Τοπικές Ειδήσεις

Παρέμβαση – πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για να αναβαθμιστούν η εικόνα, οι υποδομές και οι υπηρεσίες στο λιμάνι της Ρόδου

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, θέτει το ζήτημα της αναβάθμισης και αποκατάστασης των χώρων εξυπηρέτησης των επιβατών κρουαζιέρας, αλλά του διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου στο λιμάνι της Ρόδου.

Αναφέρει ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Συνόρων Schengen απαγορεύεται κάθε άλλη λειτουργία στον οριοθετημένο χώρο μεταξύ των υποδομών του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης και του σημείου διεπαφής των υπόχρεων στο Σύστημα Εισόδου Εξόδου πλοίων, όπως της κρουαζιέρας.

Τονίζει ότι: «Το ζήτημα είναι ότι στον Εμπορικό Λιμένα Ρόδου (Προβλήτα Αγγέλων) λειτουργεί το θαλάσσιο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ρόδου (διαβατηριακός έλεγχος), το Τελωνείο Ρόδου με γραφεία και αποθήκες, το Κατάστημα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) και το Κυλικείο που έχει παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ έναντι μισθώματος.

Η είσοδος όλων αυτών βρίσκεται εντός της οριοθετημένης ζώνης παραβολής υπόχρεων στο Σύστημα Εισόδου Εξόδου πλοίων (Extra Schengen).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορεί να αποτραπεί, πλην μικρών συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, η διέλευση όσων πρέπει να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του Τελωνείου και αφετέρου να επιτελούνται τελωνειακές διαδικασίες που ουδεμία σχέση έχουν με τα εξυπηρετούμενα πλοία, κάτι που συνιστά παράβαση της Συνθήκης Schengen, η οποία απαγορεύει τη διακίνηση μη εχόντων άμεση σχέση με τα εξυπηρετούμενα πλοία, τόσο στο Τελωνείο όσο και στο Κυλικείο.

Επιπρόσθετα, στον χώρο, υπάρχουν και τα κατασχεμένα από το Τελωνείο οχήματα τα οποία δημιουργούν ζητήματα ασφαλείας, που έχουν, μάλιστα, καταγραφεί από τους αξιωματικούς ασφαλείας των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τη Ρόδο.

Επισημαίνει ότι Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου έχει εκπονήσει και καταθέσει σχέδιο για:

– τη διαμόρφωση του χώρου των Τελωνειακών αποθηκών στο βόρειο άκρο του κτιρίου προκειμένου να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση επιβατών Κρουαζιερόπλοιων,

– τη διαμόρφωση χώρων για την λειτουργία του συστήματος Εισόδου – Εξόδου πλοίων (Extra Schengen),

– την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων διαβατηριακού ελέγχου.

Ο Μάνος Κόνσολας, θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο είναι η παραχώρηση όλων των ισόγειων χώρων (Τελωνείου και ΕΤΑΔ) προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου προκειμένου να κατασκευαστούν με ταχύτατες διαδικασίες οι απαιτούμενες υποδομές και η ανακατασκευή των χώρων.

Το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Μάνου Κόνσολα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών :

Κύριε Υπουργέ,

Οι πύλες εισόδου στην χώρα, πρέπει να συνάδουν με την ισχυρή και αξιόπιστη τουριστική ταυτότητα που διαθέτει η χώρα.

Στο λιμάνι της Ρόδου, η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του διαβατηριακού ελέγχου δεν συνάδει με αυτή την ταυτότητα.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Συνόρων Schengen, απαγορεύεται κάθε άλλη λειτουργία στον οριοθετημένο χώρο μεταξύ των υποδομών του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης και του σημείου διεπαφής των υπόχρεων στο Σύστημα Εισόδου Εξόδου πλοίων, όπως της κρουαζιέρας.

Το ζήτημα είναι ότι στον Εμπορικό Λιμένα Ρόδου (Προβλήτα Αγγέλων) λειτουργεί το θαλάσσιο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ρόδου (διαβατηριακός έλεγχος), το Τελωνείο Ρόδου με γραφεία και αποθήκες, το Κατάστημα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) και το Κυλικείο που έχει παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ έναντι μισθώματος.

Η είσοδος όλων αυτών, βρίσκεται εντός της οριοθετημένης ζώνης παραβολής υπόχρεων στο Σύστημα Εισόδου Εξόδου πλοίων (Extra Schengen).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποτραπεί, πλην μικρών συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, η διέλευση όσων πρέπει να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του Τελωνείου και αφετέρου να επιτελούνται τελωνειακές διαδικασίες που ουδεμία σχέση έχουν με τα εξυπηρετούμενα πλοία, κάτι που συνιστά παράβαση της Συνθήκης Schengen, η οποία απαγορεύει τη διακίνηση μη εχόντων άμεση σχέση με τα εξυπηρετούμενα πλοία, τόσο στο Τελωνείο όσο και στο Κυλικείο.

Επιπρόσθετα, στον χώρο υπάρχουν και τα κατασχεμένα από το Τελωνείο οχήματα τα οποία δημιουργούν ζητήματα ασφαλείας, που έχουν μάλιστα καταγραφεί από τους αξιωματικούς ασφαλείας των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τη Ρόδο.

Από τη στιγμή που ο μεγάλος στόχος είναι η μετατροπή του λιμένα Ρόδου ως homeporting το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Όπως πρέπει να αντιμετωπιστεί και η αποκατάσταση και αναβάθμιση συνολικά των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου έχει εκπονήσει και καταθέσει σχέδιο για:

– τη διαμόρφωση του χώρου των Τελωνειακών αποθηκών στο βόρειο άκρο του κτιρίου προκειμένου να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση επιβατών Κρουαζιερόπλοιων,

– τη διαμόρφωση χώρων για την λειτουργία του συστήματος Εισόδου – Εξόδου πλοίων (Extra Schengen),

– την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων διαβατηριακού ελέγχου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο είναι η παραχώρηση όλων των ισόγειων χώρων (Τελωνείου και ΕΤΑΔ) προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου προκειμένου να κατασκευαστούν με ταχύτατες διαδικασίες οι απαιτούμενες υποδομές και η ανακατασκευή των χώρων.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Προτίθεται η Πολιτεία σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ να παραχωρήσει τους συγκεκριμένους χώρους στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες και οι υποδομές στο λιμάνι της Ρόδου για τους επιβάτες της κρουαζιέρας αλλά και για τον διαβατηριακό και τελωνειακό έλεγχο;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου