•Αναρχία από την κατάληψη χώρων με σταθμευμένα κάθε είδους οχήματα παντού • Δυσφορία των δημοτών στα social media
Σκουριάζουν σταθμοί και ποδήλατα που εγκατέστησε με το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων ο Δήμος Ρόδου. Μια δεκαετία μετά την εγκατάσταση και την επέκταση του συστήματος Bike-Sharing, η εικόνα που παρουσιάζουν οι σταθμοί είναι απογοητευτική. Ποδήλατα και σταθμοί εγκαταλειμμένοι, με μη λειτουργικά συστήματα καταδεικνύουν την ανάγκη αναβάθμισής τους με συμπλήρωση των συμβατικών ποδηλάτων και την προμήθεια ηλεκτρικών, ώστε να χρησιμοποιηθούν και από τους επισκέπτες στην κυκλοφοριακά πνιγμένη πόλη της Ρόδου.
Σε αντίθεση με την απαξίωση του δημοτικού συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, μέρες δόξας γνωρίζουν οι ιδιώτες που έχουν γεμίσει κυριολεκτικά ποδήλατα και πατίνια τόσο την πόλη, όσο και τις τουριστικές περιοχές, με τους δημότες να διερωτώνται αν η εγκατάσταση τους … εική και ως έτυχε, έχει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου. Η αναρχία όμως δεν εξαντλείται στα ήπια μέσα μεταφοράς, αντιθέτως μεγεθύνεται και με τα κάθε είδους οχήματα που καταλαμβάνουν κάθε ελεύθερο χώρο, δηλαδή πολυσύχναστους δρόμους, εισόδους παρκινγκ και πεζοδρόμια.
«Βασιλεύει» η αναρχία!
«Τις τελευταίες μέρες παρατηρώ ότι στη γειτονιά μου στην Ιξιά σταθμεύουν συστηματικά δεξιά και αριστερά του δρόμου λεωφορεία, βανάκια και αυτοκίνητα μιας συγκεκριμένης εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων, η οποία εδρεύει σε κάποια απόσταση. Το ίδιο συμβαίνει και στο πάρκινγκ γύρω από το (νέο) Κτηματολόγιο, αλλά και στους δρόμους γύρω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν δημόσιους χώρους σαν να πρόκειται για ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τους, χωρίς εμφανή περιορισμό ή έλεγχο και με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ζωή όλων των υπολοίπων.
Βέβαια άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις του κλάδου διαθέτουν ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους χώρους (οικόπεδα ή πάρκινγκ) για να σταθμεύουν και να διαχειρίζονται τον στόλο τους. Δεν κάνουν χρήση του δημόσιου χώρου για την επιχειρηματική τους λειτουργία, σεβόμενες τους κανόνες και την πόλη. Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται πλέον και στο κέντρο της πόλης, όπου ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια ιδιωτικών εταιρειών καταλαμβάνουν διάφορα σημεία. Για να καταλάβει όμως κάποιος χώρο σε δημόσιο σημείο για εμπορική δραστηριότητα – όπως για παράδειγμα να στήσει μια καντίνα ή ένα stand πώλησης – απαιτείται άδεια από τον Δήμο, με συγκεκριμένους όρους και αντίτιμο. Αναρωτιέμαι, λοιπόν:
Ποιο είναι το όφελος του Δήμου και των πολιτών από αυτές τις πρακτικές; Υπάρχει κάποιο αντάλλαγμα για την κατάληψη του δημόσιου χώρου ή μήπως αφήνονται ασύδοτα κάποια επιχειρηματικά μοντέλα να λειτουργούν σε βάρος της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής στην πόλη» αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Fb, ο δικηγόρος Χριστόδουλος Μαλλιαράκης. Η ενόχληση των δημοτών είναι εμφανής, καθώς ουκ έστιν ο αριθμός των συμπολιτών μας που εκφράζουν ανάλογη απορία.
«Τι γίνεται με τα δημοτικά τέλη; Οι δημότες πληρώνουν και δεν τους παρέχονται τα βασικά (θέση στάθμευσης π.χ.) τη στιγμή που αυτές οι επιχειρήσεις δεσμεύουν και εκμεταλλεύονται πολλαπλά το δημόσιο χώρο (σε κάποιες περιπτώσεις προκαλώντας συστηματικά φθορά και πιθανότητες ατυχημάτων, μόλυνσης με ακάθαρτα νερά και λάδια βλ. πλύσεις αυτοκινήτων σε rent a car και πλυντήρια, κλπ) υπογραμμίζει η Μαρία Μπακαρή. «Η Ρόδος δυστυχώς έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι, δύσκολες οι αποφάσεις για τους άρχοντες. Θα σπάσουν αυγά και δεν πρέπει, τον πολίτη όμως που ταλαιπωρείται τον έχουν γραμμένο» τονίζει η Μιχαλίτσα Πίσκαπα. «Το ίδιο συμβαίνει και στην Ε. Βενιζέλου (εικοσάμετρος ο οποίος είναι μονόδρομος) στην Ιξιά κατά μήκος της οδού, δεξιά, αριστερά, Βανάκια, Πούλμαν, φορτηγά, οι κάτοικοι της περιοχής δεν βρίσκουν πλέον χώρο παρκαρίσματος. Έλεος με το θράσος κάποιων» σχολιάζει ο Νίκος Βασιλαράς. «Δεν θα μας πουν πως τα αυτοκίνητα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και δικαιούνται μια θέση πάρκινγκ όπως όλα τα αυτοκίνητα;» σχολιάζει σκωπτικά ο Βαγγέλης Μιχελάκης. «Εκεί βολεύει εκεί τα βάζουν! Τι να κάνουν τώρα οι άνθρωποι να νοικιάζουν χώρο για να στεγάσουν τον στόλο της επιχείρησης τους να κάνουν και παραπάνω έξοδα ; Ε μα πια όλοι γκρίνια» αναφέρει Γιώργος Ισκάς. «Καλώς ήρθες στον κόσμο μας! Εδώ και χρόνια καθημερινό φαινόμενο στη γειτονιά μου, έπρεπε να γράψουμε σε χαρτάκι στο λεωφορείο να μην παρκάρει!» γράφει ο Σπυρίδων Σαλαμαστράκης. «Δεν έχουμε ορατότητα βγαίνοντας από τις κατοικίες μας με τα ογκώδη πούλμαν που έχουν παρκάρει επί της Ελευθερίου Βενιζέλου (παραλιακός Ιαλυσού). Είναι μέχρι να γίνει το τροχαίο» σχολιάζει η Σέβα Βασιλαρά.