στα χαρτιά και θα αποτυπωθεί στην πράξη. Άλλες ενέργειες θα βλάψουν αναπόφευκτα τη θετική διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει πρόσφατα καθιερωθεί και ενισχύεται. Και αυτό γιατί η Τουρκία θα πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της απέναντι στην αντανάκλαση αυτού του πλαισίου, το οποίο είναι σαφώς αντίθετο με την ισότητα και συνεπώς με το διεθνές δίκαιο, στο πεδίο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα και σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών που τονίζει ότι η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο έχει μεγάλη σημασία», αναφέρει.

 Το επιχείρημα περί μονομερών ενεργειών

Τέλος, το SETA καταλήγει με επίκληση στο Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, στο οποίο η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος. Η Άγκυρα –αν και δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση– απαιτεί «αποφυγή μονομερών ενεργειών» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Με αυτόν τον τρόπο, «το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών στις θάλασσες που τις περιβάλλουν», καταλήγει η ανάλυση του SETA.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου