Τοπικές Ειδήσεις

Ούτε τα προσκυνητάρια γλίτωσαν: Στη Ρόδο, μέχρι και οι εκκλησίες μπλέκουν σε πολεοδομικά κυκλώματα!

• Από το άρθρο της «δημοκρατικής» στην αποκάλυψη των «Αδιάφθορων»: Πώς στήθηκε πρόστιμο-μαϊμού σε Ιερό Ναό • Όταν το αυθαίρετο έχει αγιασμένο οικόπεδο και το πρόστιμο κατευθείαν ευλογία από την Πολεοδομία

Ποιος να το πίστευε ότι σε μια πόλη σαν τη Ρόδο, με τα εκατοντάδες κραυγαλέα αυθαίρετα να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, η Πολεοδομία θα έδειχνε όλη τη γραφειοκρατική της αυστηρότητα… σε ένα προσκυνητάρι;
Τον Αύγουστο του 2024, η «δημοκρατική» έκρουσε δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου: ποιος σοβαρός νους θα επέβαλλε πρόστιμο σε έναν μικρό ναό, σε ένα ταπεινό προσκυνητάρι που φιλοξενούσε ιερές εικόνες; Ποιος θα πίστευε ότι στο νησί όπου θεριεύουν αυθαίρετα-τέρατα και παλάτια χτισμένα χωρίς άδεια, θα τιμωρούνταν με τέτοιο ζήλο ένα εκκλησάκι δίπλα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου;
Η απάντηση, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν απλή: στη Ρόδο όλα γίνονται, αρκεί να βολεύει το σύστημα.
Στην αρχή φάνηκε απλώς σαν υπερβάλλων υπηρεσιακός ζήλος. Το πρόστιμο που επέβαλε η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου αφορούσε μια πρόχειρη κατασκευή – ένα ξύλινο προσκυνητάρι στον προαύλιο χώρο της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου. Διαστάσεις: 2,1 επί 2,1 μέτρα. Ύψος: 2,3 μέτρα. Δηλαδή, μικρότερο κι από ένα γκαράζ.
Η αυτοψία έγινε, το πρωτόκολλο αυθαιρέτου εκδόθηκε, και το πρόστιμο ανέγερσης προσδιορίστηκε στα 834,71 ευρώ, ενώ το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης στα 417,36 ευρώ. Για ένα προσκυνητάρι! Και μάλιστα με διαδικασίες που θα ζήλευαν μέχρι και… οικοδομικά μεγαθήρια.


