Τοπικές Ειδήσεις

Κατεδαφίζονται αυθαίρετα κτίσματα στην «Παναγιά Τσαμπίκα Ψηλή»

• Οριστική απόφαση για απομάκρυνση κατασκευών 375 τ.μ. σε δημόσιο δάσος • Δεν συμμορφώθηκε ο ιδιοκτήτης παρά την κλήση

Σε μία ακόμη προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να περιορίσει τα φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης σε προστατευμένες φυσικές περιοχές, εκδόθηκε απόφαση για την κατεδάφιση και απομάκρυνση αυθαίρετων κατασκευών εντός δημόσιου δάσους στη Ρόδο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έκταση στη θέση «Παναγιά Τσαμπίκα Ψηλή», στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου.
Η απόφαση, με αριθμό πρωτοκόλλου 152115/23-04-2025, υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα Δασών και βασίζεται σε σειρά νομικών διατάξεων, σχετικών με την προστασία του δασικού περιβάλλοντος, αλλά και σε πολυσέλιδη αυτοψία και τεχνικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.
Τι διαπιστώθηκε
Κατά την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας, που διενεργήθηκε από δασοπόνο, εντοπίστηκαν τα εξής αυθαίρετα:
• Κτίσμα με βάση από μπετόν και τσιμεντοκολώνες, συνολικής έκτασης 203,5 τ.μ., στο οποίο είχε κατασκευαστεί πάνω ξύλινο δάπεδο και τοποθετηθεί σκελετός από σιδηροδοκούς και ξύλινους πασσάλους ύψους έως 4 μέτρων, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν ημιτελή χώρο με κατασκευαστικά χαρακτηριστικά προσωρινής κατοίκησης ή εκμετάλλευσης.
• Τσιμεντένια τοιχία, διαφόρων διαστάσεων και υψών, συνολικού εμβαδού 18,6 τ.μ., αποτελούμενα από πέτρα, μπετόν και τσιμεντόλιθους, με σαφώς ενισχυμένη στατικότητα.
• Πρόσθετα τοιχία, μήκους περίπου 12 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, κατασκευασμένα με τα ίδια υλικά, σε προφανή προσπάθεια διαμόρφωσης περιγράμματος οικοδομής ή περίφραξης.
Όλες οι ανωτέρω κατασκευές, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα και τις δασικές διατάξεις, τοποθετήθηκαν εντός δημόσιας Κτηματικής Μερίδας, χωρίς άδεια, χωρίς αλλαγή χρήσης και κατά παράβαση της δασικής νομοθεσίας.
Η νομική βάση και η πορεία της υπόθεσης
Η εν λόγω απόφαση βασίζεται στο άρθρο 67Α του Ν.998/1979 περί προστασίας των δασών, όπως ισχύει σήμερα μετά από τροποποιήσεις, και σε πληθώρα σχετικών εγκυκλίων, διοικητικών διατάξεων, αποφάσεων και προηγούμενων αποφάσεων κατεδάφισης που είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε αγνοήθηκαν από τον φερόμενο ιδιοκτήτη.
Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2024 είχε επιδοθεί πρόσκληση συμμόρφωσης και εθελοντικής κατεδάφισης στον ιδιοκτήτη, η οποία όμως δεν τηρήθηκε. Ακολούθησε επιβεβαίωση παράλειψης εκ μέρους του με αναφορά Δασοφύλακα και πλέον το κράτος ενεργοποιεί τη διαδικασία υποχρεωτικής κατεδάφισης.
Η διαδικασία της κατεδάφισης
Η κατεδάφιση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα εκτελεστεί από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Θα συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο απομάκρυνσης, ενώ θα εμπλακούν και οι αρμόδιοι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας – ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑΡ – καθώς και η Πολεοδομία Ρόδου και ο οικείος Δήμος για την αποκοπή παροχών και την τεχνική υποστήριξη.
Δικαίωμα προσφυγής
και εναλλακτική διέξοδος
Η απόφαση είναι διοικητική και μπορεί να προσβληθεί στο Διοικητικό Εφετείο, εντός 60 ημερών από την κοινοποίηση ή τοιχοκόλληση. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί επίσης, βάσει της παρ. 5 του άρθρου 67Α, να παραδώσει τα κτίσματα προς κατεδάφιση στην αρμόδια δασική αρχή, απαλλασσόμενος από πρόστιμα και πρωτόκολλα αποζημίωσης.

Μήνυμα μηδενικής ανοχής
Η υπόθεση της «Παναγιάς Τσαμπίκας Ψηλής» δεν αποτελεί απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι σαφές πως εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής της δασικής πολιτικής, με στόχο τον περιορισμό της άναρχης και καταπατητικής δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές. Η κίνηση αυτή έρχεται να ενισχύσει την αξιοπιστία των ελεγκτικών μηχανισμών και να υπογραμμίσει την πρόθεση του κράτους να προστατεύσει τον φυσικό πλούτο της χώρας από αυθαιρεσίες και παράνομες χρήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου