«Η Ν.Δ. μπορεί να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα»

Με διάθεση αυτοκριτικής για το μερίδιο που του αναλογεί στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος για τη Νέα Δημοκρατία στα Δωδεκάνησα, αλλά και με αυστηρότητα για «όλους εκείνους που ενώ είναι απόντες, κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς», ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Μηνάς Νικολάου, μιλά στη «δ» για τα αίτια της ήττας του κόμματός του, αλλά και για την επόμενη μέρα.
«Πιστεύω στην αξία της αυτοκριτικής και έκανα την αυτοκριτική μου, τόσο δημόσια όσο και στα αρμόδια όργανα του κόμματος. Πράγματι, δεν είμαι ευχαριστημένος από την δράση μου κυρίως σε συλλογικό επίπεδο» δηλώνει ο κ. Νικολάου, ο οποίος σε αυτή την κατεύθυνση θα εστιάσει την προσοχή του το επόμενο διάστημα.
Σε αυστηρό τόνο απαντά σε όσους αναφέρονται στη Νέα Δημοκρατία με όρους «μαγαζιού» και διαμηνύει: «Δε με βρίσκει σύμφωνο η λογική του «μαγαζιού» είτε αυτό είναι σουπερ μάρκετ είτε ψιλικατζίδικο. Πιστεύω ότι το κόμμα δεν είναι «μαγαζί» κανενός. Αν θέλετε όμως, παρά ένα πριβέ σούπερ μάρκετ, εγώ προτιμώ ένα λαϊκό μαγαζί που να έχει ανοιχτές πόρτες σε όλους, είτε είναι η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ, είτε είναι και το «τελευταίο» στέλεχος».
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ χαρακτηρίζει σοφό τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι έστειλαν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση δια της κάλπης των Ευρωεκλογών και σημειώνει: «Οι πολίτες απαιτούν από εμάς μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Το σίγουρο είναι ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε βηματισμό και να κάνουμε πράξη αυτό που προσδοκούν οι πολίτες. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο υπεύθυνα. Εν πάση περιπτώσει είναι ένα αποτέλεσμα που είναι καθαρά στο χέρι της ΝΔ να το ανατρέψει».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Κύριε Νικολάου, ποια είναι, κατά την εκτίμησή σας, τα αίτια της πτώσης κατά 18 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα;
Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα στα Δωδεκάνησα ξεκομμένα από αυτά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πράγματι τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δεν ήταν ότι το καλύτερο για μας. Πιστεύω όμως πως δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα με την ψήφο τους. Οι πολίτες απαιτούν από εμάς μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Μήνυμα που μεταφράζεται με απλά λόγια στο «κοιτάξτε δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την δουλειά σας. Απαιτούμε μεγαλύτερη προσπάθεια». Και την προειδοποίηση τους αυτή την κατέθεσαν πολύ σοφά. Ναι μεν δεν ψήφισαν την ΝΔ, αλλά προτίμησαν την διαμαρτυρία τους αυτή να την εκφράσουν είτε ψηφίζοντας μικρότερα κόμματα, είτε απέχοντας από την εκλογική διαδικασία. Η προσεκτική δε ανάγνωση των αποτελεσμάτων συνηγορεί στο γεγονός που σας ανέφερα προηγουμένως, πως η συμπεριφορά των ψηφοφόρων μας δεν διαφέρει στα Δωδεκάνησα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν διαφέρει και πολύ επί παραδείγματι από την αντίστοιχη στο Ν. Σερρών που εκεί το κόμμα μας συγκέντρωσε 44%, αρκετά μικρότερο ποσοστό από το 58% που είχε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Την ίδια ώρα όμως που οι ψηφοφόροι μας επικρίνουν συγκεκριμένες αδυναμίες μας, γνωρίζουν ότι στο χειρισμό των μεγάλων προβλημάτων της χώρας, η ΝΔ πορεύεται με μοναδική πυξίδα την υπευθυνότητα. Από την άποψη λοιπόν αυτή δεν δικαιολογείται η ευφορία, όπως αυτή εκφράστηκε, τουλάχιστον αρχικά, από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εν πάση περιπτώσει είναι ένα αποτέλεσμα που είναι καθαρά στο χέρι της ΝΔ να το ανατρέψει. Και πιστεύω πως αυτό θα γίνει άμεσα.
• Ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ, έχετε ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και σε ποιο επίπεδο;
Πιστεύω στην αξία της αυτοκριτικής και έκανα την αυτοκριτική μου, τόσο δημόσια όσο και στα αρμόδια όργανα του κόμματος. Και όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πως είμαι ο αυστηρότερος κριτής του εαυτού μου. Πράγματι, δεν είμαι ευχαριστημένος από την δράση μου κυρίως σε συλλογικό επίπεδο. Είναι ένας τομέας που σκοπεύω να εστιάσω τις επόμενες προσπάθειές μου.
• Καταλογίζουν στη Νομαρχιακή ότι δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια τόσο ενεργό ή παρεμβατικό ρόλο, στα τοπικά δρώμενα, όσο θα έπρεπε. Σήμερα, κάνοντας τον δικό σας απολογισμό, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε πράγματα και δεν έγιναν;
Έχω πει και παλαιότερα πως δράσεις και παρεμβάσεις έγιναν και προτάσεις κατατέθηκαν, με αποτελέσματα μάλιστα, είτε προς το κέντρο με επισκέψεις στην Αθήνα, είτε σε τοπικό επίπεδο. Οι παρεμβάσεις μας αυτές θεωρώ ότι ήταν ουσιαστικές βοηθώντας στην εξεύρεση λύσεων προς όφελος τοπικής κοινωνίας. Υπενθυμίζω ότι κινηθήκαμε σαν Νομαρχιακή της ΝΔ σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν π.χ. τα αναπτυξιακά του νομού, τους ιατρούς του ΙΚΑ-ΤΑΞΥ, την ΔΕΗ, το γκολφ Αφάντου, τους εργαζόμενους στην αρχαιολογία, την ΑΔΕΚΤ, την ΔΕΥΑΡ, την ΚΑΙΡ κλπ. Και όχι βέβαια αποσκοπώντας την προβολή, αλλά την ουσιαστική βοήθεια στη κατεύθυνση λύσης. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι το γνωρίζουν καλά. Οπωσδήποτε όμως οι παρεμβάσεις μας αυτές γίνονται παράλληλα με αξιόλογες παρεμβάσεις των βουλευτών μας και της Περιφέρειας.
• Ορισμένοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι το κόμμα τους υποχώρησε στα Δωδεκάνησα, λόγω της υπόθεσης Παυλίδη, που έπληξε σοβαρά την εικόνα του. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Αυτό σηκώνει πολύ κουβέντα. Και όπως είπαμε προηγουμένως, πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο στα Δωδεκάνησα, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
• Μετά και την επιστολή Ρουσόπουλου, ο Αρ Παυλίδης θα έχει θέση στα νέα ψηφοδέλτια; Τι πιστεύετε; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι για την υστεροφημία του θα πρέπει να φύγει εκείνος πρώτος.
Αυτό έχει να κάνει με αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο και ειδικότερα είναι απόφαση του Πρωθυπουργού. Όσο για το τι θα πράξει ο κ. Παυλίδης, είναι δική του υπόθεση. Και εν πάση περιπτώσει ο τελικός κριτής, και κριτής όλων μας, είναι ο Δωδεκανησιακός λαός.
• Ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αντώνης Μαρτίνης ανάφερε σε συνέντευξή του ότι «η ΝΔ ήταν σούπερ μάρκετ και έγινε ψιλικατζίδικο της γειτονιάς». Πώς σχολιάζετε αυτήν τη δήλωση του προκατόχου σας ;
Κατ’ αρχάς δε με βρίσκει σύμφωνο η λογική του «μαγαζιού» είτε αυτό είναι σουπερ μάρκετ είτε ψιλικατζίδικο. Πιστεύω ότι το κόμμα δεν είναι «μαγαζί» κανενός. Αν θέλετε όμως, παρά ένα πριβέ σούπερ μάρκετ, εγώ προτιμώ ένα λαϊκό μαγαζί που να έχει ανοιχτές πόρτες σε όλους, είτε είναι η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ, είτε είναι και το «τελευταίο» στέλεχος. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ των αποκλεισμών, γιατί πιστεύω πως κανείς δεν περισσεύει. Το «μαγαζί» λοιπόν αυτό είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να προσφέρει.
• Ο Περιφερειάρχης μιλά για απόντες και ατσαλάκωτους που δεν δικαιούνται να ομιλούν. Ποιους εννοεί;
Για το ποιους εννοεί ο κ. Κόκκινος, ρωτήστε τον ίδιο. Αν ρωτούσατε όμως εμένα δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ποιους θα εννοούσα εγώ. Και θα εννοούσα όλους εκείνους που ενώ είναι απόντες, κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς.
• Που αποδίδετε την διαφορά των 11 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ ειδικά στην πόλη της Ρόδου;
Σας ανέφερα και προηγουμένως ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν πρέπει να εξετάζεται ξεκομμένα, γιατί έτσι είναι εύκολο να οδηγηθούμε σε εσφαλμένα συμπεράσματα.
• Υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης του κόμματός σας ; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Τι πρέπει να γίνει για την αναστροφή του κλίματος;
Αυτή τη στιγμή ο Κώστας Καραμανλής είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η ΝΔ έχει την ευθύνη να κάνει τις όποιες αλλαγές και τομές, να επισπεύσει σε αυτά που καθυστέρησε, να ασχοληθεί πολύ περισσότερο με όσα προβληματίζουν τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Κατά την άποψή μου, έχουμε μεγάλη ευθύνη προκειμένου να πηγαίνουμε την πολιτική ατζέντα εκεί που πραγματικά ενδιαφέρει τους πολίτες. Θα πρέπει να αλλάξουμε όλα αυτά που πληγώνουν τους πολίτες. Και αυτό δεν αφορά μόνο το κόμμα της ΝΔ. σημαντικό κομμάτι των πολιτών φαίνεται να αισθάνονται ότι είναι στο περιθώριο του πολιτικού συστήματος. Έχουν βαρεθεί πια τη σκανδαλολογία, έχουν βαρεθεί την πολιτική ατζέντα να είναι σε ζητήματα διαφορετικά από αυτά που απασχολούν την καθημερινότητά τους. Το σίγουρο είναι ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε βηματισμό και να κάνουμε πράξη αυτό που προσδοκούν οι πολίτες. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο υπεύθυνα.
• Πως σχολιάζετε την πρόταση Μανώλη για επανίδρυση της κεντροδεξιάς παράταξης; Μήπως αυτή θα ήταν η λύση, όπως είχε κάνει παλαιότερα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Οπωσδήποτε οι τότε συνθήκες δεν έχουν καμιά σχέση με τις σημερινές. Η ΝΔ είναι ένα σύγχρονο κόμμα που εξελίσσεται. Οι απόψεις όλων είναι σεβαστές. Είναι προφανές ότι δεν θα τις κρίνω, αλλά είναι επίσης προφανές ότι αυτή η παράταξη έχει μεγάλο βάθος όσον αφορά το πλαίσιο των πολιτικών της θέσεων, των ιδεολογικών της αρχών και των αξιών της και έχει πάντα τη δύναμη να ξεπερνά δύσκολες καταστάσεις.