Στην έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής που εκδόθηκε αναφέρεται ότι υπάλληλος της Δ/νσης Πολεοδομικών Εφαρμογών (υπηρεσίας Δόμησης) του Δήμου Ρόδου διενέργησε την 26η Ιουλίου 2024 αυτοψία στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην περιοχή Πανεπιστημίου Αιγαίου σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 4 του υπ’ αριθμ. 267/98 Π.Δ. (Φ.Ε.Κ. 196/Α/Α1998) «Διαδικασία χαρακτηρισμού και κατεδάφισης νέων αυθαίρετων κατασκευών, τρόπος εκτίμησης της αξίας και καθορισμός του ύψους των προστίμων αυτών» όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα, των άρθρων 81, 91, 92, 93, 94 του Ν. 44/95/2017 (ΦΕΚ 167/Α/3-11-2017) και της Εγκυκλίου 1/16/-11-2017 του ΥΠΕΚΑ και διαπίστωσε, τα εξής:-Εχει δημιουργηθεί μία μικρή κατασκευή διαστάσεων 2,1 Χ 2,1μ. Χ2,3μ. Που χρησιμοποιείται ως προσκυνητάρι και περιέχει ιερές εικόνες στον αύλειο χώρο της εκκλησίας. Η κατασκευή πολεοδομικά κατατάσσεται στους αποθηκευτικούς χώρους και αποτελεί πολεοδομική παράβαση σύμφωνα με την § 3 (δ) του άρθρου 81 του Ν. 4495/17.
Οι παραπάνω εργασίας θεωρούνται πολεοδομικές παραβάσεις κατά παράβαση του άρθρου 4 του Ν. 4067/2012 (Ν.Ο.Κ.) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 48 του Ν.4178/2013, του άρθρου 29 του Ν.4495/2017, κατά την έννοια των παρ. 1,3 του άρθρου 81 του Ν.4495/2017 και της υπουργικής απόφασης 3046/304/3-2-1989 «Κτιριοδομικός Κανονισμός».
Τότε, το άρθρο της «δημοκρατικής» κατήγγειλε το παράλογο. Υπέδειξε πως, σε ένα νησί γεμάτο προκλητικές αυθαιρεσίες, δεν γίνεται ο ναός να είναι ο «εύκολος στόχος».
Αυτό που δεν ήξερε ούτε η «δημοκρατική» ούτε κανείς άλλος, ήταν πως όλη η υπόθεση είχε πολύ βαθύτερη ρίζα.
Μήνες αργότερα, οι έρευνες των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. ξεσκέπασαν το αδιανόητο: το πρόστιμο δεν ήταν προϊόν τυπικής διαδικασίας, αλλά αποτέλεσμα καλά οργανωμένης μεθόδευσης από το εσωτερικό της Πολεοδομίας!
Η αποκάλυψη: Μεθοδευμένο πρόστιμο με οδηγίες χρήσης
Η αλήθεια άρχισε να ξετυλίγεται από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., που ερευνούσαν το μεγάλο κύκλωμα της Πολεοδομίας Ρόδου. Στις υποκλαπείσες συνομιλίες, αποκαλύφθηκε ότι ο 55χρονος πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών επικοινωνούσε τηλεφωνικά με πολιτικό μηχανικό προκειμένου να μεθοδεύσουν το πρόστιμο για το αυθαίρετο της εκκλησίας.
Ο διάλογος δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας:
«Βρήκα διάταξη που το εντάσσω, δεν θα είναι ποινικό… Μια απλή πολεοδομική παράβαση, και άσε που μπορεί να το αφήσω να ατονήσει».
Όχι μόνο προγραμμάτισαν πώς να περιορίσουν τις συνέπειες, αλλά επεξεργάστηκαν δύο «λύσεις» για να κουκουλώσουν την υπόθεση: είτε με ένσταση ώστε να καθυστερήσει η διαδικασία για 1-2 χρόνια, είτε με αποδοχή της “χαμηλής” πολεοδομικής παράβασης ώστε να διατηρηθεί κανονικά το προσκυνητάρι.
Όχι μόνο τακτοποίησε το πρόστιμο. Το τύπωσε κιόλας. Και για να δώσει τον πλήρη «λειτουργικό χαρακτήρα» στην υπόθεση, το τοποθέτησε και… στην είσοδο της εκκλησίας, όπως αρμόζει σε κάθε σοβαρή «προσκυνηματική παρανομία».
Το θράσος δεν σταματά εδώ: Σύμφωνα με τον διάλογο, ο υπάλληλος ζητούσε να ενημερωθεί ο ιερέας να μην ταραχτεί, διότι το πρόστιμο ήταν… για το θεαθήναι. Το σημαντικό ήταν να καλυφθεί η υπηρεσία και να φαίνεται ότι η Πολεοδομία «έκανε τη δουλειά της».
Κι όλα αυτά, σε έναν ιερό χώρο. Σε έναν τόπο όπου άλλες αυθαιρεσίες γελούν κατάμουτρα στους νόμους.


Σα να μιλούσαν για Parking…
Η περιγραφή είναι αποκαλυπτική. Η συνομιλία μεταξύ του υπαλλήλου και του πολιτικού μηχανικού μοιάζει με κουβέντα για… πολεοδομική τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου γκαράζ, κι όχι με αναφορά σε εκκλησιαστικό χώρο.
Στην πραγματικότητα, φρόντισαν το πρόστιμο να παραμείνει ήσσονος σημασίας, να μη φτάσει στην Εισαγγελία και, ει δυνατόν, να εξαφανιστεί στα χαρτιά.
Πώς λειτουργούσε το Σχέδιο:
1. Αυτοψία με σκοπιμότητα.
Ο έλεγχος έγινε, αλλά είχε ήδη στοχευθεί το πώς θα καταγραφεί το εύρημα.
2. Κατάλληλη νομική ερμηνεία.
Αντί να ακολουθηθεί μια τυπική διαδικασία, ο υπάλληλος “βρήκε” νομική φόρμουλα για να εξασφαλίσει μόνο διοικητικό πρόστιμο χωρίς ποινικές κυρώσεις.
3. Διαχείριση ενστάσεων.
Ο μηχανικός προτείνει να υποβληθεί ένσταση “για να παγώσει το θέμα” έως ότου ξεχαστεί.
4. Καθησυχασμός ιερέα.
Ζητήθηκε να ενημερωθεί ο υπεύθυνος του ναού να μην ανησυχήσει, αφού «έγινε ό,τι καλύτερο».
5. Προσωπικό κάλυμμα.
Ο υπάλληλος φρόντισε, όπως ο ίδιος λέει, να καλυφθεί και νομικά: «Με συμβούλεψαν οι δικηγόροι μου και διάφοροι άλλοι».


Ειρωνεία: Από το Θείο στο παράνομο
Η υπόθεση αυτή δεν είναι απλά μια ένδειξη υπηρεσιακής ανεπάρκειας ή ακραίας αυθαιρεσίας. Είναι σημείο των καιρών: ένας Ιερός Ναός μετατρέπεται σε πεδίο εφαρμογής βρώμικων τακτικών πολεοδομικής διαχείρισης.
Αντί να ελεγχθούν οι πραγματικές αυθαιρεσίες που αλλοιώνουν το νησί της Ρόδου, το κύκλωμα βρήκε εύκολο στόχο έναν ιερό χώρο – με όλη την ιερότητα του σκοπού και την ταπεινότητα της κατασκευής.
Γιατί, στη Ρόδο του 2024, ακόμα και οι εκκλησίες δεν γλίτωσαν από τα νύχια ενός βαθιά παρακμασμένου μηχανισμού.
Γιατί;
Διότι εκεί δεν υπήρχαν ισχυροί αντίπαλοι. Διότι ένα προσκυνητάρι δεν έχει ισχυρούς δικηγόρους και φίλους στα κέντρα αποφάσεων. Διότι ήταν εύκολο να φανεί ότι η Υπηρεσία «κάνει τη δουλειά της», χτυπώντας εκεί που δεν θα υπήρχε αντίσταση.
Και Τώρα Τι;
Τώρα, οι αποκαλύψεις προκαλούν σεισμό. Τώρα, είναι σαφές ότι η υποκρισία είχε χτιστεί πάνω σε υποτιθέμενους ελέγχους και πρόστιμα-βιτρίνα.
Και τώρα, ήρθε η ώρα να ελεγχθούν όλα τα πρόστιμα, όλες οι αυτοψίες, όλες οι μεθοδεύσεις. Γιατί, αν έφτασαν να στηρίζουν τις παρανομίες τους ακόμη και πάνω σε ένα ταπεινό προσκυνητάρι, φανταστείτε τι γίνεται πίσω από τις μεγάλες υποθέσεις.
Η Ρόδος πρέπει να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα:
Όταν ακόμα και το Άγιο θυσιάζεται για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, τι έχει μείνει όρθιο σε αυτό το νησί;
Η Ρόδος απέκτησε ένα ακόμη μοναδικό ρεκόρ: κύκλωμα που ούτε τον σεβασμό σε έναν ναό δεν άφησε αλώβητο. Γιατί εδώ δεν έχουμε απλά αυθαιρεσίες. Έχουμε «ιερό αυθαίρετο» με φροντίδα, μελέτη και μυστική υποστήριξη… από τα γραφεία της Πολεοδομίας.
Η ηθική της υπόθεσης;
Στη Ρόδο, ακόμα και τα προσκυνητάρια χρειάζονται δικηγόρο. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα σου στείλει πρόστιμο… ευλογημένο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου