Πολιτιστικά

Η επιτυχημένη παράσταση «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού ταξιδεύει στα Δωδεκάνησα

Μετά την περσινή περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα και σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, η συναρπαστική παράσταση του έργου «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του διακεκριμένου συνθέτη Νίκου Κυπουργού, μια από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ταξιδεύει στα Δωδεκάνησα και «πιάνει» λιμάνι στην Πάτμο, στη Λέρο, στην Κω και στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Από τις 30 Απριλίου έως και τις 19 Μαΐου 2025, το σπινθηροβόλο μιούζικαλ με το άφθονο χιούμορ, την ποιητική φλέβα και την ανατρεπτική διάθεση έρχεται να προσφέρει μια συναρπαστική μουσικοθεατρική εμπειρία, εισάγοντας το κοινό στον μαγευτικό κόσμο του μουσικού θεάτρου. Το λιμπρέτο υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος με τη συνεργασία του συνθέτη, και τη σκηνοθεσία ο Θοδωρής Αμπαζής.

Η νέα περιοδεία της παράστασης του Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει θα ξεκινήσει από την Πάτμο (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, 30/4 & 1, 2/5), ενώ στη συνέχεια θα σταθμεύσει στη Λέρο (Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λέρου, Λακκί, 5, 6, 7, 8/5), στην Κω (Κινηματοθέατρο Ορφέας, Πλατεία Ελευθερίας, 12, 13, 14/5) και στο Καστελλόριζο (Πλατεία, 17, 18/5). Το πρόγραμμα της περιοδείας εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικά εργαστήρια συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης για τη δημιουργία μουσικών συνόλων που παρουσιάζουν ο Νίκος Κυπουργός και η Ελίτα Κουνάδη, καθώς και με την προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης για όλη την οικογένεια Ιζαντόρα Ντακ, βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του έργου Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει, οι διασκεδαστικές ερμηνείες και η εξαιρετικά άμεση μουσική γραφή κάνουν τις βασικές έννοιες της μουσικής να μεταδίδονται απευθείας, σαν παιχνίδι, ακόμη και στο αμύητο κοινό.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο Μουσικός της αυλής του. Τον Μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον Μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον Βασιλιά! Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία…

Το μιούζικαλ Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει του Νίκου Κυπουργού, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του σύγχρονου ελληνικού μουσικού θεάτρου, αντλεί την έμπνευση του από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ακροβατώντας δεξιοτεχνικά ανάμεσα στη λυρική παράδοση και τον παιγνιώδη μεταμοντερνισμό, το έργο αποτελεί μια ιδανική εισαγωγή τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων θεατών στις έννοιες, τις τεχνικές και τα εργαλεία της μουσικής γραφής. «Το Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει δεν είναι ένα έργο που γράφτηκε για παιδιά. Μόνο αφού ολοκληρώθηκε κάποιοι είδαν σε αυτό ότι έχει επιπλέον έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που το κάνει κατάλληλο και για παιδιά. Φάνηκε, λοιπόν, με έναν τρόπο, αυτό που πάντοτε πίστευα: ότι, δηλαδή, ανάμεσα στα έργα για μεγάλους και στα έργα για παιδιά, τα όρια δεν είναι πάντοτε σαφή και ευδιάκριτα», σημειώνει ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός.

O Θοδωρής Αμπαζής, σημαντικός δημιουργός που συνδυάζει στις δουλειές του το σύγχρονο θεατρικό με το μουσικό ιδίωμα σε αξεδιάλυτη ενότητα, υπογράφει τη σκηνοθεσία του έργου, δημιουργώντας μια ευφάνταστη και ευρηματική παράσταση με άπλετο χιούμορ, υπέροχες μελωδίες και εντυπωσιακά κοστούμια.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Λιμπρέτο: Θωμάς Μοσχόπουλος (με τη συνεργασία του συνθέτη)

Μεταγραφή για μικρό σύνολο: Χαράλαμπος Γωγιός

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικό, κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Συνεργάτιδα σκηνοθέτρια: Ελεάνα Τσίχλη

Ερμηνεύουν: Αντώνης Κορδοπάτης (Βασιλιάς), Βάσια Ζαχαροπούλου (Μούσα), Δημήτρης Ναλμπάντης (Μουσικός)

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο), Οδυσσέας Σιωζόπουλος (κλαρινέτο)

ΣΙΩΠΗ , Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΚΟΥΕΙ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ 2025

• Πάτμος – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου – 30 Απριλίου & 1 , 2 Μαΐου 2025*

• Λέρος – Δημοτικό Κινηματοθέατρο Λέρου (Λακκί) – 5, 6, 7, 8 Μαΐου 2025*

• Κως – Κινηματοθέατρο Ορφέας, Πλατεία Ελευθερίας – 12, 13, 14 Μαΐου 2025*

• Καστελλόριζο – Πλατεία – 17, 18 Μαΐου 2025

* Πρωινές παραστάσεις για σχολεία

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ, ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στο πλαίσιο της νέας περιοδείας της παράστασης του έργου Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει, ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός και η ηθοποιός Ελίτα Κουνάδη θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης για τη δημιουργία μουσικών συνόλων, προσφέροντας την εμπειρία τους σε καλλιτέχνες και μουσικούς. Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις ικανότητές τους και θα ανταλλάξουν ιδέες, ενώ παράλληλα θα παρέχονται συμβουλές και τεχνογνωσία για τη δημιουργία και την οργάνωση μουσικών σχημάτων.

Επιπλέον, στους χώρους παρουσίασης των παραστάσεων, θα πραγματοποιηθούν δωρεάν προβολές της βιντεοσκοπημένης παράστασης για όλη την οικογένεια Ιζαντόρα Ντακ, σε κείμενο και σκηνοθεσία Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική Κώστα Βόμβολου. Εμπνευσμένο από τη ζωή της σπουδαίας χορογράφου και χορεύτριας Ιζαντόρας Ντάνκαν, το έργο μιλάει για τη συμπερίληψη, την αποδοχή, τη δύναμη της συγχώρεσης και την αναγνώριση του μοναδικού «άλλου».

ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ ΕΛΣ

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου: «SUB.1.44 Η Εθνική Λυρική Σκηνή στην Περιφέρεια: Εκπαιδευτικές Δράσεις και Συμβουλευτική Υποστήριξη», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου