Ειδήσεις

Λίφτινγκ 350 εκατ. ευρώ στα δημόσια σχολεία με το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”

Τη ριζική ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων σε 332 δήμους μέσα στο καλοκαίρι προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων και τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τη νέα σχολική χρονιά, ώστε τα σχολεία να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και λειτουργίες.

Ειδικότερα, για την ανακαίνιση θα διατεθούν 250 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και επιπλέον 100 εκατ. από τις συστημικές τράπεζες, δηλαδή συνολικά το σημαντικό ποσό των 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να γίνουν έργα που θα υλοποιηθούν το καλοκαίρι, οπότε οι μαθητές θα δουν τη «νέα εικόνα» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.  Η ανακαίνιση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αφορά περισσότερα από 6.000 σχολεία.

Ήδη έχει δημιουργηθεί  ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι δήμαρχοι καταγράφουν τα έργα που θέλουν να γίνουν στα σχολεία της περιοχής τους. Τα έργα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς κονδυλίων, καθώς θα δημιουργηθεί ειδική βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει κατηγορίες όπως ανακαίνιση αύλειων χώρων, βάψιμο κτιρίων, αλλαγή ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σχολικών κτιρίων.

Με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, θα ανακαινιστούν εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλεϊ και μπάσκετ, θα βαφτούν οι τάξεις και θα αναβαθμιστούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη:

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», με σκοπό να υποστηρίξει τους 332 δήμους της χώρας ως προς την ενίσχυση των σχολικών υποδομών.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανερχόταν στα 250 εκατ. ευρώ, ποσό που ήδη έχει αυξηθεί στα 350 εκατ. ευρώ.
Επιδίωξη αποτελεί η διαρκής διεύρυνση του προγράμματος, τόσο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, όσο και μέσω του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την υπουργό, ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας περιορίζεται στον καθορισμό των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών, που αποτυπώνονται στο εκάστοτε κτιριολογικό πρόγραμμα, ενώ η μέριμνα για την ανέγερση των σχολικών κτιρίων, την επισκευή, συντήρηση και βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων.

Τη συντρέχουσα αρμοδιότητα για την υλοποίηση έργων σχολικής στέγης έχει η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚΤΥΠ ΑΕ), του Ελληνικού Δημοσίου, ως εκπληρούσα τους σκοπούς της συγχωνευόμενης εταιρείας ΟΣΚ ΑΕ στον κλάδο των εκπαιδευτικών δομών και σχετική σύμβαση για τις μελέτες ύψους 812.960 ευρώ υπεγράφη στις 10 Μαρτίου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Εν τω μεταξύ, καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την επικαιροποίηση του Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου των σχολικών κτιρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ.1 του άρθρου 14 του Ν. 4270/2014. Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ), ο οποίος εποπτεύεται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διατηρεί την εποπτεία της υλοποίησης του αντίστοιχου ελέγχου, ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας εκπονεί κτιριολογικά προγράμματα έπειτα από αίτημα του Δήμου, τα οποία ισχύουν για τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και τους Δήμους όλης της χώρας.

Πηγή: powergame.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου